Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Специалисти по донорство:

Трябва да има възможност хората да заявят съгласие да са донори

Трудът на координаторите по донорство е недооценен, няма добра организация при донорска ситуация

Снимка: БГНЕС

Недофинансирането на труда на координаторите по донорство и липсата на стройна организация при донорска ситуация са причините за намаляващия прогресивно брой на трансплантациите у нас. Това каза пред "Хоризонт" д-р Сибила Маринова, началник "Реанимация" във болницата във Велико Търново и един от най-изявените координатори по донорство. 

Ефектът от донорските карти ще е юридически нищожен, прогнозира д-р Маринова и уточни, че според сега действащото законодателство, човек може да заяви само отказа си, а за да се случи донорска ситуация, се питат близките.

Според Наталия Маева от Националната пациентска организация донорските карти не са новина: „Такава донорска карта в България съществува от 2013 г. и тя е въведена по идея на Съюза на трансплантираните и на Агенцията по трансплантации. Младите българи се интересуват, но това, което обикновено питат, е как може това тяхно право да бъде изразено върху документите за самоличност.“ 

Трябва да се даде възможност за заявяване на съгласие, сега се заявява само отказ

Д-р Сибила Маринова поясни, че за да има повече донорски ситуации, трябва да се преодолеят проблемите в работата на координаторите по донорство: 

„Поискахме промяна в българското законодателство. Сега действащият закон е добър, но може да бъде направено още за картата. Трябва да бъде дадена възможност на хората да заявяват и своето съгласие. Защото юридически, ако имат тази възможност, тогава факторът „близки“ отпада.“ 

Сега българското законодателство определя близките, които могат да вземат решение за донорство - майка, баща, брат, сестра, син, дъщеря, съпруг, съпруга, но има хора, които нямат такива роднини и тогава не може да има донорска ситуация.

 „Има проблеми с директори на болници, които не осигуряват нормални условия на колегите да работят. Поставят им ограничения, спират им заплащането. Най-големият проблем е при координаторите, защото са малко“, алармира Сибила Маринова.

Според нея донорството трябва да стане задължително, както е във Франция и Австрия, където всеки е потенциален донор, но ако семейството реши, че не е съгласно починалият да дари органите си, тогава не се извършва експлантация на органите на починалия.

Необходимо е да се промени заплащането на донорските екипи

Заплащането на координаторите по донорство е почти нищожно - нужна е промяна изобщо за заплащането на целите екипи, посочва -р Маринова. „Трябва да бъде направена законодателна промяна. В момента разходите, които прави една болница, се възстановяват от Агенцията по трансплантации. Но от тази сума, която ние сме изразходвали за кондициониране на болния, за изследвания, за медикаменти - от тази сума болницата трябва да плати и нашия труд. Тази сума е изразходвана за друго. Имаме уверение, че поне това ще се оправи - да бъде заплатен този труд.“

Липсата на достатъчно донори в България се дължи първо на финансови проблеми, изтъква още Маринова и добавя, че екипите, които работят, трябва да бъдат мотивирани.

Липсва добра логистика - при донорска ситуация се ползват лични автомобили 

„Трябва да бъде изградена добра логистика. Всичко това, което се случва в момента, се прави на добрата воля на координаторите и то в някои определени центрове. Защото когато има донорска ситуация те отиват с личния си автомобил. Ако има логистиката, каквато има в една Германия или във Франция, или Австрия, там всичко е разпределено на минути. Разчиташ и на транспорт - било то автомобил или, ако се налага, самолет.“

30 са донорските бази у нас, 60 са координаторите по донорство. Трансплантациите намаляват постепенно - по данни на специализираната агенция от 51 бъбречни трансплантации за 2015 година, те са спаднали на 25 през 2018-а. Същото се отнася и за сърдечните и чернодробните трансплантации. 

Хората, които чакат за трансплантация у нас, са малко над две хиляди. За периода 2010 - 2019 година по линия на Евротрансплант сме получили един бъбрек, а сме предоставили 22 органа. Лицата, които приживе са изразили несъгласие за вземане на органи, тъкани и/или клетки към началото на февруари са 2795.

Слушайте темата в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Розоберът подрани. Реколтата е добра

" Кампанията започна месец по-рано . Това е особеното тази година. Засега нещата вървят добре като качество на цвета, като количество . Но никой не си спомня през април да е започвал розобер." Това обясни пред БНР Веселина Ралчева, биопроизводител на етерично-маслени култури. " Никой не очакваше това да се случи през април , да..

публикувано на 09.05.24 в 09:09

Деян Йованов: Не бива да бъдем прекалени песимисти за българо-македонските отношения

Загубилите изборите в Северна Македония – СДСМ, преживяват може би най-голямото си поражение в най-новата история. Най-вероятно остават на трето място. Ако няма спешни промени, СДСМ може да доживее съдбата на гръцкия ПАСОК. От друга страна, опозицията в лицето на ВМРО-ДПМНЕ спечели най-много мандати и ознаменува огромна победа. Това гласи..

публикувано на 09.05.24 в 08:54

МВР открива денонощна линия за нарушения за изборите

От 9 май до 10 юни 2024 г. в Министерството на вътрешните работи ще функционира денонощно открита линия - телефон 02 90 112 98 и имейл  izbori@mvr.bg  - за сигнали за нарушения или евентуални престъпления, съотносими към отговорностите на МВР в изборния процес. Осигурената допълнителна възможност е част от предприетите от МВР мерки за..

публикувано на 09.05.24 в 08:47
Джо Байдън

Байдън предупреди, че САЩ може да спрат оръжейни доставки за Израел

Американският президент Джо Байдън заяви, че Съединените щати ще спрат доставките на някои видове оръжия за Израел, ако той предприеме военна операция в град Рафах в най-южната част от ивицата Газа. Световната здравна организация предупреди за влошаване на хуманитарната ситуация в района. В интервю за Си Ен Ен президентът Байдън призна, че с..

публикувано на 09.05.24 в 08:46
Радан Кънев

Радан Кънев за евровота: Ще има вълна вдясно, но няма да е антиевропейска

Няма европейска държава, в която предизборната кампания за ЕП да е едномесечна – тя е между година и 6 месеца. Това каза в интервю за БНР евродепутатът Радан Кънев, който отново е кандидат за Европейския парламент в листата на ПП-ДБ. "Много хора в България, добре образовани и добре настроени към ЕС, не знаят колко важна законодателна..

публикувано на 09.05.24 в 08:31
Москва, 9 май 2024 г.

Паради по случай Деня на победата в Русия

Страната отбелязва днес 79-ата годишнина от победата над нацистка Германия по време на Втората световна война. Честванията преминават под знака на войната на Русия срещу Украйна и взаимни обвинения между Москва и Киев за атаки срещу цивилни. В Хабаровск се състоя най-големият парад в Далечния изток. Показани бяха легендарни танкове от..

публикувано на 09.05.24 в 08:26

Започва Софийският фестивал на науката

В "София тех парк" се открива Софийският фестивал на науката. Предвидени са изложби, работилници и демонстрации. Фестивалът е четиридневен и се организира от фондация "Красива наука". Организаторите посочват, че още през март за получили заявки за участие на 2500 ученици от десетки училища от София, Самоков, Пирдоп, Златица и други близки до..

публикувано на 09.05.24 в 08:15