Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

След 9 дни в неизвестност двамата алпинисти Даниеле Нарди и Том Балърд така и не са открити

8
Даниеле Нарди и Том Балърд

Година след голямата спасителна операция под Нанга Парбат (8126 м) в Хималаите, пакистански хеликоптери отново търсят изчезнали алпинисти, опитали се да изкачат през зимата осемхилядния връх и отново участници в експедиция на намиращия се в близост К2 изоставят своите планове, за да се включат в издирването.

42-годишният Даниеле Нарди и 30-годишният Том Балърд са в неизвестност от 24 февруари. Те планираха да изкачат Нанга Парбат в алпийски стил, по нов маршрут по реброто Мъмери.


Том Балърд и Даниеле Нарди

ЕКСПЕДИЦИЯТА

След като отпразнуваха Новата година в Базовия лагер, Нарди, Балърд и двама пакистанци - Рахмат Баиг и Карим Хаят, изградиха Лагер 1 (4700 м), Лагер 2 (5100 м), Лагер 3 (5700 м) и стигнаха 6200 м, след което дни наред разкопаваха затрупани от обилните снеговалежи палатки и накрая се върнаха за дълго време в Базовия лагер заради влошените метеорологични условия. Лагер 3 беше напълно разрушен от няколко метра сняг. Общите загуби бяха 50 кг багаж на стойност 10 000 евро. Двамата пакистанци, които Нарди определяше като алпинисти, а не като височинни носачи, отпаднаха от експедицията, заради загубата на ценно оборудване, както и заради влошеното здраве на Рахмат (възпалено гърло), което наложи антибиотично лечение. 

Даниеле Нарди в Базовия лагер на Нанга Парбат

Нарди обясни, че другият пакистанец - Карим, се е отказал, защото "се е променил" след обилните снеговалежи и заявил, че не иска да загуби живота си в тази планина. Реброто Мъмери не е за всеки, за този маршрут е необходимо съчетание от издръжливост, готовност и технически умения, подчерта Нарди и уточни, че не се е опитвал да разубеди Карим. По-късно пакистанецът пое изпращането на нужните доставки от Исламабад към Базовия лагер на Нанга Парбат. В интервю за пакистански вестник той даде на Нарди и Балард 30% шанс за успех заради обилните снеговалежи и опасността от лавини. Нарди пък отчете като своя грешка, че са бързали да изградят Лагер 3, който после е бил разрушен от снежната буря.


Най-голямата височина, достигана някога по този маршрут, е 6450 м, през 2013 г. - от Нарди и французойката Елизабет Револ. Две години по-късно Нарди достига 6200 м сам. При сегашния опит голяма лавина падна близо до алпинистите, докато фиксираха въжета, но екипът остана невредим. 


ПОСЛЕДНА ВРЪЗКА

На 22 февруари Нарди и Балърд поемат нагоре по реброто Мъмери. Същия ден те се чуват за последно с Базовия лагер. На следващия ден стигат Лагер 3 (5700 м) и установяват Лагер 4 (на около 6000 м). На 24 февруари Нарди съобщава на съпругата си в Италия, че с Балърд се намират в порталедже на 6000 м, като преди това са достигнали около 6300 м височина.

Междувременно, напрежението между двете ядрени държави Индия и Пакистан ексалира. Пакистан, в чиято северна част се намира Нанга Парбат, затваря въздушното си пространство, но след намесата на италианския посланик в Исламабад Стефано Понтекорво, разрешава спасителен хеликоптер да започне издирването на двамата алпинисти. На 27 февруари времето не позволява това.


Снимка

На 28 февруари са извършени два полета до 7000 м височина. Забелязана е единствено палатка, за която се предполага, че е на Нарди и Балърд - тя, обаче, е на 5500 м, затрупана със сняг, а в района има следи от лавина. Има различни хипотези какво се е случило - една от тях е, че е била свлечена 200 м надолу от Лагер 3 или че просто не е тяхната палатка, защото е встрани от маршрута.

По земя също се провежда издирване - опитният алпинист Али Садпара, заедно с още двама пакистанци, почти стигат Лагер 1, но се връщат в Базовия лагер, без да открият каквато и да е следа от изчезналите алпинисти. Същия ден следобеда от Базовия лагер заснемат лавина, спускаща се по реброто Мъмери.

