Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Атанас Тасев: Има вероятност да се запазим на газовата карта на света

Николай Малинов: Излиза се от паузата в отношенията между България и Русия

Проф. Атанас Тасев, водещата Диана Янкулова и и председателят на „Русофили“ Николай Малинов в студиото на “Неделя 150“
Снимка: Светослава Кузманова, БНР

Можем да кажем, че от „паузата“ в отношенията между България и Русия се е излязло, каза пред БНР председателят на сдружение „Русофили“ Николай Малинов.

„Ако до май миналата година можеше да говорим за дълга пауза в отношенията между България и Русия, то с посещението на Радев - през май, на Бойко Борисов след това декември, 3-ма зам.- председатели на парламента бяха в Москва и г-н Марешки и зам.-председателят на “Атака“ Явор Нотев и Емил Христов от ГЕРБ с Краси Велчев. Потвърди се миналата седмица за посещение на зам.-председателя на „Единна Русия", посещение по външна политика, на г-жа Караянчева в Москва. Първото полугодие на тази година - Медведев, можем да кажем, че от паузата, ако можем да използваме този дипломатически термин, в отношенията се е излязло“, каза още Малинов в интервю за предаването „Неделя 150“, гостуващ с коментар по повод предстоящата визита на министър-председателя на Русия у нас. 

„Друг е въпросът по какъв начин българските и съответно руските политици ще защитават интересите на двете държави“, допълни той в интервю за предаването „Неделя 150“ на програма „Хоризонт“.

Лично аз не споделям мнението, че Русия е някаква опасност за Европа, напротив Русия е голям шанс за Европа. Тя да може да се добере до тези 43-45% невъзобновяеми източници, които се намират на територията на сегашна Русия, на евтини суровини. И чрез обмен на технологии, на хора, чрез търговия и нормално сътрудничество в общи линии да печелят и във военно-стратегически и в икономически план и Европа, и Русия. И рациото изисква добри отношения на Европа с Русия, допълни още Малинов. 

“По темата за назидаването на патриарха (на Русия при визитата му м.г. – б.р.), патриархът каза нещо, което отдавна българският народ очакваше – каза, че нямаше да има руска църква, ако нямаше българска църква, т.е., ясно е, че без тези 150 години преди тях, когато сме направили кирилицата и приели православието, нямаше кой да го предаде в Русия - това е едно голямо признание“, коментира той речта на руския патриарх при посещението му в България. 

Що се отнася до това - защо идва Медведев, ами естествено, че нещата първо трябва да бъдат подготвени по някакъв начин експертно, за да може първите лица в държавите да си сложат подписите под правилно експертно подготвени документи, каза още Малинов. 

Според енергийния експерт проф. Атанас Тасев “ние вървим по строго определен сценарий“.

“И за (АЕЦ) „Белене“ и за газовият хъб „Балкан“ ние вече сме в позицията на хора, които са си научили урока и са си написали новото домашно“, коментира той пред БНР. „Знаете, за „Белене“ може би до една-две седмици ще излезе обява във вестника на Европейската комисия, с която ние ще обявим търга“.

„Проблемът е Европейската комисия, ако трябва да направим един паралел със „Северен поток 2“, аз вече го казах в медиите. Преди 3 години имах среща с един от бившите съветници на двама немски канцлери и когато много подробно говорихме за енергетика, най-накрая аз го питах: „Хер Щефан, вие за кратко време получихте много информация за енергетиката, синтезирана, ами я сега аз да получа от вас“. Предстояха избори за канцлер на Германия и казвам “г-жа Меркел, ако спечели поредния мандат – тя ще приеме ли „Северен поток 2“, той се засмя и каза “каква Меркел - въпросът се решава от немския бизнес“. Всъщност, това което стана в Германия, потвърди тази първоначална теза“, коментира още професор Тасев.

