Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Боян Дуранкев: В рамките на Давос ще се търсят общи решения за бедността и неравенствата

Снимка: ЕПА/БГНЕС

България и други страни трябва да използват Световният икономически форум в Давос, за да обърнат внимание на проблемите с бедността и икономическите неравенства и да търсят общи решения в рамките на Европейския съюз. Това заяви в предаването „12+3“ икономистът проф. Боян Дуранкев.

Делегацията ни на 48-ото издание на форума се води от премиера Бойко Борисов. В Давос тази година обаче ще отсъстват ключови световни лидери като американския президент Доналд Тръмп, френския му колега Еманюел Макрон, британския премиер Тереза Мей, които имат тежки вътрешни кризи в собствените си страни.

Предварителният доклад, формиращ дневния ред на форума, обръща внимание, че светът е преминал в нова фаза, „доминирана от фокуса върху собствената държава“, изтъкна Дуранкев. Заглавието на доклада е „Глобализация 4.0 – Формиране на глобална архитектура в епохата на четвъртата индустриална революция“.

Глобалните проблеми са сложни, а отсъствието на лидерите не говори добре за тях, смята Дуранкев.

Икономистът маркира някои от основните моменти в доклада на форума в Давос – „темповете на икономически растеж са достигнали максимален предел и вече няма сух барут, който да задейства икономиката“; „богатството е концентрирано, 26 човека разполагат с толкова средства, колкото най-бедните 4 милиарда души“; нарастващите неравенства се случват в среда на завръщане към споменатия национален фокус, както и на проблеми като глобалното затопляне.

„Бойко Борисов може да лобира в България да се намали неравенството, което е най-високото в целия Европейски съюз. Някои лидери няма да са там, но има достатъчно други, с които да си сверяваме часовниците. Особено с тези страни, които са в т.нар. "третичен" или периферен капитализъм като Литва, Латвия, Естония, Полша, Румъния, които нямат шанс и формула да достигнат до средното ниво на ЕС през следващите 30-40 години. Може да се лобира за по-справедливо бъдеще на света и Европейския съюз. Компаниите да си плащат данъците тук, а не по офшорки и да прехвърлят фирмите на бедни гърци и кипърци“, изтъкна Боян Дуранкев.

По думите му, неолибералната икономическа политика, донякъде тръгнала от Давос, вече е „покойна“.

Нужни са общи решения в рамките на Европейския съюз, като забраняване на офшорните зони, смята още икономистът.

Целия разговор с него чуйте от прикачения звуков файл.  


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Пожар в апартамент след израелски въздушен удар в Дахие, Бейрут, Ливан, 2 октомври 2024 г.

Въздушни удари и сражения между израелски части и бойци на "Хизбула" в Ливан

След противоречиви съобщения вчера, днес и ливанската шиитска групировка "Хизбула", и израелската армия потвърдиха за сблъсъци на територията на Ливан. Израелското командване изпрати подкрепления от пехотни и бронирани части към северната си граница. Съобщи и за първите жертви в започналата във вторник през нощта сухопътна операция - в схватките с..

публикувано на 02.10.24 в 19:05
Служебният министър-председател Димитър Главчев

Премиерът: Няма актуална заплаха за сигурността на страната

"Няма актуална заплаха за сигурността на страната". Това каза служебният министър-председател Димитър Главчев след заседанието на Съвета за сигурността към Министерския съвет. "Обединихме се около това да призовем за деескалация на конфликта в Близкия изток, което е в синхрон с европейската позиция", каза още премиерът. Министърът на вътрешните..

публикувано на 02.10.24 в 18:56

РИК- Кюстендил назначи 2 222 членове на секционните комисии в деветте общини в областта

РИК-Кюстендил със свое решение назначи 2 222-та членове на секционните комисии в деветте общини в областта. Това не е довело до сериозни разногласия и проблеми, каза председателят на комисията Венцислав Механджийски. На предварителните консултации при кметовете на общини имаше известно напрежение - особено в Община-Кюстендил, където..

публикувано на 02.10.24 в 18:48

Заседава Съветът по сигурността към Министерския съвет

Тази вечер Съветът по сигурността към правителството провежда заседание - министрите на вътрешните работи, на отбраната, началниците на ДАНС, разузнаването и други служби бяха свикани от премиера Димитър Главчев, за да обсъдят мерки за сигурност в отговор на ескалацията на напрежението в Близкия изток. В рамките на заседанието на Съвета по сигурността..

публикувано на 02.10.24 в 18:12
Петър Ганев

Петър Ганев: Забавянето на плащанията по ПВУ влияе директно на Бюджета

Забавянето на плащанията по Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ) влияе директно на Бюджета. Това каза пред БНР Петър Ганев, старши икономист в Института за пазарна икономика (ИПИ). Ходовете за намаляване на загубите са свързани с активна работа в парламента , обясни той: "Не е просто до готовност на администрацията, за да тръгнат някакви..

публикувано на 02.10.24 в 18:07
Снимката е илюстративна

Напускащи Ливан и Израел пристигат в Кипър по въздух и море

По въздух и море пристигат в Кипър чуждестранни граждани, напускащи Ливан и Израел заради ескалацията на военните действия в района. Пристанищата и летищата на страната, най-близката безопасна дестинация до конфликтната зона, са в пълна готовност да приемат засиления поток евакуиращи се, заяви днес правителството след проведеното извънредно заседание на..

публикувано на 02.10.24 в 18:04

Понижение на индексите в ранната търговия на Уолстрийт

Опасенията от проблем с доставките на петрол доведоха до поскъпване на ключовата суровина на световните борси. След като вчера черното злато поскъпна с 5 на сто, днес фючърсите добавиха нови около три процента към стойността си заради напрежението в Близкия изток.  Цената на петрола на международните пазари се повиши с 5 процента Петролът..

публикувано на 02.10.24 в 18:02