Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Данаил Кирилов: Опростените осигуровки на вероизповеданията ще се върнат обратно в бюджета

Данаил Кирилов, ГЕРБ
Снимка: БГНЕС

Имаме старт на чисто нов режим по субсидиране на религиите, каза пред БНР депутатът от ГЕРБ Данаил Кирилов - председател на правната комисия в Народното събрание, в коментар за промените в Закона за вероизповеданията, с които се опрощават над 8 млн. лв. на вероизповеданията.

По думите му тези осигуровки (бел. ред. които ще бъдат опростени) пак ще се върнат обратно в бюджета. На практика бюджетът няма да бъде дори моментно лишен от този приход, обясни той в предаването „Неделя 150“ на програма „Хоризонт“ и добави:

„Свещенослужителите досега въобще не са били осигурявани - това справедливо ли е? … По тази линия в осигурителния фонд на практика ще постъпват от този момент нататък осигуровки и осигурителни плащания поне за 2-3 хил. свещенослужители. Крайният резултат за бюджета, за осигурителните фондове ще бъде силно положителен“.

„Не смятам, че режимът конкретно е на опрощаване, макар резултатът да е в този смисъл. По скоро смятам, че се търси новация на задължението, за да може да се изплати субсидията, за да може тя да влезе на чисто в тези структури, за да могат те да започнат да изплащат заплати и осигуровки на свещенослужителите“, обясни депутатът.

Данаил Кирилов посочи, че главната цел на правното решение е да се постигне автономност на финансирането на отделните религии с оглед на предотвратяване на риска и зависимостта от чужди държави. Той каза, че не е присъствал на КСНС при президента, където е обсъждан законът. И не знае дали там е обсъдена възможна данъчна амнистия на вероизповеданията, но:

„Смятам, че е имало обща воля на политическите формации и президента да се стигне до положително решение с оглед независимостта на вероизповеданията в България“.

Кирилов изрази надежда, че в дебата по изборните правила няма да се поставят наново решени въпроси, които вече са били обсъждани и отхвърлени:

„Уви, за съжаление не сме готови да променим както въпроса за агитацията и предизборна кампания на майчин език, така и въпроса по отношение на образуването на секции за гласуване извън страната“.

Според него въпросът за преференциите трябва да бъде отделен от останалите въпроси.

„Нямаме промяна в правилата за провеждане на европейски избори. Внесохме законопроект и той ще бъде разгледан в сряда на правна комисия. Няма нищо ново. Възстановява се преференциалния праг такъв, какъвто беше. По отношение на европейските, а и на другите избори прагът си остава 7%“, коментира още Кирилов.

Той изключи увеличаване на броя на избирателните секции в държавите извън Евросъюза, за което настояват от ДПС. 

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Руската мобилна система за противовъздушна отбрана Оса от групировката войски

Руската армия с ракетни удари към украинския град Вознесенск

Руската армия извърши ракетно нападение по украинския град Вознесенск. Загинал е един местен жител, а други 8, сред които и кметът, са били ранени, съобщава Ройтерс. Вознесенск се намира в южната Николаевска област. По-рано днес при ракетно нападение срещу пристанище в съседната Одеска област бяха убити двама души. Още един цивилен загина при..

публикувано на 10.07.24 в 20:15

Медицинският хеликоптер е в Банско, уточниха най-рисковите места за инциденти в планината

Първият хеликоптер за спешна помощ у нас пристигна в Банско. Екипът от пилоти и медици проведоха среща с кмета на курорта Стойчо Баненски и планинските спасители, след което медицинският хеликоптер облетя землището на града и северен Пирин.  Заедно с планинските спасители бяха уточнени местата с повишен интензитет на инциденти в планината...

публикувано на 10.07.24 в 19:42
Съдебната палата в Перник

Досегашният заместник Ангел Байрактарски става окръжен прокурор на Кюстендил

Досегашният заместник Ангел Байрактарски става окръжен прокурор на Кюстендил за следващите 5 години, реши единодушно на заседанието си Прокурорската колегия при ВСС. Преди двадесетина години Байрактарски също е бил кандидат за обвинител номер 1 на Окръжна прокуратура, припомнят магистрати. Байрактарски каза за БНР, че номинацията му е..

публикувано на 10.07.24 в 19:41

Общинският съвет в Добрич ще заседава по повод търг за продажба на общински имот

Общинският съвет в Добрич ще заседава извънредно следващия понеделник след внесено искане от граждани по подозрения за извършени нарушения при провеждането на търг за продажба на общински имот. По проблема извънредно са провели съвместно заседание четири от комисиите към местния парламент. Председателят на Общинския съвет в Добрич Красимир..

публикувано на 10.07.24 в 19:32

Осъдиха на 20 г. затвор 22-годишен от Бобов дол, пребил и ограбил жена в центъра на миньорския град

20 години затвор постанови състав на Окръжния съд в Кюстендил за 22-годишния Християн Г., който през април миналата година жестоко преби и ограби 56-годишна жена  в центъра на Бобов дол. Грабежът е бил придружен с опит за убийство, пише в съдебното решение, което подлежи на обжалване пред Апелативния съд. Пребиха и ограбиха 56-годишна..

публикувано на 10.07.24 в 19:26

Съдът в Добрич постанови условна присъда на турски гражданин, предложил подкуп

Окръжният съд в Добрич постанови условна присъда на турски гражданин, предложил подкуп на длъжностно лице в България, с цел да не бъде издаден фиш за нарушение на Закона за движение по пътищата.  Подсъдимият трябва да заплати и глоба от 1000 лева.  Условното наказание за лишаване от свобода за три месеца с тригодишен изпитателен период е..

публикувано на 10.07.24 в 19:15

В Монтана раздават вода заради високите температури

В Монтана раздават вода заради високите температури. Пунктът е на централния площад "Жеравица", пред сградата на Общината. Безплатна вода заради жегите раздават от Община Монтана. Служители на администрацията предлагат бутилирана минерална вода на пункта на площад "Жеравица". Любомир Пенков, заедно с колегите си, раздават вода в следобедните..

публикувано на 10.07.24 в 19:05