Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

САЩ хванаха дрога за $900 млн., предназначена за Австралия

Изкуственият наркотик метиламфетамин бил скрит в два контейнера с аудио оборудване, предназначено за Австралия.

Властите в Австралия и САЩ съобщиха, че са конфискували метиламфетамин - или „лед“, на стойност около 900 млн. американски долара при операция, която разкри нови връзки между мексиканските наркокартели и рокерските австралийски банди, предаде БГНЕС.

Австралийската федерална полиция съобщи, че след съвместното разследване американската митническа служба е открила 1,7 тона наркотици в Калифорния миналия месец.

US властите заявиха, че незаконният товар - с улична стойност от $900 млн., бил скрит в два контейнера с аудио оборудване, предназначено за Австралия.

След поредица акции този месец двама американски граждани и четирима австралийци бяха арестувани тази седмица в Мелбърн и Сидни. Те са изправени пред различни обвинения, в това число и опити за нелегален внос на наркотици, и са изправени пред доживотни присъди в Австралия, ако бъдат осъдени.

Оказа се, че разследването разкрива сътрудничество между мексиканските наркокартели и австралийските рокерски банди, което според властите показва притеснителен нов вектор за пристигане на наркотици в Австралия.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Председателят на Държавната дума (долната камара на руския парламент) Вячеслав Володин.

Председателят на руската Дума: САЩ стоят зад ареста на основателя на "Телеграм"

Съединените щати стоят зад ареста във Франция на основателя и главен изпълнителен директор на комуникационната платформа "Телеграм" Павел Дуров, заяви днес председателят на руската Държавна дума Вячеслав Володин, цитиран от Ройтерс. Роденият в Русия Дуров бе арестуван във Франция през уикенда, в рамките на разследване на престъпления, свързани с..

публикувано на 27.08.24 в 10:16

Сърбия купува от Франция изтребители "Рафал"

Президентът на Сърбия Александър Вучич съобщи, че сръбското правителство работи върху няколко споразумения с Франция преди посещението на френския президент Еманюел Макрон в страната тази седмица, включително върху споразумение за доставки на електроенергия и за закупуване на изтребители "Рафал" (Rafale), предаде белградската агенция Бета, цитирана..

публикувано на 27.08.24 в 10:13
Герман Галушченко, министър на енергетиката на Украйна

Киев продължава да работи за покупката на ядрените реактори от България

Украинското правителство продължава да работи за покупката на два руски ядрени реактори от България в подготовка за зимата,заяви украинският министър на енергетиката Герман Галушченко в интервю за "Политико", предаде ТАСС.  Той прогнозира, че предстои най-тежката за страната му зима. По думите му правителството настоява за разширяването на АЕЦ..

публикувано на 27.08.24 в 10:11
Найроби

Ядрената енергия - основна тема на срещата на върха Африка-САЩ в Кения

Кения е домакин на срещата на върха Африка-Съединените щати с основна тема ядрена енергия. Страната се е ангажирала да играе водеща роля в чистата енергия, според изявление на представители на изпълнителната власт.  Напредъкът на ядрените технологии е част от стратегията за устойчива енергия.  Източноафриканската държава вече генерира около 90 на..

публикувано на 27.08.24 в 10:02

Намаление на цените на учебни помагала, дрехи и обувки за ученици в Гърция от сряда

Намаление на цените на учебни помагала, дрехи и обувки за учениците започва от утре в Гърция. Министерството на развитието се споразумя с производители и търговци за списък с по-евтини стоки за учениците. За да напазаруват всичко необходимо за първия учебен ден родителите изчакват утрешния ден, когато веригите магазини започват промоциите на..

публикувано на 27.08.24 в 09:57

"Ние, потребителите" предупреждава за недобросъвестни практики в кампании от типа "обратно на училище“

Въпреки обявеното от търговците намаление на цените на всичко, някои стоки са на редовните им цени, обобщават от онлайн платформата "Ние, потребителите". В някои случаи на етикета е изписана само старата цена без обозначение, че има намаление. Има и магазини с обявено намаление, но се оказва, че то не е валидно за всички артикули. В поредната..

публикувано на 27.08.24 в 09:55
Юлиана Николова

Юлиана Николова: Най-добрият подход в момента е да потвърдим сегашния ни еврокомисар

Най-добрият подход в момента е да потвърдим сегашния ни еврокомисар . Това е мнението на директора на Портал "Европа" Юлиана Николова относно предстоящите разговори за излъчване на нов български еврокомисар. Срокът за това е петък, като ЕК очаква от България номинация на мъж и жена, като ресорът, който ще получи страната ни, не е ясен.  " Един..

публикувано на 27.08.24 в 09:49