Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

След 9 дни в неизвестност двамата алпинисти Даниеле Нарди и Том Балърд така и не са открити

8
Даниеле Нарди и Том Балърд

Година след голямата спасителна операция под Нанга Парбат (8126 м) в Хималаите, пакистански хеликоптери отново търсят изчезнали алпинисти, опитали се да изкачат през зимата осемхилядния връх и отново участници в експедиция на намиращия се в близост К2 изоставят своите планове, за да се включат в издирването.

42-годишният Даниеле Нарди и 30-годишният Том Балърд са в неизвестност от 24 февруари. Те планираха да изкачат Нанга Парбат в алпийски стил, по нов маршрут по реброто Мъмери.


Том Балърд и Даниеле Нарди

ЕКСПЕДИЦИЯТА

След като отпразнуваха Новата година в Базовия лагер, Нарди, Балърд и двама пакистанци - Рахмат Баиг и Карим Хаят, изградиха Лагер 1 (4700 м), Лагер 2 (5100 м), Лагер 3 (5700 м) и стигнаха 6200 м, след което дни наред разкопаваха затрупани от обилните снеговалежи палатки и накрая се върнаха за дълго време в Базовия лагер заради влошените метеорологични условия. Лагер 3 беше напълно разрушен от няколко метра сняг. Общите загуби бяха 50 кг багаж на стойност 10 000 евро. Двамата пакистанци, които Нарди определяше като алпинисти, а не като височинни носачи, отпаднаха от експедицията, заради загубата на ценно оборудване, както и заради влошеното здраве на Рахмат (възпалено гърло), което наложи антибиотично лечение. 

Даниеле Нарди в Базовия лагер на Нанга Парбат

Нарди обясни, че другият пакистанец - Карим, се е отказал, защото "се е променил" след обилните снеговалежи и заявил, че не иска да загуби живота си в тази планина. Реброто Мъмери не е за всеки, за този маршрут е необходимо съчетание от издръжливост, готовност и технически умения, подчерта Нарди и уточни, че не се е опитвал да разубеди Карим. По-късно пакистанецът пое изпращането на нужните доставки от Исламабад към Базовия лагер на Нанга Парбат. В интервю за пакистански вестник той даде на Нарди и Балард 30% шанс за успех заради обилните снеговалежи и опасността от лавини. Нарди пък отчете като своя грешка, че са бързали да изградят Лагер 3, който после е бил разрушен от снежната буря.


Най-голямата височина, достигана някога по този маршрут, е 6450 м, през 2013 г. - от Нарди и французойката Елизабет Револ. Две години по-късно Нарди достига 6200 м сам. При сегашния опит голяма лавина падна близо до алпинистите, докато фиксираха въжета, но екипът остана невредим. 


ПОСЛЕДНА ВРЪЗКА

На 22 февруари Нарди и Балърд поемат нагоре по реброто Мъмери. Същия ден те се чуват за последно с Базовия лагер. На следващия ден стигат Лагер 3 (5700 м) и установяват Лагер 4 (на около 6000 м). На 24 февруари Нарди съобщава на съпругата си в Италия, че с Балърд се намират в порталедже на 6000 м, като преди това са достигнали около 6300 м височина.

Междувременно, напрежението между двете ядрени държави Индия и Пакистан ексалира. Пакистан, в чиято северна част се намира Нанга Парбат, затваря въздушното си пространство, но след намесата на италианския посланик в Исламабад Стефано Понтекорво, разрешава спасителен хеликоптер да започне издирването на двамата алпинисти. На 27 февруари времето не позволява това.


Снимка

На 28 февруари са извършени два полета до 7000 м височина. Забелязана е единствено палатка, за която се предполага, че е на Нарди и Балърд - тя, обаче, е на 5500 м, затрупана със сняг, а в района има следи от лавина. Има различни хипотези какво се е случило - една от тях е, че е била свлечена 200 м надолу от Лагер 3 или че просто не е тяхната палатка, защото е встрани от маршрута.

