Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Не пуснаха докладчик на ООН за екзекуциите в саудитското консулство в Истанбул

Докладчикът на ООН за екзекуциите Анес Каламар стои до бариерите на саудитското консулство в Истанбул, където не бе допусната.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

На делегацията, водена от Анес Каламар, бе отказано да влезе в саудитското консулство в Истанбул. Каламар е специален докладчик за извънсъдебните екзекуции към Върховния комисар по правата на човека на ООН и пристигна в Турция, за да проучи убийството на саудитския журналист Джамал Хашоги в края на миналата година.

По думите на Каламар молбата към саудитските власти да ѝ бъде даден достъп до консулството в Истанбул и да проведе среща със саудитския посланик в Анкара е била отправена късно, така че трябва да им се даде още малко време. Тя също така е отправила молба да ѝ бъде разрешено посещение в Саудитска Арабия, и ще поиска визита и в САЩ, където Хашоги живееше след като напусна арабската страна.

Анес Каламар пристигна в Турция вчера и работата ѝ ще продължи до края на седмицата. В понеделник френската юристка заяви пред ежедневника „Хюриет дейли нюз“, че пристига по собствена инициатива в рамките на мандата си като докладчик за извънсъдебните убийства, тъй като до момента няма сигнали, че ООН или държавите-членки ще поискат официално или предприемат международно разследване.

По-късно следобед тя разговаря с истанбулския градски прокурор Ирфан Фидан във връзка с разследването на престъплението.

Междувременно директорът на офиса по комуникациите на турското президентство Фахреттин Алтун приветства посещението на Анес Каламар. В Туитър той допълни, че все още не е известно къде е тялото на Хашоги, кой е заповядал убийството и кой е местният съучастник.

Каламар се срещна вчера с турския външен министър Мевлют Чавушоглу и с министъра на правосъдието Абдулхамит Гюл в Анкара.

При посещението ѝ в Турция Каламар е придружавана от британската адвокатка и членка на Камарата на лордовете баронеса Хелена Кенеди и португалския експерт д-р Дуарте Нуно Виейра, бивш председател на Световната академия по съдебна медицина.

Миналата седмица Върховният комисар на ООН за правата на човека заяви, че Каламар ще проучи доказателствата, за да определи характера и обхвата на отговорността на физическите лица и на властите, както и реакциите и предприетите стъпки от правителствата във връзка с убийството на Джамал Хашоги. Въз основа на събраната и анализирана информация тя ще подготви своя заключителен доклад в края на май и ще представи препоръките си пред сесията на Съвета за правата на човека през юни.

От пресслужбата на Върховния комисар по правата на човека съобщиха, че работната група, водена от Каламар, няма да дава никакви интервюта по време на мисията си в Турция, но ще бъде организирана пресконференция при представянето на заключителния доклад.

Анес Каламар е френски юрист и правозащитник, понастоящем е директор на департамента за глобална свобода на изразяване към Колумбийския университет в Ню Йорк и разполага с мандат да разследва убийства, извършени без произнесена от съд присъда (извънсъдебни екзекуции) в глобален план.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Людмила Илиева към президента: Има ситуации, в които бързането ще доведе до по-тежки последици

" Към днешна дата има уговорена среща с ПГ на ГЕРБ-СДС. Останалите срещи ще бъдат уговаряни или не в динамика. Участниците в тези разговори ще дължим ясен отговор на всички български граждани какво е възможното и какво не е възможно да бъде постигнато като компромис".  Това каза пред БНР Людмила Илиева - депутат от ПП-ДБ и един от тримата членове..

публикувано на 17.07.24 в 08:50
Украински войник говори с близките си след размяна на пленници между двете воюващи страни. Януари 2024 г.

Поредна размяна на военнопленници между Украйна и Русия

Днес ще се състои поредната размяна на военнопленници между Украйна и Русия, съобщава Блумбърг. Тя се осъществява с посредничеството на Обединените арабски емирства. 180 руски и украински военнопленници трябва да се върнат у дома - по 90 от двете страни. Тази размяна увеличава общия брой на освободените тази година с посредничеството на..

публикувано на 17.07.24 в 08:49
Плаж в Кипър

И българите, работещи в Кипър, могат да кандидатстват за субсидирана почивка

В Кипър започва изпълнението на правителствена програма за субсидиран летен отпуск на работещите. Тя е на стойност 900 000 евро и в нея могат да се включат и българите, заети във фирми на острова. В продължение на 2,5 месеца, до 27 септември, 15 хотела в планинските курорти приемат почиващи, чийто престой се финансира от държавата, съобщиха от..

публикувано на 17.07.24 в 08:47

МВФ: Брезкит е "изцедил живителните сили на британската икономика"

В Обединеното кралство противниците на Брекзит получиха нов повод за негодувание след като последните данни на Международния валутен фонд потвърдиха, че напускането на ЕС "е изцедило живителните сили на британската икономика". Данните идват в момент, когато лейбъристкото правителство на сър Киър Стармър започва да полага усилия за подобряване..

публикувано на 17.07.24 в 08:44

Спират машинното косене и почистването на треви и храсти в Брезник

Заради горещините и с цел намаляване риска от възникване на пожари, кметът на  Брезник Васил Узунов разпореди ежедневно след 10.00 ч. да се преустановяват машинното косене и почистването на треви и храсти, както и балирането на сено и слама в близост до горските масиви. Кметската заповед влиза в сила от днес. Тя е валидна до 31 юли..

публикувано на 17.07.24 в 08:30
Ники Хейли

Единен републикански фронт зад кандидатурата на Тръмп

В Милуоки, щата Уисконсин, продължава четиридневната национална конвенция на Републиканската партия, на която се очаква Доналд Тръмп да бъде официално номиниран като кандидат за Белия дом. Той беше приветстван от бивши съперници за президентската номинация на конгреса на Републиканската партия, която демонстрира единство преди изборите през..

публикувано на 17.07.24 в 08:21

Избрани са всички заместник-председатели на Европейския парламент

Евродепутатите избраха снощи и останалите 3-ма заместник-председатели на Европейския парламент. Двама от тях са от групата на Европейските консерватори и реформисти и един от Левицата.  На първи тур: Избраха 11 от общо 14 заместници на председателя на ЕП На практика извън заместник-председателските места останаха представителите от "Патриоти..

публикувано на 17.07.24 в 08:21