Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Първият дуетен албум на Роберто Аланя и Александра Куржак „Puccini in love“ е на българския музикален пазар

Знаменитият френски тенор Роберто Аланя и съпругата му– полският сопран Александра Куржак, записаха най-красивите и чувствени дуети из опери на Пучини. Звездната двойка представи първия си дуетен албум, озаглавен  "Puccini in Love", който вече е и на българския музикален пазар.

"Puccini in Love" включва 10 от най-популярните и обичани дуети от опери на Джакомо Пучини, сред които „Бохеми”, „Тоска”, „Мадам Бътерфлай”, "Манон Леско", "Момичето от златния Запад", "Мантията". Албумът е записан с Варшавския симфоничен оркестърпод диригентството на Рикардо Фрица.

По повод новия албум във френската преса е публикувано интервю с певците.Но,любопитството явно е надделяло и журналистът започва разговора със скандала в Байройт това лято, когато Аланя неочаквано напусна репетициите на „Лоенгрин“ и отказа да пее ролята. “Чувствам се много добре. Разбира се, бях обиден като чух да се говори, че  анулирането  се дължи на това, че не съм бил подготвен. Моето решение беше твърдо и работата ми жестока. Всъщност никога не съм работил толкова много една партия като тази на Лоенгрин... И ако не стигнах до края, това се дължи на сериозни медицински причини, за каквито всеки трябва да е дискретен и резервиран. Но съм добре. Всички специалисти в немския репертоар, които ме слушаха, ме увериха, че немският ми език е добър. И ако идеални условия не бяха предложени от Байройт, аз твърдо  съм решен  да пея Лоенгрин  скоро. Има възможност да се осъществи едно концертно изпълнение. Както и да е, в началото на сезона бях много щастлив да пея Самсон в Метрополитън - една голяма  оперна къща, в която се работи в прекрасни условия и където ми имат доверие от години. Това е роля и персонаж, който особено ме вълнува. Със своя стремеж той успява да вдигне целия народ против филистимците. Опитах  се да му придам героичен младежки аспект...” отговаря Аланя.

На въпроса на журналиста как понасят тежестта на работата на певците, особено заедно двамата, Куржак отговаря: “Тежестта на работата съществува винаги, но какво да се прави! Семейството, нашата дъщеря Малена носят истинска стабилност. В същото време операта е целият ми живот. Моите родители работеха в операта във Вроцлав - майка ми беше певица, баща ми валдхорнист в оркестъра. Там отраснах и на 7 години започнах да се уча да свиря на цигулка. Пеенето е моето ежедневие... С Аланя се срещнахме в Ковънт Гардън в Лондон през 2012 в „Любовен еликсир“, постановка на Лоран Пели. Най-хубавият Еликсир по мое мнение, пяхме го в Париж и през 2015... Роберто е буквално обладан от пеенето, пълен е с  огромна страст, такъв е и в обикновения живот. Всъщност, и вкъщи той пее непрекъснато, никога не спира.“ Аланя добавя: „Александра е много смела и обожава да се хвърля в нови роли. Обичам артистите, които надминават себе си и се отказват от рутината! И още, в нея има  строгостта на инструменталист... Критикуваме се един друг след спектакъл, но не работим наистина заедно... В „Любовен еликсир“ на Пели алхимията между нас бе внезапна. Случи ми се за първи път да имам чувството, че танцувам с партньорка. Всичко течеше, отговаряхме един на друг. Истински пинг понг!“ Куржак също споделя: “Бях впечатлена от неговото присъствие. Роберто предлагаше нещата, аз го следвах... Какви са амбициите ми? Още от дебюта си искам да пея Тоска и Бътерфлай. След 19 години на сцената и 60 роли това е посвещение. Много съм пяла Росини, Моцарт. Това е прекрасна музика, но не е музиката на сърцето ми. Лиу и Мими ми говорят толкова повече! Пучини провокира всички възможни емоции.“

Колкото до бъдещите  планове на двамата певци, Куржак казва: “Аз самата ще дебютирам в Бътерфлай следващата година в Неапол, после следва концертно изпълнение на операта с Роберто в Полша. Ще пеем заедно „Тоска“ след няколко години”. Аланя прибавя: “Ние сме много щастливи да се откриваме в този репертоар, който обожаваме и двамата!“

На 2 февруари ще гледаме прочутата двойка в пряката прожекция на операта “Кармен“ от Бизе от киносезона на Метрополитън опера в Ню Йорк.

