Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Експерт: При Закона за горивата спорът е между Валентин Златев и Кирил Домусчиев

Снимка: БГНЕС

„Когато се говори за горива, какво е в основата – това е спорът между един от големите дистрибутори, „Инса“ на Кирил Домусчиев, и „Лукойл“ на Валентин Златев. Тъй като „Инса“ започна собствен внос на сериозни количества, това не се харесваше на "Лукойл" и оттам тръгна цялата разправия. Всички тези неща за стопиране на „сивия“ внос и изсветляване на сектора са второстепенни реплики и са по-скоро за отклоняване на вниманието“, заяви енергийният експерт Васко Начев в интервю за БНР.

„Хубаво е, че отпадна банковата гаранция от 20 000 лева за регистрация на бензиностанция и изискването на капитал от 1,5 милиона за търговците на пропан-бутан, които са истински непосилни“, допълни той и изтъкна, че последното е било залегнало в текстовете, защото „Инса“ няма акцизни складове.  

„Твърде много шум се вдигна и няма да се стигне до изкривени решения, които да повлияят негативно на пазара. Той е достатъчно изкривен. Виждаме злоупотреба с господстващото положение от "Лукойл" като най-голям дистрибутор и налагане на правила по-малките играчи да нямат полезен ход и да купуват от голямата рафинерия. Затова трябва по друг начин да изглеждат правилата“, смята Васко Начев. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Окончателно: Законът за горивата влиза в сила след 6 месеца

Парламентът прие окончателно промените в спорния Закон за горивата. Въпреки, че той вече действа, депутатите отложиха с 6 месеца влизането в сила на Наредбата за прилагането на закона. Парламентът задължи шофьорите на моторни превозни средства и..

обновено на 31.01.19 в 14:29
Тони Димов

Тони Димов: Законът за горивата е пример как се заобикалят изисквания

Законът за горивата, чието влизане в сила беше отложено, е пример как депутатите заобикалят изискванията на регулаторната реформа от 2016 за оценка на въздействието и обществени обсъждания на законопроектите. Това заяви в предаването „12+3“ Тони..

публикувано на 31.01.19 в 14:07
Драгомир Стойнев, депутат от БСП

Драгомир Стойнев: Управляващите отлагат закона за горивата заради изборите

От БСП предлагат влизането в сила на т.нар. "Закон за горивата" да бъде отложено с 2 месеца. Депутатът Драгомир Стойнев, който е и член на комисията за борба с контрабандата и сивата икономика, заяви днес пред БНР, че зад идеята да се отложи..

публикувано на 29.01.19 в 08:52
ВИЖТЕ ОЩЕ

Ердоган е отложил срещата си Байдън

Турският президент Реджеп Ердоган е отложил срещата си в Белия дом с президента Джо Байдън, предвидена за 9 май. Това съобщиха запознат със ситуацията източник и турски официален представител, пожелал анонимност. Не е ясно какво е наложило отлагането,..

публикувано на 26.04.24 в 22:25

МБАЛ-Пазарджик болница получи дарение от електрически болнични легла, шкафчета и консумативо

Пазарджишката многопрофилна болница получи 33 електрически болнични легла от фондация "АДРА-България".  Дарението е осигурено от държавната австрийска болница в Залцбург.  Болницата получи също нощни шкафчета, одеяла, възглавници и голямо количество..

публикувано на 26.04.24 в 22:20
Маргарита Роблес, министър на отбраната на Испания

Испания потвърди, че ще изпрати ракети за "Пейтриът" на Украйна

Испания ще изпрати ракети за противовъздушни системи "Пейтриът" на Украйна, потвърди испанският министър на отбраната Маргарита Роблес. Тя участва в заседание на контактната група за защита на Украйна чрез видеоконферентна връзка, предаде АФП...

публикувано на 26.04.24 в 22:04

VRT: Белгия ще достави на Украйна Ф-16 още тази година

Белгия ще достави на Украйна изтребители Ф-16 още през тази година, а не през 2025-та, както бе обещала, твърди телевизионният канал VRT. Това съобщи агенция Ройтерс. Столтенберг призова съюзниците в НАТО да увеличат помощта си за Украйна..

публикувано на 26.04.24 в 21:59
Евтим Милошев във Велико Търново

Евтим Милошев: Културният туризъм си струва самостоятелно да се развива

Министерството на туризма, общините и туроператорите разработват програми, с които чрез съвместно финансиране да популяризират България за развитие на различните видове туризъм. Един от акцентите е културният туризъм, заяви на среща с туристическия..

публикувано на 26.04.24 в 21:56
Огнян Атанасов в ТВ студио

Синдикатите: Трябват действия за справяне с климатичните рискове за работниците

КНСБ и представители на социалните партньори отдадоха почит пред паметта на загиналите при трудови злополуки работници и поднесоха венци пред мемориалната плоча, поставена пред сградата на конфедерацията в София. Тази година на 28 април -..

публикувано на 26.04.24 в 21:44
Лойд Остин

Оръжейни поръчки за Украйна за 6 млрд. долара получи американската военна индустрия

Американската военна индустрия получи поръчки за оръжие за Украйна на стойност 6 милиарда долара. Най-големият пакет в помощ на Киев бе обявен от министъра на отбраната на САЩ Лойд Остин тази вечер - броени дни след като разходите бяха..

публикувано на 26.04.24 в 21:29