„При нас нещата стоят малко по-различно. Ние се подчиняваме на една стара теза, че откъде минават тръбите, не се решава в България. И както виждаме, сме длъжни да лавираме, за да можем да запазим националния интерес и да останем както ние на 3 март се появихме на политическата карта на света, като държава. Сега има вероятност да се запазим на газовата карта на Европа. Така че за нас идването на Медведев като министър–председател на Русия е знаково, но моята оценка е, че едва ли ще има някакви сериозни проблеми, които да обсъждат с Борисов. По една много проста причина – проблемите за реализацията на хъб „Балкан“, отдавна и отношенията между Русия и България са на корпоративно ниво. Така че аз не очаквам някакви съществени новини“, прогнозира той във връзка с предстоящата визита на руския премиер Медведев у нас. 

Целите интервюта може да чуете в звуковия файл.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Пратеникът на ООН по Кипърския въпрос започва серия от ключови срещи за възобновяване на диалога

С обиколка в три европейски столици на пратеника на генералния секретар на ООН по Кипърския въпрос от днес започва третият, критичен етап в усилията на международната организация за възобновяване на преговорите между двете кипърски общности. Личният пратеник на генералния секретар на ООН Мария Анхела Олгин Куеляр ще бъде днес в Берлин, откъдето ще..

публикувано на 25.04.24 в 04:11

Недоволство в Ирландия заради големия брой мигранти, които пристигат от Обединеното кралство

Повече от 80% от търсещите убежище в Ирландия преминават в страната от Обединеното кралство, каза ирландският министър на правосъдието. Напрежението около имиграцията се повиши в Ирландия, на фона на увеличаването на пристигащите мигранти и острата жилищна криза, която принуди някои търсещи убежище да спят в палатки. Мигранти и бежанци..

публикувано на 25.04.24 в 04:03

Арести във Великобритания след смъртта на петима мигранти в Ламанша

Трима мъже са били арестувани във връзка със смъртта на петима мигранти в Ламанша във вторник, съобщи Националната агенция за борба с престъпността на Обединеното кралство. Мъжете бяха задържани по подозрение за подпомагане на нелегалната имиграция и нелегално влизане в Обединеното кралство. Петима души, включително 7-годишно момиче, загинаха при..

публикувано на 25.04.24 в 03:52
Гордана Силяновска-Давкова

Кандидатът на ВМРО-ДПМНЕ води на първия тур от президентския вот в Северна Македония

Кандидатът на ВМРО-ДПМНЕ Гордана Силяновска-Давкова води убедително на първи тур от президентските избори в Северна Македония, съобщи БГНЕС. Данните на Държавната избирателна комисия /ДИК/ при 63% преброяване на гласовете :  За Гордана Силяновска-Давкова от ВМРО-ДПМНЕ са гласували 214.560 или 38,28%.  За основния ѝ конкурент от СДСМ Стево..

публикувано на 24.04.24 в 22:55

Радев удостои с Почетния знак на президента участниците в "Еверест 84"

Държавният глава Румен Радев участва днес в Централния военен клуб в официалното отбелязване на 40-годишнината от първата българска експедиция за изкачване на връх Еверест. Събитието се провежда под патронажа на президента. Това съобщиха от президентския прессекретариат. Алпинистите от експедицията "Еверест 84" осъществяват изкачването си по..

публикувано на 24.04.24 в 22:51

Ивет Лалова роди момче

" Добре дошъл на този свят Тиаго Колио 🤍 Благодарим ти, че избра нас за свои родители. Толкова сме влюбени в теб и сърцата ни са пълни!", написа легендата на българската лека атлетика Ивет Лалова в профила си в социалните мрежи.

публикувано на 24.04.24 в 22:33

Авиодиспечерите във Франция отмениха стачката, но трафикът в четвъртък остава парализиран

Очаква се утре във Франция въздушният трафик да бъде парализиран заради обявената стачка на авиодиспечерите, въпреки постигнато споразумение в последния момент. Няма връщане назад. Въздушният трафик на Франция ще бъде объркан през целия ден, въпреки че главният синдикат на авиодиспечерите съобщи, че отменя обявената стачка. След продължителни..

публикувано на 24.04.24 в 22:29