Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Две досъдебни производства са образувани по случая с либийския танкер „Бадр“

| обновено на 11.01.19 в 15:16
Либийският танкер „Бадр“
Снимка: vesselfinder.com

Две досъдебни производства са образувани по случая с либийския танкер „Бадр“, за който Либия обвини страната ни в пиратство.

Окръжната прокуратура в Бургас започна разследване срещу частния съдебен изпълнител Тотко Колев за извършено престъпление по служба. Второто досъдебно производство е с европейска заповед за разследване относно договор за морска ипотека, за който има съмнения ,че е неистински.

Проверка по случая със задържания повече от година на бургаското пристанище либийска танкер „Бадр“ е разпоредена още в края на декември от районната прокуратура в града, каза окръжният прокурор Георги Чинев.

„Още на 21 декември районната прокуратура е била сезирана със сигнал, в който е било посочено, че е сменен екипажа на кораба, променен е статута му, впоследствие и флага, както и името му“, каза той.

Срещу частният съдебен изпълнител Тотко Колев е образувано досъдебно производство, но на този етап няма повдигнати обвинения. Разследването срещу него е за незаконосъобразни действия по публичната продажба на либийския кораб, приключила с възлагането му на българско дружество, каза още прокурор Чинев.

„Мога отговорно да ви уверя, че в хода на разследването ще бъде проверена деятелността на всички длъжностни лица, имащи отношение към случая“, добави прокурорът.

В момента танкерът „Бадр“ се намира на 22 мили от Приморско, извън българските териториални води.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Танкерът “Бадр”, преди да бъде преименуван на “Бдин”.

Георги Милков: Либия в момента ни обвинява в пиратство

Либия обяви че ще задържа всеки български кораб в либийски води. В заповедта се казва и че всеки кораб, в който българска фирма има участие, ще бъде задържан. Обявено е, че мерките са в отговор на действия, предприети от българските власти спрямо..

публикувано на 07.01.19 в 13:42
Либийският танкер „Бадр“

Две досъдебни производства са образувани по случая с либийския танкер „Бадр“

Две досъдебни производства са образувани по случая с либийския танкер „Бадр“, за който Либия обвини страната ни в пиратство. Окръжната прокуратура в Бургас започна разследване срещу частния съдебен изпълнител Тотко Колев за извършено..

обновено на 11.01.19 в 15:16
ВИЖТЕ ОЩЕ
Ръководителят на мисията на МВФ за България Жан-Франсоа Дофен

Мисията на МВФ представя резултатите от прегледа на икономиката и финансите ни

Ръководителят на редовната мисия на Международния валутен фонд Жан-Франсоа Дофен ще представи резултатите от прегледа на българската икономика и финансова система. Мисията на фонда започна на 6 март и приключва днес, но Дофен вече беше изслушан в..

публикувано на 19.03.24 в 04:28

Бивш говорител на Владимир Путин го сравни с Уинстън Чърчил

Бивш говорител на руския президент Владимир Путин го сравни с  Уинстън Чърчил след изборната му победа в интервю за "Скай нюз".  Сергей Марков призна, че Путин е по-малко популярен от 87-те процента, с които бе избран, но идеята, която той въплъщава, е..

публикувано на 19.03.24 в 03:53

САЩ определиха като абсурдно твърдението, че са провокирали протести в Куба

Съединените щати определиха като абсурдно твърдението, че са провокирали вчерашните протести в Куба. Причината за демонстрациите е липса на хранителни продукти и режим на тока в различни кубински градове, а според президента Мигел Диас Канел Вашингтон..

публикувано на 18.03.24 в 22:57

Зоран Миланович не може да участва като кандидат в парламентарните избори на 17 април

Конституционният съд на Хърватия постанови, че президентът Зоран Миланович не може да участва в политическата дейност на нито една политическа партия докато изпълнява задълженията си на държавен глава. Решението съобщи председателят на Конституционния съд..

публикувано на 18.03.24 в 22:44
Жозеп Борел

Борел: Има политическа воля печалбите от замразените руски активи да се използват за Украйна

Има силна политическа воля печалбите от замразените руски активи да се използват в помощ на Украйна, каза върховният представител по външната политика и сигурност Жозеп Борел.  Той съобщи още, че 30 души са санкционирани заради смъртта на руския..

публикувано на 18.03.24 в 22:17
Президентът на Русия Владимир Путин

Западните лидери критикуваха изборната победа на Владимир Путин

Западните лидери критикуваха изборната победа на Владимир Путин на президентския вот в Русия и определиха изборите като "нелегитимни и нечестни", а Киев ги нарече "симулация". Същевременно поздравления за изборната победа на руския президент дойдоха от..

публикувано на 18.03.24 в 22:07
Снимката е илюстративна

Пожар изпепели къща в ромската махала на смолянския квартал "Устово"

Пожар изпепели къща в ромската махала на смолянския квартал "Устово".  Жертви и пострадали няма.    Сигнал за пожара е подаден около 19.00 ч., потвърди старши комисар Цветан Стоилков, зам.-директор на Регионалната дирекция "Пожарна безопасност и защита на..

публикувано на 18.03.24 в 21:40