В петък бюрократични пречки забавят полета на хеликоптер и макар въпросът да е уреден своевременно, влошаване на времето така и не позволява спасителната акция да бъде подновена.

Заради опасността от лавини, участниците в руско-казахстанско-киргизката експедиция на К2 се отказват от първоначалните си намерения да се включат в спасителната операция и обявяват, че в следващите дни ще направят последен опит да осъществят целта, за която са в Каракорум. 

Другият екип на К2, оглавен от испанеца Алекс Чикон (преди изчезването на Нарди и Балърд Чикон стига до Лагер 2 (6650 м) и прекарва там две нощи, но заради бурни ветрове и температури от минус 40 градуда се връща в Базовия лагер на К2), изчаква (на 1 и 2 март) да бъде отведен с хеликоптер към Базовия лагер на Нанга Парбат, за да се включи в издирването на Нарди и Балърд. Чикон и още трима души, сред които и лекар, планират да стигнат Лагер 1 и от там да управляват дронове, които да издирват изчезналите алпинисти.

Френската алпинистка Елизабет Револ също е в постоянен контакт с организаторите на спасителната акция, за да помага със своя опит.

Съботният ден минава в чакане. В неделя (3 март), в седмия ден от изчезването на Нарди и Балърд, хеликоптер успява да излети към Базовия лагер на К2, за да отведе Чикон и още трима души, които да се включат в издирването. Времето на Нанга Парбат, обаче, е неподходящо и хеликоптерът се връща обратно. В следващите дни Чикон успява да стигне до Лагер 3, дори проверява маршрута Кинсхофер (намиращ се вляво от реброто Мъмери), но заради повишената лавинна опасност, се връща в Базовия лагер. Екипът в хеликоптера, както и дроновете също не откриват следи от изчезналите алпинисти.

Междувременно, на К2 започва последният опит за зимно изкачване на руско-казахстанско-киргизката експедиция. 

(Последното видео с Том Балърд и Даниеле Нарди можете да видите тук.)


Даниеле Нарди се аклиматизира за Нанга Парбат

КОИ СА НАРДИ И БАЛЪРД

И двамата са опитни алпинисти. Нарди има три опита на Нанга Парбат - зимата на 2013 г. - с Елизабет Револ, зимата на 2014 г. - солово, и зимата на 2016 г. - с Алекс Чикон, Али Садпара, Адам Биелецки и Яцек Чех. 

Изкачил е 5 осемхилядника - Еверест, К2, Чо Ою, Боруд Пик и Шишапангма. През 2011 г., заедно с Роберто Деле Моначе, прокарват нов маршрут между върховете Bhagirathi 3 (6457 м) и Bhagirathi 4 (6193 м), в чист алпийски стил. Нарди е посланик на човешките права по света, като участва в не една кампания.


Том Балърд

Том Балърд е един от най-добрите катерачи в света. Син на Алисън Харгрейвс, която през 1995 г. става вторият човек в света (след Райнхолд Меснер), който изкачва Еверест без допълнителен кислород. Същата година, на 33-годишна възраст, тя загива на слизане от К2, а тялото й така и не е открито. Харгрейвс е първият човек в света, който успява да изкачи и шестте най-известни северни стени в Алпите за един сезон (лятото), като на Айгер е бременна със си Том Балърд. През 2015 г. той пък става първият човек, изкачил въпросните шест северни стени в Алпите, но през зимата (за един сезон), при това солово. (По-късно същата година Балърд е гост на Банско филм фест, а филмът му “Том” печели голямата награда на фестивала).



СнимкаДЕЖАВЮ

Събитията на Нанга Парбат - един от най-смъртоносните осемхилядници на планетата, много напомнят случилото се там миналата зима, когато загива полският алпинист Томаш Мацкиевич. Неговият партньор - французойката Елизабет Револ, оцелява, благодарение на полските алпинисти, които прекратяват експедицията си на К2, за да я спасят.

