Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕС обмисля още санкции над Венецуела

Президентът на Венецуела Николас Мадуро (вляво) и опозиционният лидер Хуан Гуайдо.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Европейският съюз обмисля налагане на още санкции над правителството на венецуелския президент Николас Мадуро, но не е обсъждал петролно ембарго, заяви пред Ройтерс малтийският външен министър Кармело Абела след среща с колегите си от ЕС в Брюксел. „Става въпрос за наказателни мерки срещу определени лица, а не над сектори, които може да имат ефект върху населението“, каза дипломатът.

На свой ред властите в Каракас изразиха „категорично отхвърляне“ на днешното решение на 12 страни от ЕС да признаят опозиционния лидер Хуан Гуайдо за държавен глава на Венецуела. Правителството на Мадуро обяви, че ще преразгледа дипломатическите отношения с тези правителства, „докато не коригират подкрепата си за плановете за преврат“ на Гуайдо.

От своя страна канадският премиер Джъстин Трюдо, който по-рано похвали „смелостта“ на венецуелския опозиционер, обяви хуманитарна помощ от 40 милиона долара за закъсалата икономика на латиноамериканската страна.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Хуан Гуайдо

Италия блокира европейско признаване на Гуайдо

Италия блокира днес становище на Европейския съюз, което посочва, че страните от общността биха признали опозиционния лидер Хуан Гуайдо за временен президент на Венецуела, съобщиха дипломатически източници, цитирани от Ройтерс. Информацията идва,..

публикувано на 04.02.19 в 16:27
ВИЖТЕ ОЩЕ

МОН даде начало на програмата "Силен старт" за деца със СОП или изявени дарби

Министерството на образованието даде начало на програмата "Силен старт" - в помощ на детските градини и училищата с предучилищни групи за деца със специални образователни потребности и с изявени дарби.  За пет години се очаква да бъдат инвестирани над..

публикувано на 02.10.24 в 12:53

С дарения на местните хора в дупнишкото с. Самораново закупиха пожарогасители за доброволците

10 ранцеви пожарогасители закупиха в дупнишкото село Самораново, като средствата - близо 4 000 лева, са от дарения на местните хора. До тази акция се стигна, след като повече от 20 дни  на 2 300 м. надморска височина под Черни връх в Рила гасиха пожар..

публикувано на 02.10.24 в 12:45

При акция: Заловиха 44 нелегални мигранти на АМ "Тракия"

44 нелегални мигранти от Афганистан са заловени при операция на МВР на АМ "Тракия". Арестуван е шофьорът на микробуса - грузински гражданин. 37-годишният мъж е бил заловен при акция на екипи на областната дирекция на МВР - София. Той е превозвал 44..

публикувано на 02.10.24 в 12:27

Документален филм разказва за бягствата от Северна Корея

Документалният филм "Отвъд утопията" ще бъде показан на 4 октомври на Международния фестивал "София ДокуМентал". Прожекцията ще е от 19 часа в Дома на киното. Лентата разказва за бягствата от Северна Корея.  В студиото на БНР гостуваха две жени,..

публикувано на 02.10.24 в 12:20

Радев свиква извънредно заседание на КСНС заради конфликтите в Близкия изток

Президентът Румен Радев свиква извънредно заседание на Консултативния съвет за национална сигурност в петък в 10 часа, съобщиха от "Дондуков" 2.  От там уточниха, че темата на заседанието е: "Рискове и заплахи пред националната сигурност в контекста..

публикувано на 02.10.24 в 12:11
Мохамед Халаф

Мохамед Халаф: Иранците не са в състояние да водят пълномащабна война с Израел

Няма индикации за пълномащабна война между Иран и Израел , заяви пред БНР журналистът Мохамед Халаф.  Според него иранците не са в състояние да водят такава война с държава като Израел и САЩ, която не крие подкрепата си.  Израел има..

публикувано на 02.10.24 в 11:53

Главчев отчете: Перфектна работа при евакуацията на сънародниците ни от Бейрут

Служебният премиер Димитър Главчев отчете перфектна работа на българските служби за евакуацията на сънародници от ливанската столица Бейрут.  Държавният авиационен оператор извърши два полета до момента, припомни премиерът. "Абсолютно всяка..

публикувано на 02.10.24 в 11:51