Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Владимир Илиев взе сребро на Световното по биатлон

Владимир Илиев финишира на индивидуалната дисциплина 20 километра на Световното първенство по биатлон в Йорсерсунд, Швеция.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Българинът Владимир Илиев записа историческо постижение за българския мъжки биатлон, след като спечели сребърен медал в индивидуалната дисциплина на 20 км на световното първенство в Йостерсунд (Швеция).

Илиев допусна само една грешка във втората от четирите си стрелби и завърши на 1:08.7 минута от първото място.

Световен шампион стана Арнд Пайфер (Германия), който повали всичките 20 мишени и измина трасето за 52:42.4 минути.

Това е първи медал за България при мъжете на шампионат на планетата и идва 21 години след олимпийската титла на Екатерина Дафовска от Нагано 98.

Илиев повали и петте мишени при първата си стрелба, а след това пропусна един изстрел при второто си посещение на стрелбището. След третата стрелба отново с нула той излезе пети в класирането, а след четвъртата излезе втори, на 38.9 секунди зад Пайфер. За 31-годишния Пайфер това е пето златно отличие и общо 14-и медал от световни първенства, но първа световна титла в тази дисциплина. Той е олимпийски шампион в спринта от Пьончан 2018. Германецът печели втори медал от Йостерсунд след среброто в смесената щафета.

"Малко съм изненадан. В индивидуалната дисциплини никога не съм имал успехи, затова съм много доволен", каза Пайфер пред телевизия ZDF. Трети се нареди Тарей Бьо (Норвегия) на 1:09.1 минута с една грешка в стрелбата.

Днешното състезание беше страхотно и за Димитър Герджиков и Красимир Анев. Герджиков беше с втори стартов номер и също стреля страхотно. Той допусна само една грешка и се класира на 21-во място с пасив от 3:42.3 минути.

Анев пропусна две мишени и остана 27-и, на 4:13.3 минути след победителя.

Четвъртият българин Антон Синапов не завърши състезанието, след като беше допуснал шест грешки в първите три стрелби.

В генералното класиране за Световната купа след 21 старта за сезона Йоханес Тингес Бьо има актив от 1082 точки. Той предсрочно спечели Големия кристален глобус. Втори е Александър Логинов (Русия) със 753, а трети – Симон Дестьо (Франция) със 723 точки.

Красимир Анев е 37-и със 160 точки, Владимир Илиев е 43-и със 131 точки, Димитър Герджиков – 72-и с 24 точки, а Антон Синапов – 73-и с 23 точки.

Утре световното първенство в Йостерсунд продължава с единичната смесена щафета. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Владимир Илиев (вляво) на подиума в Йостерсунд.

Сребърният Илиев: Не мога да осъзная какво се случи

Владимир Илиев спечели исторически за България сребърен медал в индивидуалната дисциплина на 20 км на световното първенство по биатлон в Йостерсунд (Швеция). "Все още не мога да осъзная какво се случва, но се чувствам много добре. Когато след четвъртата..

обновено на 14.03.19 в 07:34
ВИЖТЕ ОЩЕ

Виктория (Пилзен) - Лудогорец пряко по програма "Хоризонт"

Отборът на Лудогорец гостува тази вечер на чешкия Виктория в Пилзен в мач от футболния турнир Лига Европа. Срещата е от втория кръг на основната фаза, на втория по сила турнир на континента и ще бъде предавана по програма "Хоризонт" на БНР след новините в..

публикувано на 03.10.24 в 06:22
Игор Йовичевич

Игор Йовичевич: Тук сме, за да победим

Старши треньорът на Лудогорец – Игор Йовичевич, даде пресконференция преди двубоя срещу Виктория в Пилзен, в мач от втория кръг на основната фаза на турнира Лига Европа.  Хърватинът демонстрира оптимизъм, като смята, че разградчани са готови за победа...

публикувано на 03.10.24 в 05:51

30 пилоти ще участват в първото състезание по офроуд в Северозападна България

Състезание по траялен офроуд ще се проведе следващата събота и неделя, 5 и 6 октомври, в монтанското село Мърчево. Проявата се организира за първи път на това място. 30 пилоти от цялата страна, и екипаж от Гърция, са заявили участие в проявата...

публикувано на 02.10.24 в 13:46
Илия Груев-младши

Националът Груев с контузия в Англия

Футболистът на Лийдс Илия Груев получи контузия в коляното и бе сменен още в 19-ата минута по време на гостуването на Норич (1:1) в осмия кръг на Чемпиъншип. Българинът получи медицинска помощ на терена, но не успя да продължи участието си в мача...

публикувано на 02.10.24 в 06:19
Борусия вкара 7 гола на Селтик.

Гръмки победи за Дортмунд, Барселона, Сити, Интер и Брест в ШЛ

Борусия (Дортмунд) постигна гръмка победа със 7:1 над шотландския първенец Селтик (Глазгоу) и вече има 6 точки, както и най-добра голова разлика 10:1 след първите девет мача от втория кръг на Шампионската лига. Хеттрик за жълто-черните от Дортмунд..

публикувано на 02.10.24 в 06:13
Арсенал - ПСЖ  2:0

Резултати от втория кръг в основната фаза на Шампионската лига

Резултатите в 9-те мача от втория кръг на основната фаза на Шампионската футболна лига: Залцбург - Брест  0:4 Щутгарт - Спарта Прага  1:1 Арсенал - Пари Сен Жермен  2:0 Леверкузен - Милан   1:0 Барселона - Йънг Бойс    5:0 Дортмунд - Селтик   7:1..

публикувано на 01.10.24 в 23:54
Президентът на федерацията Илияна Раева.

Федерацията извади Елвира Краснобаева от националния отбор

Федерацията по художествена гимнастика реагира със съобщение за желанието на Елвира Краснобаева да не се състезава за България, изтъквайки като причина семейни обстоятелства, потвърдено писмено от нейната майка и законен представител Александра..

публикувано на 01.10.24 в 16:10