Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Зеленогорски: Случилото се с реформаторите ще бледнее пред това, което предстои на патриотите

Адмирираме евентуално вето на президента върху Изборния кодекс, заяви той

Найден Зеленогорски
Снимка: БГНЕС

Адмирираме евентуално вето на президента върху Изборния кодекс или жалба до конституционните съдии, заяви пред БНР Найден Зеленогорски от Движение „България на гражданите“.

„Може да се окаже, че буквално в навечерието на футболния мач отборите ще излязат на стадиона и само едните ще знаят правилата“, каза той в предаването „Преди всички“.

Според него тези промени са целенасочен удар срещу демократичните устои на държавата. По думите му над 2 млн. българи в чужбина няма да могат да гласуват, защото няма електронно-дистанционно гласуване. Зеленогорски подчерта, че това е удар и срещу патриотите:

„Липсата на възможности за преференциално гласуване е удар срещу всяка коалиция, включително и срещу опитите на десните партии в България да направят широк обединен десен проект, който да разбие монопола и статуквото. Обръщам се към патриотите - да осъзнаят какво ги чака. Това, което се случи с Реформаторския блок, ще бъде бледа сянка на това, което им предстои".

Според него изборните промени са пример за това как през законодателството се опитваш да се „справиш с политическите си опоненти, а и със своите приятели – „Обединени патриоти“.

Зеленогорски посочи, че изборните промени, направени в миналия парламент, са били ликвидирани или осакатени.

„Обещанието, че ЦИК ще си изпълни задължението и ще осигури 3000 машини за гласуване, при положение, че в закона ясно беше разписано, че вече трябваше да се гласува навсякъде, във всичките 12 600 секции машинно, това обещание няма никакви гаранции, че ще бъде изпълнено. Очевидно в България законите са за това – да се заобикалят, а не да се изпълняват. Самият факт, че няма да променят ЦИК за мен означава, че този състав отново няма да успее в рамките на тези 3 месеца до изборите да се справи с този проблем“, коментира Найден Зеленогорски.

Според него десните партии ще намерят сила и воля, за да бъдат заедно на европейските избори. Едно обединено дясно може да постигне и двама евродепутати и отличен резултат на местните избори, включително и спечелване на кметското място в София, смята той.

Цялото интервю чуйте от звуковия файл.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Хърватия отрече да е повишила транзитните такси за петрола, доставян на Унгария

Хърватия отрече твърденията на унгарското правителство, че е повишила транзитните такси за петрола, доставян на Унгария след руското нашествие в Украйна, и повтори предложението си за дългосрочно сътрудничество в замяна на прекъснатите руски доставки през Украйна. Опровержението дойде от компанията JANAF, която е оператор на петролопровода от..

публикувано на 03.08.24 в 19:53

Модернизират дома за стари хора в с. Караисен

С финансиране от близо 3 милиона лева от Плана за възстановяване и устойчивост ще бъде разширен и модернизиран Домът за стари хора в павликенското село Караисен.  В социалното заведение ще бъде изградена малка пречиствателна станция за битови отпадни води и ще бъде монтирана фотоелектрическа централа с капацитет 30 kW. Финансирането от 2,906..

публикувано на 03.08.24 в 19:46

Горят около 1000 дка. иглолистни дървета край невестинските села Илия и Църварица

Пожар гори край невестинските села Илия и Църварица, съобщава БТА. Директорът на пожарната в Кюстендил Светослав Георгиев каза, че огънят е локализиран в две направления, но в други две продължа все още да гори. Към момента са засегнати са около 1000 декара самозалесила се иглолистна гора. Директорът на пожарната в Кюстендил уточнява пред БТА,..

публикувано на 03.08.24 в 19:39

Отново масови безредици в Англия

Шествия на крайната десница и антирасистки контрадемонстрации се състояха в редица британски градове дни след масовото убийство в Саутпорт, съобщава "Гардиън". Около 200 души в Лийдс скандираха лозунги срещу имигрантите и мюсюлманите. От далеч по-многобройната контрадемонстрация им отговориха с възгласи, че са "нацистка измет". Полицията се погрижи..

публикувано на 03.08.24 в 19:23

Пирогов: Пострадалото в Созопол дете е в тежко състояние

9-годишното момче, което беше транспортирано в университетската спешна болница "Пирогов" от Бургас, пострадало снощи при инцидент на плажа в Созопол продължава да бъде в тежко състояние, съобщиха от Пирогов. Настанено е в детската реанимация, където е под активно наблюдение и реанимационно лечение.  Самолет "Спартан" транспортира в "Пирогов"..

публикувано на 03.08.24 в 19:10
Доналд Тръмп

Тръмп се е съгласил на дебат срещу Камала Харис по Fox News през септември

Бившият президент и настоящ кандидат на Републиканската партия за Белия Дом Доналд Тръмп обяви, че е приел предложението на телевизия Fox News за дебат срещу вероятният кандидат на демократите Камала Харис.  Тръмп обяви новината с постинг в социалната си мрежа „Truth“, уточнявайки че се е съгласил с предложението на медията, след като Джо..

публикувано на 03.08.24 в 18:31
Глаевн комисар Александър Джартов

Сложна остава ситуацията с пожарите в Пирин

Двата хеликоптера, които помагаха на огнеборците в борбата с огъня над пиринското село Сенокос, са пренасочени към пожара край кюстендилското село Невестино, за който по-рано бе съобщено, че е овладян. Пожарът в с. Сенокос е овладян от едната страна. Горната му част е труднодостъпна и ще се разчита най-вече на помощ от въздух.  Ситуацията около..

публикувано на 03.08.24 в 18:30