 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Олга Дойкова

Отзвук от "Музикант на годината 2023": Приз "Олга Камбурова" за цигуларката Олга Дойкова

В предаването „Алегро виваче“ по "Хоризонт" представяме носителите на призове в допитването „Музикант на годината 2023“. Галаконцертът се състоя на 31 май 2024 г. в Първо студио на БНР. Галаконцерт "Музикант на годината 2023" - видеозапис 16-годишната цигуларка Олга Дойкова получи специалната награда "Олга Камбурова" в подкрепа на младите..

публикувано на 12.07.24 в 21:07
Момент от протест на културни дейци срещу недостатъчното финансиране на сектора от държавния бюджет

ПВУ - глътка въздух за творците

Подкрепата за културата в Плана за възстановяване и устойчивост е двойно по-висока от тази в националния бюджет . Това обясни пред БНР Асен Асенов, културен мениджър, директор на Фондация "Едно за култура и изкуства". По думите му, налице са гаранции, че българските творци ще получат достатъчно много средства, "за да няма оправданието,..

публикувано на 12.07.24 в 11:09
Проф. Саша Попов

Спомен за големия музикант Саша Попов

На 11 юли се навършват 125 години от рождението на големия български диригент Саша Попов - основоположникът на българското професионално симфонично дело.  Той е създател на първата симфонична формация у нас - Академичния симфоничен оркестър през 1928 г., по-късно, през 1936 г., прераснал в Царски военен симфоничен оркестър, последван от Държавния..

публикувано на 11.07.24 в 14:22

Джаз и арт в троянското село Орешак

В Националното изложение на занаятите в троянското село Орешак тази вечер се открива второто издание на джаз, арт и еко фестивал. В първата фестивална вечер, която е със свободен вход, гостите на изложението ще се насладят на изпълненията на джаз-групи от България, Китай и Бразилия, а през всички фестивални дни в парка на изложението ще са..

публикувано на 11.07.24 в 08:10

Arbanassi Summer Music оглася църквите музеи на Арбанаси

Между 7 и 12 юли 2024 г. в Арбанаси се провежда станалия традиция фестивал за класическа музика  Arbanassi Summer Music . Негови артистични директори са контрабасистката Юлита Фъсева и обоистът Димитри Местдаг - артистично семейство от Белгия, което е част от Антверпенския симфоничен оркестър.  Вече 14 години Юлита и Димитри успяват да организират..

публикувано на 10.07.24 в 20:11

Фестивал и академия Allegra - лятна музикална енергия за София

И тази година в разгара на лятото в София - от 12 до 20 юли - фестивалът "Алегра" ще зарадва своята публика с разнообразие, обхващащо целия спектър на класическата музика - от дует, квартет, октет, до камерен и симфоничен оркестър; от Хайдн, Моцарт и Бетовен до Глазунов, Курт Вайл, Корнголд, Пиацола и Майлс Дейвис За десета поредна година..

публикувано на 10.07.24 в 19:53
Д-р Джина Дундова-Панчева

Д-р Джина Дундова-Панчева - жената, която лекува и вдъхновява едновременно

Да живееш между Хипократ и Пегас означава да балансираш между реалността и мечтите, между грижата за тялото и храната за душата. Това е живот, изпълнен с емоции, където всяко лечение е акт на любов, а всяка песен - израз на най-дълбоки чувства. Това е животът на човек, който разбира, че истинското изкуство е в сърцевина на човешката същност, и..

публикувано на 10.07.24 в 16:26