Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Първите две години на Радев - "провинциален политик" или първият "честен" президент

Сблъсък на мненията на Румяна Коларова и Александър Маринов

Снимка: БТА

„Провинциален политик“ или открояващ сред президентите с „честна линия на поведение“. Двете противостоящи оценки на поведението на Румен Радев в първите две години от президентския му мандат дадоха политолозите доц. Румяна Коларова и проф. Александър Маринов в предаването „12+3“.

Според Коларова, която беше част от администрацията на предишния президент Росен Плевнелиев, сегашният държавен глава е първият без ясни стратегически приоритети.

„Той е много активен и дори агресивен политик. Има ясна физиономия. Не бих казала, че има ярка персона, защото в неговите позиции малко виждаме личността му. За две години той се утвърди като един дълбоко провинциален и ситуационен политик. Това не приляга на президентската институция. Не сме видели ясна стратегическа визия, а всички въпроси той ги разглежда и интерпретира в контекста на маргинални вътрешнополитически дебати“, заяви Румяна Коларова.

Колегата ѝ Александър Маринов е на противоположно мнение.

„Радев се откроява сред всички български президенти и политици с много ясна, решителна и честна линия на поведение. Това се одобрява от мнозинството от българите. Той провежда линия да говори истината, което е отдавна забравена практика. Не усуква, не търси да бъде харесван от всички. Що се отнася до стратегическата визия, той загатва нейните очертания – съществена промяна в модела на управление на държавата. Повтаря за необходимостта от откритост, отчетност и отговорност. Това не са маргинални проблеми“, смята проф. Маринов.

Не съм чула интерпретация на политическа ситуация от Радев, която да е в европейски контекст, изтъкна Румяна Коларова и допълни, че президентът е „реактивен“ политик, който предимно реагира на ходовете на правителството. "Остава усещането, че той свети с отразена светлина". Това е и причината рейтингът му да се срине с 10 пункта от юни насам, смята още Коларова.

Рейтингът на Радев остава по-висок от този на всички български политици в момента, а стратегическата му визия е ясна, изтъкна Александър Маринов.

„Има стратегически проект и той е свързан с това не просто да се кланяме на Големите братя, а България да защити националния си интерес в организациите, в които членува. Да, ние сме част от ЕС и НАТО, но не като послушни слуги, а като нация, която следи интересите си, търси своите партньори“, смята Маринов.

Според него премиерът Бойко Борисов по-рядко атакува персонално Радев, защото го е страх от сравнението с президента. На друго мнение е Коларова, според която Борисов до този момент подценява значението на Радев.

Тя изрази мнение, че под лозунга "национален интерес" Радев отстъпва пред „наш геополитически противник“, какъвто е Русия, и е претърпял унижения при разговорите си с колегата му Владимир Путин и с Руския патриарх Кирил.

„Въпросът за унижението е сложен, много български политици са се унижавали на Изток и Запад. Радев има слабости, но не може да се каже, че е човек без достойнство и чест“, смята проф. Александър Маринов, според когото президентът е еманципиран и не повтаря позициите на издигналата го БСП.

Оценките на двамата политолози за първите две години от президентския мандат можете да чуете от прикачения файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Бяло море край Марония, Гърция

Увеличил се е броят на пътуванията на българи в чужбина с цел почивка

С малко над 11% се е увеличил броят на пътуванията на българи в чужбина с цел почивка или екскурзия през юли спрямо същия месец на предходната година, сочат данните на Националния статистически институт.  През юли най-голям относителен дял от общия брой пътувания на български граждани в чужбина формират тези с цел почивка и екскурзия - 47.4%,..

публикувано на 28.08.24 в 11:42

Откриха златни монети от времето на император Юстиниан Велики на крепостта "Калето"

Археолози от Националния исторически институт с музей към БАН откриха при разкопки в троянското село Дебнево златни монети от времето на император Юстиниан Велики. Петте златни монети са намерени разпилени  по пода на опожарено жилище в крепостта "Калето" в село Дебнево от периода на Първото български царство,  поясни ръководителят на разкопките..

публикувано на 28.08.24 в 11:36

Очаква се поевтиняване на газа с по-малко от 2% през септември

Очаква се следващия месец природният газ да поевтинее леко, с по-малко от предвидените 2 процента. Това стана ясно по време на общественото обсъждане за цените на синьото гориво. Изпълнителнителният директор на "Булгаргаз" Веселин Синабов обясни, че промяната се налага, тъй като предложените от тях цени са били по-ниски от тези на нидерландската..

публикувано на 28.08.24 в 11:22

Започна изплащането на обезщетения за пострадалите сгради в Елин Пелин

Започна изплащането на сумите за щетите, нанесени на къщите от взривовете в складовете за пиротехника край Елин Пелин миналия месец.  В село Гара Елин Пелин подадените заявления са около 70. Около 40 обаче ще получат обезщетение, припомни председателят на Общинския съвет в Елин Пелин Богомил Бранков. "Общата сума, до този момент, е около 16 500 лева...

публикувано на 28.08.24 в 11:10

ГРАДОСКОП търси млади експерти с идеи за културното наследство

Надяваме се европейските практики за опазване на културното наследство да се изучават и прилагат все повече в България . Това е и целта на нашия проект, по който работим от началото на тази година в партньорство с 6 европейски организации.  Това каза пред БНР Адрияна Михайлова от организацията ГРАДОСКОП, които обявиха конкурс за трима българи,..

публикувано на 28.08.24 в 11:00
Златко Живков

Боядисват пешеходните пътеки в Монтана преди първия учебен ден

Пешеходните пътеки в Монтана се боядисват в подготовка за посрещането на новата учебна година. Експерти от община Монтана проверяват състоянието на училища, детски градини и ясли за старта на новата учебна година. Екипи вече започнаха подновяването на хоризонталната маркировка. "Всички пешеходни пътеки покрай учебните заведения, училища,..

публикувано на 28.08.24 в 10:53

Започва кинофестивалът във Венеция

Започва 81-вият кинофестивал във Венеция, в който участват 59 държави. Победителя от него ще бъде излъчен на 7 септември. В конкурсната програма на най-стария филмов фестивал в света със своята световна премиера участват 21 филма, 5 от които са на домакините от Италия.  Различните секции на фестивала предлагат интересни ленти. За 13-а поредна..

публикувано на 28.08.24 в 10:36