Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

САЩ и Китай отделят огромни ресурси в развитието на изкуствен интелект

Историкът Пиер Муние-Кюн: Идеята за изкуствен интелект съществува от древността

За да избегне превръщането си в дигитална колония Европа трябва да инвестира в този процес

Фрагмент от афиша за лекцията във Френския културен институт.

Преди да се превърне в проблем на математическата логика и впоследствие в инженерен проект, идеята да се механизира мисълта първоначално е била литературна и творческа тема. Това казва Пиер Муние-Кюн, историк от Френския национален център за научни изследвания и преподавател в Сорбоната. Той гостува в България, за да изнесе лекция днес във Френския културен институт.
   

В специално интервю за предаването "Хоризонт до обед" историкът Пиер Муние-Кюн каза:

"За мен не съществува един единствен изкуствен интелект. Има няколко тенденции по тази тема. И сред тези тенденции на изкуствен интелект наистина има крайни застъпници на някои теории, т.е. едни хора, които са увлечени по това да представят едни проекти за бъдещето, едни перспективи, които наистина са крайни. Но това е само рекламен трик. Трик, с който те рекламират собствените си предприятия, фирми или офиси. И именно това е, което насажда страх в останалите. Но смятам, че има много хора, които се занимават с изследователска дейност, много инженери, които се опитват доста мъдро и разумно да извлекат поуките от 60-те години работа по тази тема."

Като историк се затруднявам все още да разбирам много добре какво се случва и какво ни носи миналото, подчертава Пиер Муние-Кюн. 

"Още от древността изкуственият интелект или поне идеята за изкуствен интелект съществува и е съществувала. И тя е съществувала под две разновидности, под две форми. Още от древността са битували митологии, легенди, вярвания, които примерно са разказвали, че някои материални предмети или обекти като статуи просто са били надарени с някакъв интелект, с някакво съзнание дори, ако искате, и това се е случило под ръката на тези скулптори, на тези хора, които са ги извайвали или пък на самите богове, които са се намесили..."

Пиер Муние-Кюн сподели своята визия и за това трябва ли да се говори за етични правила, когато говорим за изкуствен интелект.

"Изкуственият интелект е едновременно математика, но той е и част от логиката, защото там така се преплитат нещата. Всъщност изкуственият интелект наистина е заинтересувал и мобилизирал специалисти и експерти от много различни научни дисциплини. Тук се намесват психолозите, тук се намесват хората, които създават и творят електроника, тук също се намесват и езиковедите, защото една от много важните цели на изкуствения интелект е именно признаването на човешкия език, на човешкия говор. Така че именно тази съвкупност от разнородни, различни научни дисциплини даде повод за въвеждане на понятието кибернетика в края на миналия век."

Опасно ли е използването на изкуствения интелект за политически цели?

"Да, това е една икономическа и техническа война. Американските ръководители знаят от много време, от много години, че изкуственият интелект е един инструмент, който носи мощ, могъщество и носи огромна сила, и то икономическа сила. Съединените американски щати, Китай - те са най-добрите в развитието, постиженията в тези технологии. Те наистина инвестират огромни ресурси. Много повече, далеч повече от това, което Европейския съюз или Европа може да отдели за изкуствен интелект. И успоредно с това имате руския президент Владимир Путин, който счита, че изкуственият интелект е приоритетен инструмент за сила и могъщество, жизненоважен дори, казва той. От друга страна имаме Великобритания, имаме Канада, имаме Израел - три държави, които са особено активни в тази област и всъщност те се опитват да си извоюват своето място в тази техническа система. Така че, ако Европа не желае в един хубав ден да се превърне в една цифрова или дигитална колония, тя наистина трябва да отдели необходимите средства, за да защити и за да извоюва своята независимост в този процес."

Цялото интервю чуйте в звуковия файл. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Нетипичните личности в следващия Европейски парламент

Вниманието след изборите за Европейски парламент беше насочено основно към новото разпределение на силите и до каква степен се очаква завой „надясно“. Но част от новите представители в законодателния орган на Европейския съюз с различни политически окраски заслужават специално внимание заради антисистемните си виждания, прямите си изказвания и..

публикувано на 15.06.24 в 14:00
Антонина Дуриданова

Антонина Дуриданова: Промени не могат да станат, ако хората не гласуват, това е демокрацията

Промени не могат да станат, ако хората не гласуват . Това е демокрацията, която имаме в България.  Това каза в предаването "Хоризонт за вас" Антонина Дуриданова, която живее в САЩ, но всяка година се завръща в България. "Съветвам всички да гласуват. Да изберат платформата, която е най-добра за икономиката на страната", добави тя. Антония..

публикувано на 07.06.24 в 15:11

Светла Буюклийска разказва със звуците на своята цигулка

Тя се казва Светла Буюклийска и е цигуларка. 40 години работи в различни оркестри в Европа. Израства на улица "Търговска" във Враца, където е и музикалната школа, в която израства като музикант. "Имах огромното щастие да уча при преподавателя Борис Манчев, който беше концерт майстор на Врачанския оркестър. Той е ученик на най-известната българска..

обновено на 02.06.24 в 08:32

Венцислав Тотев: Най-ценно е да бъдеш с хората, които обичаш

Най-ценно е да бъдеш с хората, които обичаш, на място, което обичаш и да правиш, каквото обичаш. Така накратко може да се обобщи житейската философия на днешния ни гост в рубриката "Горещи сърца".  Той се казва Венцислав Тотев, по образование ПР експерт, работил като учител и журналист, сега има собствен иновативен бизнес.  Тотев е един от..

публикувано на 26.05.24 в 05:51
Проф. д-р Елисавета Мусакова

Проф. д-р Елисавета Мусакова за средновековната ръкописна книга и палеографията

Палеографията е приложна наука, която изучава стари ръкописи. Улавя онези тънки моменти от мрачната средновековна атмосфера, в които кописти на светлината на свещ са преписвали старите текстове, за да множат знанията, вярата и да положат основата в красотата на писаното слово .  Много старание и култивирани умения са отличавали тези..

публикувано на 24.05.24 в 19:28

Калоян Цветков и географията като неугасващо любопитство и безкрайно пътешествие

Как човек може да превърне пътешественическата страст и любовта към природата в професия? Географът д-р Калоян Цветков е успял да постигне наглед трудната задача. Освен че изследва планетата като учен, Калоян споделя откритията си. Той е главен асистент в СУ "Св. Климент Охридски". Преподава и на децата в Националната..

публикувано на 20.05.24 в 17:26
Венци Йончев

Венци Йончев в "Горещи сърца": Не се принизявайте никога, живейте с дух!

Героят днес в рубриката "Горещи сърца" е с богато минало, усмихнато настояще и светло -  по думите му - бъдеще, въпреки че отдавна е минал 80 -та си годишнина.  Врачани често го срещат по улиците на града и кафенетата. През месец май вече е с загар, който привлича погледа в контраст със спортни къси панталони, маратонки и неизменната..

публикувано на 20.05.24 в 12:25