На 25 януари 2018 г. Револ и Мацкиевич стъпват на върха и така записват второто в историята зимно изкачване на най-западния осемхилядник в Хималаите. Французойката е едва втората жена в света със зимно изкачване на връх над 8000 метра. Успехът, обаче, е съпътстван от голямата трагедия на слизане от върха. Мацкиевич остава завинаги по склоновете, а Елизабет е спасена от участниците в полската национална експедиция, която тогава прави опит за първо зимно изкачване на К2. В спасителната операция се включват двама от най-добрите съвременни алпинисти - полякът Адам Биелицки и казахстанецът (добил полско гражданство) Денис Урубко, а също Ярослав Ботор и Пьотрек Томала. В организирането на акцията участва и Али Садпара, който сега издирваше Нарди и Балърд. През 2016 г. Садпара, Алекс Чикон и Симоне Моро записват в историята първото зимно изкачване на Нанга Парбат.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Килиан Мбапе

ПСЖ е на малка крачка от титлата във Франция

Пари Сен Жермен победи като гост Лориен с 4:1 и е съвсем близо до нова титла във френското първенство 4 кръга преди края. От нея го делят две точки, реално една, заради много по-добрата си голова разлика от втория Монако. Монегаските отложиха малко развръзката с победа у дома си с 1:0 над Лил, но изостават с 11 точки от лидера. В друга среща от 29-ия..

публикувано на 25.04.24 в 06:56
Аталанта

Аталанта продължава успешно на няколко фронта

Отборът на Аталанта продължава с отличното си представяне на няколко фронта. След като отстрани Ливърпул в Лига Европа, тимът на Джан Пиеро Гасперини се класира на финала за Купата на Италия.  Аталанта отстрани Фиорентина в полуфиналите, след като победи в реванша у дома си с 4:1. В първата среща флорентинци спечелиха с 1:0, но това за тях се оказа..

публикувано на 25.04.24 в 06:39
Евертън - Ливърпул

Евертън спря Ливърпул за титлата в Англия

Евертън преустанови почти всички надежди на градския си съперник Ливърпул за титлата в Англия, след като „карамелите“ спечелиха заслужено с 2:0  в отложен мач от 29-ия кръг. Успехът на практика, но не и на теория, подпечата спасяването на „карамелите“ в елита, докато „червените“ имат все по-малко шансове да стигнат до златните медали. Големите герои за..

публикувано на 25.04.24 в 06:16
Кевин Пенев и Здравко Куртев (треньор)

Гимнастиците ни не успяха да се класират за финалите на Европейското

Българските състезатели не успяха да се класират за финалите на отделните уреди на Европейското първенство по спортна гимнастика в италианския град Римини. Най-предно място в пресявките намериха Кевин Пенев, който е 18-и на земя, и Даниел Трифонов с 19-а позиция на прескок. Само първите осем от всеки уред продължават в борбата за отличията. На земна..

публикувано на 25.04.24 в 06:06

Рами Киуан донесе 11-тия медал на България на европейското по бокс

Рами Киуан закри по перфектен начин за България днешния ден на Европейското първенство по бокс в Белград. В категория до 75 килограма националът ни надделя над Михал Ярлински (Полша) и се класира за полуфиналите в сръбската столица. Така българинът донесе 11-ти медал за страната ни, гарантирайки си минимум бронз. Под наставленията на Жоел Арате,..

публикувано на 24.04.24 в 21:19

Лудогорец обезсмисли реванша с Хебър за Купата

Лудогорец победи лесно с 4:0 у дома Хебър в първи полуфинален двубой от турнира за купата на България.  Носителят на трофея от миналия сезон успя да вземе аванс в резултата още в четвъртата минута на мача. Франсиско Гомес центрира и топката достигна до Рик Джонатан и той откри резултата с точен изстрел във вратата на гостите.   Четири минути след това..

публикувано на 24.04.24 в 20:53

Баскетболистките на Берое драматично спечелиха титлата

Берое Стара Загора завоюва титлата в женската А група за четвърти пореден и общо шести път в своята история. Настоящите шампионки оцеляха срещу Монтана 2003 с 67:66 в петата решителна среща, изиграна в зала „Общинска“. Двата тима сътвориха драма, спираща дъха, но във финалните акорди баскетболистките на Албена Хубенова изстрадаха ценния триумф и..

публикувано на 24.04.24 в 20:35