Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мария Пиргова и Антоний Гълъбов

За мястото и смисъла на опозицията в пленарната зала и извън нея

| обновено на 19.02.19 в 15:06
3
Снимка: БГНЕС

Парламентарните практики в този парламент са изчерпани - показало го е мнозинството, а сега, след като най-голямата опозиционна партия напуска парламента, това означава предсрочни избори. Това подчерта в интервю за предаването "12+3" политологът доцент Мария Пиргова, според която „президентът е достатъчно опитен и готов да се справи с една такава ситуация“, говорейки за предстоящите европейски и местни избори, плюс предсрочни избори.

„Мнозинството на ГЕРБ напоследък показва, че не може да се справи в управлението - 10-годишният модел е изчерпан, а погледнато принципно е крайно време вече този модел да се смени“, каза още Пиргова, според която „виждаме един диктат на министър-председателя по всички въпроси“.

„Десетгодишното управление на ГЕРБ вече създава национални проблеми за много години напред - в демографско отношение, както и в образователно, здравно и културно, а корупционните практики, които се разкриват, не могат да бъдат преодолени, ако не се смени управлението и не се направи опит за укрепване на съдебната система“, добави тя.

„Имаме задачата като държава да се върнем към устоите на държавата и институциите, а за тази цел ГЕРБ трябва да напусне властта. Затова смятам, че напускането на парламента от страна на БСП в случая е справедливо - не може за един ден, за 24 часа, да се сменя мнение на цяла парламентарна група. Това означава, че е изчерпана, безпринципна, притисната“, каза още доц. Пиргова, според която „парламентаризмът ще може да бъде възстановен след едни предсрочни избори“.

„Не очаквам никакви предсрочни парламентарни избори“, подчерта в ефира на "Хоризонт" социологът професор Антоний Гълъбов, според когото: „Когато най-голямата опозиционна партия абдикира от ролята си на коректив на управлението, това не означава, че предстоят предсрочни избори, а означава, че тази партия отказва да представя интересите на своите избиратели в пленарна зала“.

„Работата на всяка опозиция е да бъде коректив на управлението, работата на всяка опозиция е да присъства на дебата - да изразява различно мнение, да прави различни предложения, да подобрява законодателството, а не да се среща с гражданите и да бъде извън парламента, защото не успява да постигне нищо в него“, подчерта в интервю за "12+3" проф. Гълъбов. 

„Защитата на парламентаризма се прави чрез самия парламент, а решението на една политическа формация какво да направи и как да се държи парламентарната група не е прецедент, нито е нещо извън парламентарната практика“, добави социологът, според когото „най-важно е решенията да бъдат взимани в пленарна зала“:

„Важно е и всички интереси в българското общество, които са представени в съответния състав на Народното събрания да могат да бъдат пълноценно дискутирани и в това отношение напускането на опозицията е лош пример от гледна точка на парламентарна практика“. 

„Опозицията - и нейното място, и смисъл е в пленарната зала - всяко напускане на парламента означава, че става дума за политическа стратегия, която търси извънпарламентарно и респективно извънзаконови средства за въздействие върху политическия процес“, каза още проф. Гълъбов, според когото „избирателите на БСП би трябвало да пожелаят техните представители да бъдат там, където им е мястото“.

„Едно подобно напускане означава, че БСП разбира, че не може да постигне нищо в Народното събрание и делегира цялата отговорност на управляващата коалиция, което е проблем", добави социологът. 

Подробности и коментари на експертите за това какво да очакваме от ДПС, след като ГЕРБ дадоха крачка назад по отношение на Изборния кодекс - можете да чуете от звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Филипините и Китай си размениха обвинения след сблъсък на техни кораби в Южнокитайско море

Филипините и Китай си размениха обвинения, след като кораби на бреговата им охрана се сблъскаха в Южнокитайско море, като всяка една от страните заяви, че другата е извършила опасни маневри в спорния район, предаде ДПА. Не се съобщава за пострадали при сблъсъка в района на плитчината Сабина, като това е петият инцидент между военноморските и въздушните..

публикувано на 31.08.24 в 17:10

Отхвърлиха двете предложения на ДПС за членове на РИК в Кюстендил

И двете крила в ДПС - на Ахмед Доган и на Делян Пеевски предложиха свои представители за членове на Районната избирателна комисия в Кюстендил. Това не беше прието по време на консултациите в областната управа и комисията ще бъде назначена служебно. При консутациите се появиха упълномощени представители от двамата съпредседатели на..

публикувано на 31.08.24 в 16:59
Остров Крит

Американски офицер е починал при падане от балкона на апартамент в град Ханя на остров Крит

Американски офицер е починал при падане от балкона на наетия от него апартамент в град Ханя на остров Крит. Инцидентътъ е станат тази сутрин, а мястото е блокирано от полиция.  По информация от местните медии, които се позовават на полицейски източници, се разследват три версии.  Едната е 30-годишният американски офицер да е..

публикувано на 31.08.24 в 16:43
Белгород

Петима убити и 46 ранени при украинска атака срещу югозападния руски град Белгород

Петима души са били убити, а 46 ранени при украинска атака срещу югозападния руски град Белгород, съобщиха местните власти, цитирани от Ройтерс. На фона на продължаващото настъпление на Киев руските сили продължават с масираните си атаки срещу украинска територия.  Според губернатора на Белгородска област Вячеслав Гладков голяма част от ранените при..

публикувано на 31.08.24 в 16:16

От ДПС-Доган остават в готовност за протестни действия

С шествие, наречено "Поход за демокрация" и призив към служебния премиер преминава третия ден от протестите на поддръжниците на почетния председател на ДПС Ахмед Доган в столичния квартал "Бояна". Полицейски кордон продължава да блокира достъпа до известните като "Сараите на Доган" сгради.  Походът за демокрация започна от Сараите и стигна до хотел..

публикувано на 31.08.24 в 15:43
Данаил Папазов

Данаил Папазов призова за пълен списък с документите и вещите в имота в "Бояна"

Във връзка с твърденията, че в така наречените Сараи се намират партийна документация и лични вещи на Ахмед Доган собственикът на фирмите, които притежават имотите в Бояна и Росенец - Данаил Папазов призова да бъде предоставен на компетентните органи пълен списък с тези документи и вещи.  В писмо до медиите Папазов заявява, че ако те бъдат установени на..

публикувано на 31.08.24 в 14:58

В Обединеното кралство е сформиран клас от гимназиалния курс с изкуствен интелект вместо учители

В Обединеното кралство е сформиран за първи път клас от първата степен на гимназиалния курс, който дава широка общообразователна подготовка, използващ само изкуствен интелект вместо физическо присътвие на учители. Частното лондонско училище David Game Collegе открива новия си курс без преподаватели за 20 ученици през септември.  Те ще учат,..

публикувано на 31.08.24 в 14:33