По земя също се провежда издирване - опитният алпинист Али Садпара, заедно с още двама пакистанци, почти стигат Лагер 1, но се връщат в Базовия лагер, без да открият каквато и да е следа от изчезналите алпинисти. Същия ден следобеда от Базовия лагер заснемат лавина, спускаща се по реброто Мъмери.

В петък бюрократични пречки забавят полета на хеликоптер и макар въпросът да е уреден своевременно, влошаване на времето така и не позволява спасителната акция да бъде подновена.

Заради опасността от лавини, участниците в руско-казахстанско-киргизката експедиция на К2 се отказват от първоначалните си намерения да се включат в спасителната операция и обявяват, че в следващите дни ще направят последен опит да осъществят целта, за която са в Каракорум. 

Другият екип на К2, оглавен от испанеца Алекс Чикон (преди изчезването на Нарди и Балърд Чикон стига до Лагер 2 (6650 м) и прекарва там две нощи, но заради бурни ветрове и температури от минус 40 градуда се връща в Базовия лагер на К2), изчаква (на 1 и 2 март) да бъде отведен с хеликоптер към Базовия лагер на Нанга Парбат, за да се включи в издирването на Нарди и Балърд. Чикон и още трима души, сред които и лекар, планират да стигнат Лагер 1 и от там да управляват дронове, които да издирват изчезналите алпинисти.

Френската алпинистка Елизабет Револ също е в постоянен контакт с организаторите на спасителната акция, за да помага със своя опит.

Съботният ден минава в чакане. В неделя (3 март), в седмия ден от изчезването на Нарди и Балърд, хеликоптер успява да излети към Базовия лагер на К2, за да отведе Чикон и още трима души, които да се включат в издирването. Времето на Нанга Парбат, обаче, е неподходящо и хеликоптерът се връща обратно. В следващите дни Чикон успява да стигне до Лагер 3, дори проверява маршрута Кинсхофер (намиращ се вляво от реброто Мъмери), но заради повишената лавинна опасност, се връща в Базовия лагер. Екипът в хеликоптера, както и дроновете също не откриват следи от изчезналите алпинисти.

Междувременно, на К2 започва последният опит за зимно изкачване на руско-казахстанско-киргизката експедиция. 

(Последното видео с Том Балърд и Даниеле Нарди можете да видите тук.)


Даниеле Нарди се аклиматизира за Нанга Парбат

КОИ СА НАРДИ И БАЛЪРД

И двамата са опитни алпинисти. Нарди има три опита на Нанга Парбат - зимата на 2013 г. - с Елизабет Револ, зимата на 2014 г. - солово, и зимата на 2016 г. - с Алекс Чикон, Али Садпара, Адам Биелецки и Яцек Чех. 

Изкачил е 5 осемхилядника - Еверест, К2, Чо Ою, Боруд Пик и Шишапангма. През 2011 г., заедно с Роберто Деле Моначе, прокарват нов маршрут между върховете Bhagirathi 3 (6457 м) и Bhagirathi 4 (6193 м), в чист алпийски стил. Нарди е посланик на човешките права по света, като участва в не една кампания.


Том Балърд

Том Балърд е един от най-добрите катерачи в света. Син на Алисън Харгрейвс, която през 1995 г. става вторият човек в света (след Райнхолд Меснер), който изкачва Еверест без допълнителен кислород. Същата година, на 33-годишна възраст, тя загива на слизане от К2, а тялото й така и не е открито. Харгрейвс е първият човек в света, който успява да изкачи и шестте най-известни северни стени в Алпите за един сезон (лятото), като на Айгер е бременна със си Том Балърд. През 2015 г. той пък става първият човек, изкачил въпросните шест северни стени в Алпите, но през зимата (за един сезон), при това солово. (По-късно същата година Балърд е гост на Банско филм фест, а филмът му “Том” печели голямата награда на фестивала).



СнимкаДЕЖАВЮ

Събитията на Нанга Парбат - един от най-смъртоносните осемхилядници на планетата, много напомнят случилото се там миналата зима, когато загива полският алпинист Томаш Мацкиевич. Неговият партньор - французойката Елизабет Револ, оцелява, благодарение на полските алпинисти, които прекратяват експедицията си на К2, за да я спасят.

