Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дипломати зоват Тереза Мей да отложи Брекзит

Премиерът на Великобритания Тереза Мей
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Над 40 бивши британски дипломати призоваха премиера Тереза Мей да отложи Брекзит, съобщава вестник „Таймс“.

Според тях е най-добре напускането на Европейския съюз да се отложи, за да се изяснят условията на бъдещите отношения между Великобритания и ЕС или да бъде проведен втори референдум, предаде БТА.

Ако до 29 март британският парламент не одобри споразумението, постигнато между Брюксел и правителството в Лондон, Мей ще трябва да избира между отлагане на Брекзит и напускане без споразумение, което ще хвърли икономиката в хаос, отбелязва агенция Ройтерс.

Франс прес цитира председателя на Европейския съвет Доналд Туск, който коментира, че ЕС все още очаква конкретни и реалистични предложения от Лондон, които да позволят избягването на Брекзит без споразумение.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Евгени Петров

Евгени Петров: А как се мери политическата равноотдалеченост?

А как се мери политическата равноотдалеченост? С този въпрос започна коментара си пред БНР журналистът Евгени Петров: "Очаква се номинираната за служебен премиер да направи кабинет от хора, които са равноотдалечени от всички. А това равноотдалечен ми е толкова смешно. Как се мери - в метри ли, във футове ли, в лакети. Не знам в какво се мери...

публикувано на 12.08.24 в 13:33
Френският президент Еманюел Макрон (вляво) и германският канцлер Олаф Шолц на среща в Берлин, архив, май 2024 г.

Лидерите на Франция, Германия и Великобритания подкрепиха призивите за спиране на огъня в Газа

Лидерите на Франция, Германия и Великобритания подкрепиха призивите за спиране на огъня в ивицата Газа, връщане на заложниците, държани от "Хамас", и осигуряването на безпрепятствени доставки на хуманитарна помощ за палестинското население, предаде Асошиейтед прес. В съвместно изявление френският президент Еманюел Макрон, германският канцлер Олаф..

публикувано на 12.08.24 в 13:22

Двама огнеборци са пострадали при гасенето на пожара край Вършец

Двама служители на сектор "Специализирани оперативни дейности - Монтана" са пострадали при гасенето на пожара край Вършец. Единият е настанен за лечение в болница във Враца с три счупени ребра. Инцидентът е станал вчера към обяд при преобръщане на служебен противопожарен автомобил по време на гасителните действия. Огнеборците са..

публикувано на 12.08.24 в 13:15
Ренета Инджова

Ренета Инджова: Горица няма да носи отговорност, те ще ѝ казват какво да прави

Намираме се в безпрецедентен исторически момент - войната Русия-Украйна, Ивицата Газа, тоз танц със смяна на партньори не е нито суинг, нито джайф, това е вакханален танц. Направихме избори и политическата конфигурация е сменена и се търси нов баланс, той ще е различен вдругиден след новите избори. Искаха ротационни кабинети за 9 месеца, вече и..

публикувано на 12.08.24 в 13:08
Полицаи от управленията на МВР се събраха на протест в София - 12 август 2024 г.

Полицаи пред Народното събрание, недоволни от "безпрецедентен опит за употреба на МВР"

Полицаи от Столичната дирекция на МВР се събраха на демонстрация пред Народното събрание, за да изразят недоволство от  "безпрецедентен опит за употреба на Министерството на вътрешните работи".  Горица Грънчарова-Кожарева и Калин Стоянов са провели "професионален" разговор Горица Грънчарова-Кожарева продължава срещите си с министрите от..

публикувано на 12.08.24 в 12:49

Остава опасността от възобновяване на пожара в планина Славянка на наша територия

Опасността от възобновяване на пожара в граничната планина Славянка на българска територия остава реална, докато огнената стихия не бъде потушена на гръцка територия. Това заявиха българските огнеборци, които от 23 дни са на терен.  Под постоянно наблюдение е и развитието на пожара в Република Северна Македония, в близост до нашата граница...

публикувано на 12.08.24 в 12:18
Горица Грънчарова–Кожарева

Горица Грънчарова-Кожарева продължава срещите си с министрите от кабинета "Главчев"

Продължават срещите на избраната от президента за служебен премиер Горица Грънчарова-Кожарева с министрите от служебния кабинет на Димитър Главчев. По информация на БНР разговори вече са проведени със служебния вицепремиер и министър на финансите Людмила Петкова. Към момента тя отказва коментар. Горица Грънчарова-Кожарева стартира..

публикувано на 12.08.24 в 12:08