Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Евростат: Очаква се в България мъжете да живеят в добро здраве 64, а жените - 67,5 години

Снимка: БГНЕС

Броят на годините, в които се очаква човек у нас да живее в добро здраве, се изчислява на 64 г. за мъжете и 67 и половина години за жените. Това показват данни от анализ на Евростат за здравословното състояние на жителите на Европейския съюз.

Средният показател за добро здраве в блока се изчислява на малко над 64 години за жените и 63 и половина години за мъжете. Това представлява приблизително съответно 77 процента  и 81 процента от общата продължителност на живота. Анализът отчита данни от 2016 г. и изчислява очакваните "здрави години" живот на човек, а не неговото моментно състояние.

Страната от Европейския съюз с най-висок дял  "здрави години" за този период е била Швеция  - над 73 години за жените и 73 за мъжете.

Най-малък брой години на здравословен живот са имали гражданите на Латвия: съответно - 55 за жените и 52 години за  мъжете.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Къдринка Къдринова

Къдринка Къдринова сменя Соня Момчилова в СЕМ

Президентът Румен Радев подписа указ за назначаването на Къдринка Къдринова за член на Съвета за електронни медии. В съобщението от прессекретариата на държавния глава се посочва, че тя е сред утвърдените журналисти международници в България. Има над 40-годишен опит с непрекъсната журналистическа работа в медиите. Къдринка Къдринова сменя в..

публикувано на 02.09.24 в 11:50

ЦИК заседава на закрито заседание без председателката

Централната избирателна комисия се събра извънредно, за да обсъди създалата се ситуация с двете крила на ДПС и напрежението преди началото на регистрацията на политическите формации за предстоящите предсрочни избори на 27-и октомври. Заседанието на комисията е закрито и не се излъчва он-лайн. ЦИК се събира на извънредно заседание заради двете..

публикувано на 02.09.24 в 11:42
Символ на борбата срещу спин

Кабинет за консултиране и изследване за ХИВ/СПИН отвори в Кюстендил

Кабинет за безплатно и анонимно консултиране и изследване за ХИВ/СПИН отвори в Кюстендил. Той е на подходящо място в сградата на РЗИ, чиито специалисти ще консултират желаещите да се изследват и осигуряват необходимата дискретност. Дейността на кабинета е финансирана по Национална програма за превенция и контрол на ХИВ и сексуално предавани..

публикувано на 02.09.24 в 11:05

Полицията на остров Санторини арестува четирима българи за измама

Полицията на гръцкия остров Санторини арестува четирима българи, които измамили възръстна албанка с 98 хиляди евро. Жена се обадила на потърпевшата, като се представила за висш полицай и ѝ съобщила за измислена катастрофа на сина ѝ със смъртен случей. Принудили майката да плати 98 хиляди евро в брой, за да се потули случея и синът ѝ да не бъде..

публикувано на 02.09.24 в 10:56
Кирил Петков

Кирил Петков уверява, че демократичната общност е единна

Съпредседателят на ПП ДБ Кирил Петков излезе с уверение, че има eдинство в демократичната общност. "Когато всички медии, близки до Пеевски, прокламират разцепление в нашите редици, тогава ще ги разочароваме, написа той във "Фейсбук". Съобщението идва ден, преди да изтече крайният срок- 3 септември, даден от "Да, България" на партньорите им от ПП и..

публикувано на 02.09.24 в 10:52
Проф. Александър Кьосев

Проф. Александър Кьосев: Най-страшното е отсъствието на гражданската енергия и привикването с абсурда

" Не виждам краткосрочно решение . Нито един гениален лидер не може да изведе ситуацията от блатото, в което тя се намира. Единственото, което остава, е да заложим на културни и образователни програми , които изискват политическа воля, енергия, пари и най-вече изискват устойчивост и дълготрайност във времето. Дългосрочните усилия имат шанс,..

публикувано на 02.09.24 в 10:50
Представители на двете ДПс-та пред сградата на ЦИК

ЦИК се събира на извънредно заседание заради двете ДПС-та

Централната избирателна комисия (ЦИК) свиква извънредно заседание, на което да бъде взето решение как да процедира със създалата се ситуация с двете крила на ДПС. Заседанието ще започне в 10:30 часа и преди да завърши, няма да има прием на документи. Застъпниците на почетния председател на ДПС Ахмед..

публикувано на 02.09.24 в 09:56