Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Прокуратурата реагира след запис как Боил Банов опрощавал 700 хил. лева неустойка

Вежди Рашидов лично подписвал заповед за изплащане на неустойка за забавени срокове от фирмата

Снимка: БГНЕС

Елена Йончева предостави днес аудиозапис, който показва как Боил Банов като заместник-министър на културата опрощава 700 хиляди лева неустойка на фирма строител и дава указания как да се фалшифицират документи за обект "Ларгото" в София.

Йончева поясни, че записът е направен от един от служителите, както и че има сигурен свидетел, който е готов да участва в разследването.

"Затова как днес функционира българската държава. Записът е направен от служител на Министерството на културата, който е присъствал на разговорите. Направен е, защото служителите са били вкарани в незаконна схема и са предполагали, че един ден записът може да послужи за тяхна защита", каза Йончева.

От БСП намекват, че и Министерството на регионалното развитие и благоустройството е знаело за тази схема и настояват за пълна проверка. Освен това от левицата ще подадат сигнал за случая в ОЛАФ и в прокуратурата. Настояват и за оставката на Боил Банов.

Депутатът от ГЕРБ Вежди Рашидов, изпълняващ длъжността министър на културата в периода, за който се твърди, че е записът с Боил Банов, заяви пред журналисти в парламента, че е реагирал като министър и лично е подписал заповед за завеждане на дело срещу строителя:

"Сега проверих през правната дирекция, подписал съм веднага след като се върнах от лечение в Германия. Подписал съм заповед да се заведе дело, да се изплати неустойка за забавени срокове и втора инстанция чакаме, така че съм реагирал, а за всичко останало, въпросите са към друг. До днес всички знаете, че минаха европейски, всякакви одити относно обекта. Тук става въпрос за забавяне на строител".

Кметът на София Йорданка Фандъкова заяви, че изграждането на “Ларгото“ е проект на Министерството на културата и Столична община няма нищо общо, освен че стопанисва обекта. Тя не е запозната с изнесените от депутата от БСП Елена Йончева данни за злоупотреба.

Главният прокурор Сотир Цацаров се самосезира по изнесените данни от народния представител Елена Йончева и разпореди незабавно извършване на проверка. Тя ще бъде направена от Специализираната прокуратура.
Днес ще се изиска цялата документация по сключването и изпълнението на договора за строителство на обект "Ларгото", комплекс "Сердика" от 2-3 етап. Ще бъдат разпитани и служители, имащи отношение към случая.

Боил Банов заяви, че е готов да подаде оставка, но засега няма да го направи, защото обвиненията са скалъпени.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Прокурори влязоха в Министерството на културата

Прокурори влязоха в Министерството на културата във връзка с разпоредената от главния прокурор Сотир Цацаров незабавна проверка на твърденията на депутата Елена Йончева за корупционни действия от страна на министъра на културата Боил..

обновено на 30.01.19 в 16:58