Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Експерт: При Закона за горивата спорът е между Валентин Златев и Кирил Домусчиев

Снимка: БГНЕС

„Когато се говори за горива, какво е в основата – това е спорът между един от големите дистрибутори, „Инса“ на Кирил Домусчиев, и „Лукойл“ на Валентин Златев. Тъй като „Инса“ започна собствен внос на сериозни количества, това не се харесваше на "Лукойл" и оттам тръгна цялата разправия. Всички тези неща за стопиране на „сивия“ внос и изсветляване на сектора са второстепенни реплики и са по-скоро за отклоняване на вниманието“, заяви енергийният експерт Васко Начев в интервю за БНР.

„Хубаво е, че отпадна банковата гаранция от 20 000 лева за регистрация на бензиностанция и изискването на капитал от 1,5 милиона за търговците на пропан-бутан, които са истински непосилни“, допълни той и изтъкна, че последното е било залегнало в текстовете, защото „Инса“ няма акцизни складове.  

„Твърде много шум се вдигна и няма да се стигне до изкривени решения, които да повлияят негативно на пазара. Той е достатъчно изкривен. Виждаме злоупотреба с господстващото положение от "Лукойл" като най-голям дистрибутор и налагане на правила по-малките играчи да нямат полезен ход и да купуват от голямата рафинерия. Затова трябва по друг начин да изглеждат правилата“, смята Васко Начев. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Окончателно: Законът за горивата влиза в сила след 6 месеца

Парламентът прие окончателно промените в спорния Закон за горивата. Въпреки, че той вече действа, депутатите отложиха с 6 месеца влизането в сила на Наредбата за прилагането на закона. Парламентът задължи шофьорите на моторни превозни средства и..

обновено на 31.01.19 в 14:29
Тони Димов

Тони Димов: Законът за горивата е пример как се заобикалят изисквания

Законът за горивата, чието влизане в сила беше отложено, е пример как депутатите заобикалят изискванията на регулаторната реформа от 2016 за оценка на въздействието и обществени обсъждания на законопроектите. Това заяви в предаването „12+3“ Тони..

публикувано на 31.01.19 в 14:07
Драгомир Стойнев, депутат от БСП

Драгомир Стойнев: Управляващите отлагат закона за горивата заради изборите

От БСП предлагат влизането в сила на т.нар. "Закон за горивата" да бъде отложено с 2 месеца. Депутатът Драгомир Стойнев, който е и член на комисията за борба с контрабандата и сивата икономика, заяви днес пред БНР, че зад идеята да се отложи..

публикувано на 29.01.19 в 08:52
ВИЖТЕ ОЩЕ

Любослав Костов, КНСБ: В бюджет 2025 да се заложи поне 10% ръст на заплатите!

От 1 януари догодина минималната работна заплата ще бъде 1077 лева вместо досегашните 933 лева – това е записано в проект на правителствено постановление, който беше публикуван за обществено обсъждане. Съгласно Кодекса на труда минималната..

публикувано на 29.08.24 в 14:10

Заради горещините гроздоберът започва с месец по-рано в Сандански и Петрич

Горещото лято и продължителната суша принудиха лозарите от Санданско-Петричкия район да започнат гроздобера с месец по-рано.  Това досега не се е случвало, коментират собствениците на малки семейни лозя. Както и в други  неблагоприятни години  те..

публикувано на 29.08.24 в 14:08

Областният на Плевен се среща с Главчев заради безводието

В Плевенско продължава безводието. Продължават и усилията на институциите да се справят с този проблем. Какво ще поискат от държавата –Според  управителя на ВиК инж. Климент Тодоров скоро не се вижда краят на водния режим. Безводието..

публикувано на 29.08.24 в 13:49
Проф. Ива Христова

Проф. Ива Христова: В близките дни очаквам още заразени със западнонилска треска

Официално няма други случаи на заразени със западнонилска треска, освен тримата установени досега. Има обаче много проби за изследване, така че очаквам в близките няколко дни да има още случаи .  Това заяви пред БНР директорът на Националния център..

публикувано на 29.08.24 в 13:47

16-годишен с опасност за живота след падане с електрическа тротинетка в Плевен

16-годишно момче е с опасност за живота след падане с електрическа тротинетка в Плевен. От Областната дирекция на полицията предупреждават, че се увеличават произшествията с такива тротинетки. Непълнолетният е настанен за лечение в болница "Д-р..

публикувано на 29.08.24 в 13:44

РЗИ и КЗП със спешни проверки за т. нар. "енергиен прах"

Служебният министър на здравеопазването Галя Кондева разпореди Регионалните здравни инспекции да направят спешни проверки за продажбата на т.нар. енергиен прах, наричан още "енергиен сниф". Проверките ще са съвместно с Комисията за защита на..

публикувано на 29.08.24 в 13:34

Здравното министерство разпореди: РЗИ-тата да засилят контрола над западнонилската треска

Министерството на здравеопазването е разпоредило на Регионалните здравни инспекции да засилят надзора и контрола на заболяването западнонилска треска. Става дума за инфекция, която се развива след ухапване от заразени комари. Медицинските..

публикувано на 29.08.24 в 13:19