На 25 януари 2018 г. Револ и Мацкиевич стъпват на върха и така записват второто в историята зимно изкачване на най-западния осемхилядник в Хималаите. Французойката е едва втората жена в света със зимно изкачване на връх над 8000 метра. Успехът, обаче, е съпътстван от голямата трагедия на слизане от върха. Мацкиевич остава завинаги по склоновете, а Елизабет е спасена от участниците в полската национална експедиция, която тогава прави опит за първо зимно изкачване на К2. В спасителната операция се включват двама от най-добрите съвременни алпинисти - полякът Адам Биелицки и казахстанецът (добил полско гражданство) Денис Урубко, а също Ярослав Ботор и Пьотрек Томала. В организирането на акцията участва и Али Садпара, който сега издирваше Нарди и Балърд. През 2016 г. Садпара, Алекс Чикон и Симоне Моро записват в историята първото зимно изкачване на Нанга Парбат.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Четвъртфиналите на Евро 2024

Ясни са всички четвъртфинали на Европейското първенство по футбол, след като Турция и Нидерландия допълниха бройката след вчерашните си победи – съответно над Австрия (2:1) и Румъния (3:0). Турция мечтае след победа над Австрия Нидерландия на четвъртфинал след класика срещу Румъния 5 юли, петък от 19 ч. Испания – Германия в Щутгарт 5..

публикувано на 03.07.24 в 07:29

Турция мечтае след победа над Австрия

Централният защитник Мерих Демирал вкара два гола и Турция спечели с 2:1 срещу Австрия в последен мач от осминафиналите на европейското първенство по футбол, проведен в Лайпциг. Следващият съперник на селекцията на Винченцо Монтела ще бъде Нидерландия, като четвъртфиналът е насрочен за 6 юли в германската столица Берлин. Турският национален..

публикувано на 03.07.24 в 00:01

Нидерландия на четвъртфинал след класика срещу Румъния

Европейският шампион от 1988-а година Нидерландия постигна победа с 3:0 над Румъния на осминафиналите на континенталния турнир в Германия. Нидерландия започна срещата на високо темпо и с натиск в противниковата половина. Още в 6-а минута Шави Симонс стреля от далечна дистанция, но румънският страж внимаваше и улови топката. Четвърт час след..

публикувано на 02.07.24 в 21:11

Джокович с експресна победа на Уимбълдън

Седемкратният шампион на Уимбълдън и финалист от миналата година Новак Джокович (Сърбия) се класира за втория кръг на турнира по тенис на трева от Големия шлем в Лондон (Великобритания) само месец след като претърпя операция на менискуса на дясното си коляно. Вторият поставен Джокович победи преминалия през квалификациите Вит Коприва (Чехия) с..

публикувано на 02.07.24 в 20:31

ЦСКА 1948 продаде звездата си в Турция

Полузащитникът на ЦСКА 1948 Педро Енрике Оливейра или Педриньо, ще продължи кариерата си в турския клуб Коняспор, съобщи сайтът Transfer Merkezi. Според турската медия, 27-годишният ляв полузащитник e подписал договор със зелено-черните за 3 години. Трансферната сума е неназована, но играчът имаше договор със столичани до юни 2025-а година...

публикувано на 02.07.24 в 20:29

Левски иска нов панамски защитник

Българският футболен клуб Левски проявява интерес към панамския национал Едгардо Фариня, съобщава местният журналист Хосе Мигел Домингес в Х. Централният бранител е собственост на Индепендиенте от панамското първенство и цената за правата му е около 150 хиляди евро. Фариня играе рамо до рамо в отбраната на националния отбор на Панама с..

публикувано на 02.07.24 в 17:43

ЦСКА София се подсили с Иван Дюлгеров

ЦСКА София привлече в редиците си българския национален вратар Иван Дюлгеров, съобщиха от клуба. Днес той подписа своя тригодишен договор с най-титулования български клуб. Талантливият страж, който пристига на "Българска армия" със свободен трансфер, има зад гърба си 130 мача в родния елит, а в 55 от тях запазва мрежата си суха. През..

публикувано на 02.07.24 в 17:41