Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

12-годишно момче играе племенник на Св. Иван Рилски в театрален спектакъл

Погледът към миналото ни връща към смисъла да сме родени тук, на тази земя, казва режисьорът Петринел Гочев

Сцена от постановката „За Първото българско царство: Отшелника“
Снимка: ДТ „Рачо Стоянов“ - Габрово

Едно от най-новите заглавия на габровския драматичен театър поставя въпросът за вярата през историята на Първото българско царство. Актьор  в това представление е 12-годишно момче - разказвачът, който води публиката през сюжета на спектакъла „За Първото българско царство: Отшелника“.

Историческите събития на Първото българско царство режисьорът Петринел Гочев разказва през историята на няколко души, срещнали се при различни обстоятелства със Св. Иван Рилски.

12 годишният Валентин Петров влиза в ролята на Лука - племенника на светеца, притежаващ феноменални за възрастта си качества.

„Предупредиха ме в началото, че ще бъде трудно. Трябваше да послушам малко повече за това колко ще бъде трудно цялото това нещо, но като минахме първата част със запознаването с текста, с героя, всичко вече започна много по-лесно да се случва“, споделя за актьорския си опит Валентин. Казва, че с участието си е обогатил знанията си за българската история.

"Доста неща научих- главно за тези времена и най-вече за Св. Иван Рилски, неговото битие, абсолютно всичко от неговия живот вече е много по-интересно след този спектакъл."

Заедно с баща си малкият актьор е посетил Рилския манастир в търсене на свидетелства за живота на светеца- отшелник. С помощта на майка пък си учил текста, написан на архаичен език.

"Езикът първоначално наистина беше труден, но след като вече започнах да си обяснявам всичко, всяка дума вече стана обикновена дума, само че по друг начин произнесена. Фактът, че не е импровизация, свободно говорене, също е много помагащ. След като имам текст, който знам, вече на всяка дума произношението остава само да играя.“   

Отрязъци от миналото на православната държава - това е творческият ъгъл към сюжета на режисьора Петринел Гочев. Представлението е християнска проповед, разговор с публиката, спор за някои неща - обяснява той. Повеждайки зрителите през историята, се надява да ги окуражи.

"С надежда в смисъла на живота, с надежда в смисъла на това да живеят на тази земя и да носят тежестта на живота си уверено и устойчиво. И с това ми се иска да тръгнем, да излязат хората от тук. И, така да се каже, малко да неутрализираме тази инерция на роптаенето, която имаме към това, че сме родени тук. Това е важно. Аз лично наистина вярвам, че не се раждаме случайно тук, точно в тази точка на света. Затова не съм напуснал тази страна, на това възпитавам и децата си."

Директорът на театъра Петко Койчев посяга убедено към историческата тематика заради нуждата да излезем от злободневието и да си припомним миналото.

"Историята е необходима, за да се припомня, за да се напомня, че някъде вече е открито решението и ние трябва просто да се завърнем. Да не говорим колко е важно в момента за една нация като нашата, която се лута между Изтока, между Запада, политически системи се сменят. Каквото и да си говорим, допреди 30 години ценностите бяха съвсем различни, сега са други.“

Койчев е категоричен, че сериозният театър има своята публика, дори в по-малките градове. Доказват го гостуванията в страната. Турнето на трупата продължава и следващата седмица актьорите ще играят пред публиката на Народния театър "Иван Вазов" в София.

С извънредно представление на спектакъла „За Първото българско царство: Отшелника“ на 15 март ДТ „Рачо Стоянов“ в Габрово се включва в благотворителната инициатива за събиране на финансови средства за спешна операция на Виктор Коритко, син на Мария Александрова от Варненския театър „Стоян Бъчваров“.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Калинка Александрова Янчева

Рецепта за дълголетие - 99 годишната баба Калинче от село Варвара

" Да обичаш, да не мразиш никого, да не мислиш лошо" - това е най-добрата рецепта за дълголетие според 99-годишната баба Калинче от пазарджишкото село Варвара.  Калинка Александрова Янчева е родена на 13 април 1925 година . С нея ни среща адв. Николай Баташки, когото слушателите познават от месечното издание на Правната рубрика на..

публикувано на 18.07.24 в 16:53

Без сценарий - околоселските пътешествия на Десислав Лафчиев

"Идеята се зароди още във Факултета по журналистика. Тази тема със селата открай време ми е доста интересна. Исках да направя поредица за българските села ." Така обясни своята страст по околоселските пътешествия журналистът Десислав Лафчиев в интервю за БНР. " Без никакъв сценарий да тръгнеш към случайно село , без да знаеш какво ще..

публикувано на 15.07.24 в 11:09

Пътуване във времето с калоферската дантела и традиции, подчинени на род, Родина и роден край

"Аз като калоферец имам много причини да се гордея освен със славното историческо минало на града, но и с настоящето на града", каза за БНР Наньо Чолпанов от Народно читалище "Христо Ботев" - Калофер. Със стихове на Ботев и Яворов започна разговорът с Чолпанов, за който Калофер и България са раят на Земята . "Тук имаме уникална природа -..

публикувано на 15.07.24 в 11:08

Етнология на спорта "като истинския живот" - всичко, навсякъде, наведнъж

Европейското първенство по футбол и "Копа Америка" белязаха лятото на 2024 г., но истинската любов към царя на спортовете не се побира в календара и статистиката от големите първенства . Същността ѝ личи в селския и аматьорски "ритнитоп" , както са се изразявали в зората на играта по нашите земи, но и в очаквани и неочаквани..

публикувано на 14.07.24 в 19:24
Софийската синагога

Улица в Тел Авив ще носи името на главния равин на България Ашер Хананел

Тел Авив е един от най-бързо развиващите се градове в света. Уличка в Източната част  на града, която досега носеше само номер, вече е наречена на основателя на Еврейския исторически институт в София, сега част от Института по Балканистика при БАН, Ашер Хананел. Той е бил и главен равин на България по време на Втората световна война. В своето слово..

публикувано на 14.07.24 в 06:05

Как живеят хората в украинското българско село Камчик?

19-та световна среща на българските медии, организирана от БТА, отведе журналистите в украинското българско село Камчик. Как живеят хората там и как пазят в сърцата си вече близо 200 години България? Валентина Кашчи - единствената учителка по български език във Всеукраинския център за българска култура  Отзвук от 19-та Световна среща на..

публикувано на 13.07.24 в 07:15
Гергана Василева Румен Иванов

Гергана Василева - маратонецът с множествена склероза и с кауза в помощ на себе си и на другите

Гергана Василева е маратонец множествена склероза и с кауза в помощ на себе си и на другите.  От 15 години Гергана Василева живее с диагнозата множествена склероза, но болестта не й пречи да бъде маратонец, колоездач, съпруга, майка и журналист. Нито за миг тя не се отказва да  живее пълноценно. Предстоят й 6 маратона, на 6 континента заедно с Румен..

публикувано на 10.07.24 в 17:33