Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ГЕРБ и част от ОП подкрепиха предложението на ДПС за увеличаване на прага на преференцията на избори

ГЕРБ и част от Обединените патриоти подкрепиха предложението на ДПС за увеличаване на прага преференцията на избори. Тя ще е валидна, ако броят на гласовете, получени за дадения кандидат, е не по-малък от районната избирателна квота. Против предложението гласуваха от БСП, ВМРО и "Воля" - с мотива, че така се обезсмисля преференциалният вот.

Александър Сиди от квотата на ВМРО в Обединените патриоти заяви в обяснението си за отрицателен вот, че очаква от президента да наложи вето на този текст:
„Оставихте партиите да определят точно кой да влезе в тази сграда. Отнехте възможността и мотивацията на хората, сложени по-назад в листата да работят активно за себе си и за партията си. Не съм вярвал, че ние, патриотите от ВМРО, част от управляващото мнозинство, ще призовем президента да наложи вето на приетите текстове днес и ви заявявам, че аз и моите колеги - патриотите от ВМРО ще подкрепим ветото, ако има такова“.

По-рано депутатите влязоха в остър спор по предложението на ДПС за увеличаване на прага за преференцията, като ДПС настояха, че сега действащата разпоредба е поле за корпоративен вот, а  срещу предложението се обявиха от ВМРО и БСП.
„Тя обезсмисля шанса и свободата, която давахме на хората. Недейте да давате цялата власт на човека от Банкя и на човека от Сарайте да ви редят листите и да ви пращат тук, в Парламента“, коментира Кристиян Вигенин.
„Никой не отнема никакви преференции. Това е европейска практика на изчисляване на преференциите“, репликира Хамид Хамид. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Номерата пред партиите и преференциите в бюлетините да се различават, решиха депутатите

Мнозинството в парламента подкрепи тази вечер предложението на ГЕРБ в бюлетините номерата пред партиите и преференциите да се различават, за да се избегне феноменът 15/15. Така пред политическите сили в интегралната бюлетина ще има номера до 100,..

обновено на 14.02.19 в 21:20
ВИЖТЕ ОЩЕ

Петър Чобанов "не изключва възможността" да стане служебен примиер

Повечето политически партии смятат, че изборът кой да е служебен премиер е на президента. Според Христо Гаджев от ГЕРБ-СДС решението за служебния премиер е на президента. Но от партията му намали забележки към работата на сегашния служебен..

публикувано на 06.08.24 в 19:12

Продължава доугасяването на пожара в община Невестино

Пети ден продължи доугасяването на пожара в землището на селата Църварица и Илия в община Невестино. Пожарът е локализиран на площ от около 1000 декара, от които половината са иглолистна гора.  На терена до късно тази вечер ще са екипи на..

публикувано на 06.08.24 в 18:58

Над 400 души са арестувани от началото на демонстрациите във Великобритания

Над 400 души са арестувани от началото на продължаващите крайнодесни демонстрации в различни британски градове. Очакванията на властите е броят на задържаните да се увеличи през следващите дни. Съобщава се и за нови случаи на престъпления от..

публикувано на 06.08.24 в 18:46

Темата за справедливия енергиен преход вълнува все повече млади хора

Темата за справедливия енергиен преход настъпва все по-уверено в класните стаи и все повече ученици от въгледобивните райони излизат с предложения за справяне с тежките екологични предизвикателства, които го съпътстват. Природозащитната..

публикувано на 06.08.24 в 18:42

Продължава борбата с пожара в Славянка, подготвена е линия през билото за наземно гасене

Пожарът в българската територия на планината Славянка продължава да бъде активен на източния фронт, но огнеборците не допуснаха неговото разрастване. Над 10 полета има всеки от двата испански самолета, които продължават гасенето по въздуха...

публикувано на 06.08.24 в 18:39
Бойци на

Израелски военни самолети прелетяха над Бейрут преди обръщение на лидера на "Хизбула"

Израелски военни самолети прелетяха ниско над ливанската столица Бейрут, съобщиха Ройтерс и Франс прес. Свидетели потвърдиха информацията. Това се случва малко преди обръщение на лидера на ливанската шиитска групировка "Хизбула" седмица след..

публикувано на 06.08.24 в 18:29

Десето издание на "Забавно лято, грижовна есен" в тютюнопроизводителните региони на България

Десетото издание на "Забавно лято, грижовна есен"  на фондация "BCause" - програма за подкрепа на местните общности в тютюнопроизводителните региони в страната,  стартира с 15 образователно-приключенски академии за ученици от 1-ви до 4-ти клас в..

публикувано на 06.08.24 в 18:20