Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ефективен ли е Законът за подпомагане и финансова компенсация на пострадалите от престъпления?

| обновено на 22.02.19 в 17:24
Снимка: МВР

Всяка година на 22 февруари отбелязваме Международният ден за подкрепа на жертвите на престъпления. На тази дата през 1990 година правителството във Великобритания издава т.нар. Харта на жертвите на престъпността - първият официален документ, насочен към пострадалите от различни криминални деяния.

През 2007 година в България е приет Закон за подпомагане и финансова компенсация на пострадалите от престъпления, който се оказва, че не е съвсем работещ. 
„Този закон е за една ограничена група от пострадали от престъпления като тероризъм, умишлено убийство или опит за убийство, умишлена тежка телесна повреда, блудство, изнасилване, трафик на хора или престъпления, които са извършени или поръчани от организирана престъпна група, т.е. не за всички пострадали, а само за този кръг хора“, обясни в интервю за предаването ни "Хоризонт за вас" юристът от Анимус Диляна Маркова.

„Освен това финансовата компенсация е само за имуществени вреди - разходи за медицинско лечение, транспортни разходи или такива за явяване при адвокат, ако пострадалото лице не е ползвало безплатна адвокатска помощ, като размерът е до 10 000 лева“, каза още юристът, както и уточни, че „това са разходи, които пострадалото лице трябва да доказва със съответните документи“, което често е трудно. 
„Това е една административна процедура, която може да се задейства една, след като е приключило наказателното производство с влязъл в сила съдебен акт или ако е прекратено заради това, че не може да бъде разкрито“, добави Маркова, според която въпросната компенсация е необходима на жертвите на по-ранен етап. 
„В много държави тези обезщетения се изплащат от фонд, който се попълва най-вече от конфискация на незаконно придобито имущество, докато по нашия закон за конфискация  на имущество, придобито от незаконна престъпна дейност, много малък процент изобщо не отива за компенсация на жертви, а отива за обществени, социални разходи“, уточни още тя.

„Този закон на хартия звучи много добре, но той остава един неработещ закон“ въпреки, че в него изключително добре са „експонирани изискванията на директивата за минималните права на жертвите на ЕС“, добави юристът. 
„Той разписва задължение на правоохранителни органи, които дас предоставят информация за правата на жертвите“, в това число „право на психологическа помощ“, която е предвидена да е безплатна. 
„Съгласно закона и правилника за неговото прилагане, тези организации се избират след процедура, която е по Закона за обществени поръчки. Имаме информация, че през 2017 година при обявяване на такава поръчка, явилите се организации не са отговаряли на условията и в резултата за 2017-а не е избрана организация“, каза още Маркова.

От 2007 до 2018 година нито една от 17 молби на жертви на трафик на хора не е била одобрена, а от 16 молби на жертви на изнасилване - само на две жертви са  били присъдени обезщетения по този закон с общ размер 4 000 лева, обясни юристът, която се позова на данни от поискана от Анимус през май 2018-а справка от Националния съвет за подпомагане и компенсация на пострадали от престъпления към Министерство на правосъдието. 

„В Древността ясно в казано - по-добре лош закон, отколкото без закон“, добави в коментар в ефира на "Хоризонт" д-р Росанка Венелинова - директор на  Център „Надя“, която работи по Закона за подпомагане и финансова компенсация на пострадалите от престъпления и според която „има какво да се променя“ в  него.

„Сумите, които са предвидени в този закон са така да се каже "скромни“, а оценяването на човешкия живот в случай на смърт са до 10 000 лева, а при средна и тежка телесна повреда - до 5 000. А при имуществените повреда, за да може да се получи компенсация е доста трудно, тъй като трябва да се събират изключително много документи“, уточни д-р Венелинова, чиято организация е печели търг на обществена поръчка, разписан по въпросния закон.

„Средно на година организацията помага с психологична помощ и подкрепа по този закон на около 50 до 70 души, уточни д-р Венелинова, както и поясни, че "една жертва на трафик миналата години все пак получи финансова компенсация, но това е изключение“, тъй като  но „много трудно се доказват и се събират документи при този род престъпления“. 
 
Подробности можете да чуете в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Златен часовник на пасажер от "Титаник" е продаден на търг за 900 000 паунда

Златен часовник, носен от най-богатия пътник на кораба "Титаник", е бил продаден за 900 хиляди паунда, предаде Би Би Си. Първоначално очакваната цена е била 150 хиляди паунда. Часовникът е принадлежал на бизнесмена Джон Джейкъб Астор. След данъци и други такси купувачът на артефакта ще плати 1 милион и 175 хиляди паунда. От аукционната..

публикувано на 28.04.24 в 08:49

Акция по кръводаряване на Цветница във Велико Търново

Акция по кръводаряване ще се проведе на Цветница в храма „Свети Николай" във Велико Търново. Православната църква и Центърът по трансфузионна хематология към областната болница се включват в националната кампания "Запалете свещичка, дарете живот". В неделното училище към храма медицински екип на кръвния център във Велико Търново ще приема..

публикувано на 28.04.24 в 08:35

Започва пролетното издание на най-старата обществена кампания за спорт и здраве

С поход до хижа "Божур" над Горна Оряховица на Цветница започва пролетното издание на най-старата в страната обществена кампания за спорт и здраве "Движи се и победи". Досега са проведени 41 кампании, в които са се включили 20 002 деца и възрастни от Велико Търново и региона, сочат данните на Регионалната здравна инспекция, съорганизатор на..

публикувано на 28.04.24 в 08:21

Разногласия в Държавния департамент за израелската операция в Газа

Вътрешен документ показва разногласия в американския Държавен департамент по въпроса дали Израел нарушава международните закони при операцията си в Газа. Агенция Ройтерс разпространява информацията 10 дни преди да изтече срокът, в който първият дипломат Антъни Блинкен трябва да докладва темата пред Конгреса. Според цитирания документ част..

публикувано на 28.04.24 в 08:05

Протест срещу Байдън преди годишната вечеря с кореспондентите, акредитирани в Белия дом

Протестиращи срещу подкрепата на американския президент Джо Байдън за войната на Израел срещу "Хамас" се събраха пред хотела във Вашингтон, където се проведе ежегодната среща на Асоциацията на кореспондентите в Белия дом, предаде Ройтерс. Демонстранти с плакати скандираха лозунги против убийствата на журналисти в Газа. Стотици протестиращи..

публикувано на 28.04.24 в 07:53

Клуб "Колите в Смолян" организира благотворително дрифт шоу в помощ на Георги

Клуб "Колите в Смолян" организира поредното благотворително дрифт шоу в помощ на тежко пострадал млад мъж. Днес от 13.00 ч организаторите канят всички родопчани на полигона в село Полковник Серафимово, за да помогнат на 22-годишния Георги Маринов от Пловдив. Момчето има частично прекъсване на гръбначния мозък след катастрофа. От две години Георги е в..

публикувано на 28.04.24 в 07:52

Лазаровден и Цветница са едни от най-очакваните и обичани пролетни празници в Широка лъка

Момиченца в народни носии от читалище "Екзарх Стефан" в родопското село Широка лъка за поредна година спазиха стародавната традиция Лазаруване. От рано сутринта момиченцата, пременени в носии, с кошници в ръце пълни с върбови клонки и стръкчета здравец тръгнаха с песни из калдъръмените улички в Широка лъка, за да посетят всеки дом. Лазаровден беше..

публикувано на 28.04.24 в 07:43