Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Илияна Йотова: Образованието и работодателите да гарантират на младите успешна кариера в България

„Предложих на организаторите на форума и намерих разбиране и дори очакване да направим друг форум, който да е посветен на децата със затруднения, каза вицепрезидентът Илияна Йотова.
Снимка: www.president.bg

„Образованието и работодателите трябва да гарантират на младите успешна кариера в България“, заяви днес вицепрезидентът Илияна Йотова, която договори провеждането на голям образователен и кариерен форум за деца със специфични нужди. Инициативата бе поета, съвместно с организаторите на изложението „Образование и кариера“.

Повече от 70 училища и ВУЗ-ове, работодатели и организации от цял свят участват в изложението. Посетителите – предимно млади хора и бъдещи студенти, имат възможността освен с българските, да се срещна и с германски университети и с Агенцията по заетостта в Германия, която им предлага платени стажове и безплатни курсове по немски език.

В двата дни на форума гостуват още водещи университети от балтийските държави, както и от САЩ.

Държавата и работодателите са длъжник на хората, смята заместник социалният министър Султанка Петрова.

„Работодателите трябва да осъзнаят, че когато искаме да задържим млади, образовани и квалифицирани хора, няма как да стане с минимално заплащане“, коментира тя.

„Предложих на организаторите на форума и намерих разбиране и дори очакване да направим друг форум, който да е посветен на децата със затруднения. Това е един невероятен потенциал за България, който за съжаление не успява добре да използваме“, заяви на свой ред вицепрезидентът Илияна Йотова. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Изложението "Образование без граници" се открива днес в НДК

В Националния дворец на културата се открива новото издание на изложението "Образование без граници" и кариерният форум "Образование и кариера". Участват над 70 училища, университети, академии, институции, фирми, работодатели и организации от цял свят, за..

публикувано на 15.03.19 в 10:41
ВИЖТЕ ОЩЕ

Продължава борбата с пожарите в Северна Гърция

Продължават усилията за потушаване на бушуващите пожари в Северна Гърция. И днес температурите в страната надхвърлят 42 градуса. До град Драма в Северна Гърция трети ден екипите на пожарната и военни части не могат да овладеят горски пожар...

публикувано на 20.07.24 в 14:11

Калин Стоянов: Два хеликоптера гасят на Беклемето, два - край Воден

Все още не е локализиран пожарът в района на Беклемето. Това съобщи служебния премиер Димитър Главчев, който заедно с министъра на вътрешните работи Калин Стоянов, пристигна в Кърнаре. Достъпът в местността е изключително затруднен, обясни Главчев:..

публикувано на 20.07.24 в 14:07

Ще успее ли Париж да се справи с проблемите около Олимпиадата?

Броени дни остават до откриването на летните Олимийски игри в Париж, но с наближаването му проблемите за организаторите сякаш се трупаха, вместо да се решават. Първо дойдоха предупрежденията за екстремно високи температури по време на игрите, които..

публикувано на 20.07.24 в 14:05
Костадин Костадинов

Костадин Костадинов: Радев няма да ни даде третия мандат

"Държавата е завладяна. Тя се управлява от ГЕРБ и ДПС с щипка ПП-ДБ." Това заяви пред БНР лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов. Вече няма 125 депутати за обединение срещу ГЕРБ и ДПС . 119 не са достатъчни, посочи той и обясни:..

публикувано на 20.07.24 в 13:54

Лидерът на Младежкото ДПС: Ахмед Доган е истинският председател

Близо 4 часа продължи националната среща на МДПС в Бургас. За нас никога не е имало колебания, в подкрепата ни за д-р Ахмед Доган, който е истинският председател на ДПС, каза след края на форума председателят на младежката организация Ибраим Зайнедов:..

публикувано на 20.07.24 в 13:31

Над 1000 рокери с мотори на традиционния фестивал "Предел-2024"

Над 1000 рокери с мотори се събраха в местността "Предел" над Разлог, където започна 17-тото издание на традиционния мото рок фестивал "Предел-2024". Програмата предвижда демонстрации на мощни мотори, драг- гонки и каскадьорско каране на мотоциклет...

публикувано на 20.07.24 в 13:11

Терзиев изпрати 12 доброволци към пожара в Беклемето

Кметът на София Васил Терзиев изпрати екип от 12 души от Доброволното формирование на Столичната община за Карлово, за да се включи в гасенето на пожара в местността Беклемето, съобщиха от местната администрация. Искането за помощ е от кмета на Карлово..

публикувано на 20.07.24 в 13:02