Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Станислав Попдончев, БСК:

Над 300 хил. фискални устройства трябва да бъдат подменени или актуализирани до 1 април

Бизнесът очаква проблеми при новия софтуер

Снимка: БГНЕС


Между 300 и 320 хил. фискални устройства трябва да бъдат подменени или актуализирани след влизането в сила на новата наредба за касовите апарати. Това каза пред БНР Станислав Попдончев – главен финансов директор на Българската стопанска камара. Той цитира данни на НАП, според които към понеделник функционират около 3100 устройства по новия режим.

Новата наредба, която ще забрани едновременната употреба на касов апарат и софтуер за управление на продажбите, без те да са свързани помежду си, влиза в сила от 1 април. С новите изисквания за касовите апарати всяка бележка трябва да има отпечатан код и данните от нея да се подават в НАП в реално време. Според приходната агенция проблеми при смяната на касовите апарати и новия софтуер няма да има.

Бизнесът обаче очаква проблеми при новия софтуер:

„По отношение на физическата подмяна на касовите апарати не очакваме съществени проблеми, тъй като има достатъчно на брой устройства, които могат да бъдат закупени или подлежат на актуализиране, освен ако не се изчака крайния срок и много от устройствата се струпат едновременно във фирмите за сервизно обслужване. Що се отнася обаче до предприятията, които използват софтуер за управление на продажбите в търговските си обекти проблемите са много повече. Към вчерашна дата в публичния регистър на софтуерите има едва 6 софтуера, които са на 4-ма производители. Това означава, че една голяма част от търговците, които използват такъв софтуер, ще изчакат своя доставчик да регистрира софтуера, който ще бъде актуализиран за тяхната версия. Има и не малка част от търговците, които не осъзнават, че използват софтуер за управление на продажбите. В тази връзка може да очакваме проблеми с изпълнението на крайните срокове“.

В предаването „Преди всички“ Станислав Попдончев посочи и каква сума трябва да вложат търговците заради новите изисквания: „Касовите апарати варират от 150 до 500 лв. Тези, които ползват и софтуер – не по-малко от 200 лв. на работно място за малките търговци. При по-големите това може да достигне и над 1000 лв.“.

Според Попдончев тези, които ще трябва да сменят само касовите си апарати, ще могат да спазят срока, но при софтуера ще има проблем.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.  




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Още един депутат от Консервативната партия заяви, че подкрепя лейбъристите

Във Великобритания депутатът от Консервативната партия Марк Логан стана трети тори, дезертирал към лейбъристите в рамките на месец. Той заяви, че подкрепя Лейбъристката партия, защото тя „може да върне оптимизма в британския обществен живот“. Британският парламент беше разпуснат в четвъртък заради общите избори на 4 юли.  В интервю за Би Би Си Логан,..

публикувано на 31.05.24 в 02:03
Карлес Пучдемон и четиримата министри от неговото правителство, които са в Белгия

Полемика в Испания около приетия Закон за амнистията

Испанската консервативна опозиция обяви, че ще обжалва одобрената вчера от долната камара на парламента амнистия на каталунските сепаратисти. Законът влиза в сила след публикуването си днес в Държавен вестник.  От своя страна, сепаратистките партии, които празнуват победа, настояха следващата стъпка да бъде референдум за независимост на областта...

публикувано на 31.05.24 в 01:48

Отменени влакове и закъснения на "Юростар" заради технически проблеми

Във Великобритания стотици пътници, ползващи услугите на  на „Юростар“, изпитаха сериозни проблеми след като техните влакове бяха отменени или се движиха със закъснения поради технически проблеми с електронните врати. Късно снощи Министерството на вътрешните работи съобщи, че проблемът е решен, но добави, че все още работи за „пълно възстановяване на..

публикувано на 31.05.24 в 01:37
Доналд Тръмп в съда в Ню Йорк

Тръмп - виновен по всички обвинения по делото за пари срещу мълчание

Съдебно жури в Ню Йорк призна бившия президент на Съединените щати Доналд Тръмп за виновен по всички повдигнати срещу него 34 обвинения по делото за фалшифициране на документи с цел прикриване на плащане към порно актрисата Сторми Даниелс. Съдията по делото ще произвесе присъдата на 11 юли.  Доналд Тръмп заяви, че е невинен и че истинската присъда ще..

публикувано на 31.05.24 в 01:31
Йенс Столтенберг

Столтенберг ще настоява да се поддържат количеството и темпото на военна помощ за Украйна

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг ще настоява съюзниците да се ангажират да поддържат количеството и темпото на предоставяне на военна помощ за Украйна поне на настоящото ниво, което е около 40 милиарда евро на година. Това е съобщил пред агенция Ройтерс източник от екипа на Столтенберг. Предложението се очаква да бъде обсъдено утре на..

публикувано на 30.05.24 в 22:58

Увеличават се цените за издаване на лична карта от следващата година

Служебното правителство прие почти двойно увеличение на цените за издаване на лична карта от идната година, както и да отпадне възможността за издаване на безсрочни лични карти на хора на възраст над 58 години. Поскъпването става по искане на МВР с аргумента, че се въвеждат по-модерни документи за самоличност, които съответстват на европейския регламент...

публикувано на 30.05.24 в 22:52

Шофьорът, взел дрога и блъснал 3 коли във В. Търново, остава в ареста

Районният съд във Велико Търново наложи най-тежката мярка за неотклонение "задържане под стража" на 21-годишния неправоспособен и дрогиран водач, който на 28 май избяга от полицейска проверка и след преследване предизвика катастрофа с три автомобила под крепостта "Царевец" в града.  Дрогиран блъсна три коли при гонка с полицията във Велико Търново..

публикувано на 30.05.24 в 20:23