Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Остава в ареста бащата, пребил дъщеря си, момичето отива в кризисен център

| обновено на 05.03.19 в 14:24
Снимка: Сияна Спиридонова

Състав на Варненския районен съд остави под стража Христо Христов, който е обвинен в закана за убийство и нарушаване на ограничителната мярка спрямо 14-годишната му дъщеря. Според обвинението Христов е пребил момичето заради кражба на пари. Детето бе прието в болница, но вече е изписано. Адвокатите на Христов поискаха по-лека мярка, тъй като той има хотелски бизнес, но съдът му определи най-тежката мярка ,защото срещу Христов има влезли в сила две присъди за идентични престъпления.

Прокуратурата разследва случая по текстове от Наказателния кодекс, отнасящи се до домашно насилие.

Заради системни прояви на агресия бащата е с пробация и издадени от съда заповеди да се въздържа от насилие спрямо две от децата, както и с ограничителна заповед да ги доближава на по-малко от 100 метра.

Днес т.нар. "спешен координационен механизъм" - полицията, прокуратурата, училището и "Закрила на детето" обсъдиха мерки за защита на момичето.

14-годишната  Девора Христова ще бъде настанена в кризисния център във Варна - това съобщи Ана Конукова, началник на отдел „Закрила на детето„ във Варна.Тя коментира, че утре експерти от отдела ще се срещнат с майката на Девора и сестра ѝ Ванеса, а колегите ѝ от отдела в Сливен ще бъдат уведомени за ситуацията, тъй като там живее и осемгодишният Христо. Той ще продължи да бъде отглеждан от майка си, а Ванеса ще реши къде ще остане да живее. Конукова обясни:

"Това е травма. По някакъв начин трябва да ѝ се помогне да я преживее. Имам информация, че има едно доста манипулативно поведение спрямо тях. Не използва тяхната раздяла, както много често се случва. Надявам се и другите родители, които са в процес на развод и раздяла, да вземат своите поуки от този случай и това може би ще е най-важното, защо, всъщност се изнася тази информация по медиите, раздялата да става по начин, най-малко да се вреди на децата. Те са най-потърпевши от раздялата. В кризисния център може да бъде настанена максимум три или в изключителни случаи шест месеца, но обсъждайки семейната ситуация, ние не предполагаме, че ще бъде настанена за по-продължителен период".


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Децата – най-честата жертва на неразбирателството между родителите

14-годишно детето е в болница във Варна след побой, баща му е задържан за 72 часа. Пред БНР майката на момичето - Ирина Янкова, каза, че състоянието на дъщеря ѝ е добро, но психическата травма е голяма. При развода на родителите две от..

публикувано на 04.03.19 в 09:56
ВИЖТЕ ОЩЕ
Джо Байдън

Байдън заяви, че оттеглянето му е в интерес на партията и страната

Президентът Джо Байдън обяви, че се оттегля от кандидат-президентската надпревара за нов мандат в Белия дом и даде подкрепата си за вицепрезидента Камала Харис, за негов потенциален наследник в надпреварата.  В писмено обръщение към нацията..

публикувано на 22.07.24 в 00:33
Секвоите в село Богослов, наричани

До прочутите секвои над кюстендилското с. Богослов ще се стига само пеша

Със знаци и следене с дрон е забранено придвижването с коли до известните 120-годишни секвои, обявени за забележителност и попаднали класацията "Дърво на Европа" над кюстендилското планинско село Богослов.  Мястото е много посещавано, наблизо е и..

публикувано на 21.07.24 в 21:28
Американският президент Джо Байдън и вицепрезидентката Камала Харис.

Джо Байдън обяви, че се отказва да се бори за втори мандат на изборите през ноември

Президентът на Съединените щати Джо Байдън обяви, че се отказва от намерението да се бори за втори мандат на изборите през ноември.  Той също така се обяви в подкрепа на своя заместник Камала Харис и призова демократите да се обединят около нейната..

публикувано на 21.07.24 в 20:59

"Босилеград в цветове - 2024" събра художници от България, Северна Македония и Сърбия

В Босилеград завърши четвъртото издание на международния пленер "Босилеград в цветове - 2024" с участието на художници от България, Северна Македония и Сърбия. Специален гост беше консулът на България в Ниш Петър Данов. Участваха и двама..

публикувано на 21.07.24 в 20:58
Илхам Алиев

Преди подписване на мирен договор Баку настоява Ереван да промени конституцията си

Азербайджан настоява Армения да промени конституцията си преди да бъде подписан мирен договор между двете държави, съобщава руското издание "Комерсант". Двете страни, бивши съветски републики, са в конфликт още от разпадането на Съветския съюз преди..

публикувано на 21.07.24 в 20:41
Николай Денков

Денков: ГЕРБ сбъркаха подхода при първия мандат, че не извадиха първо приоритетите

ГЕРБ сбъркаха подхода при първия мандат с това, че не извадиха първо приоритетите, каза пред Нова телевизия Николай Денков, председател на парламентарната група на "Продължаваме промяната - Демократична България".  Президентът връчва мандата на..

публикувано на 21.07.24 в 20:22
Палестинците скърбят за роднините си, убити при израелската бомбардировка на ивицата Газа в болница в Дейр ал Балах, 21 юли 2024 г.

Израелската авиация нанесе удари по Йемен, Ливан и Газа, "Хизбула" използва РСЗО

Групировката "Хизбула" е отвърнала на последните израелски бомбардировки в Ливан, като нейни бойци са обстреляли позиции на израелската армия южно от границата с реактивни системи за залпов огън, съобщава АФП. Според групировката при вчерашната..

публикувано на 21.07.24 в 20:12