Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мартин Табаков: Голанските възвишения стават международен казус като Крим

Мартин Табаков
Снимка: БГНЕС

Президентът на САЩ Доналд Тръмп подписа декларация за признаване на суверенитета на Израел над Голанските възвишения. Това решение коментира пред БНР Мартин Табаков - международен анализатор от Института за дясна политика. Според него Голанските възвишения са от изключително стратегическо значение за Израел заради това, че там е наличен воден ресурс, но и защото от тях може да се наблюдава Южна Сирия, включително и Дамаск.

В предаването "12+3" на програма "Хоризонт" Табаков заяви:

"Според международното право, а и според националното право на Сирия Голанските възвишения няма как да бъдат признати като част от Израел, защото това ще създаде прецедент с по-голямо значение. Такава аналогия може да се направи със статута на Крим, който беше окупиран от Русия и след това международната общност, включително и САЩ, не признаха, а и до днес не признават този акт на руската държава. И Крим на теория се води украински. Нормално е международната общност да прилага същия аршин и спрямо Голанските възвишения, т.е. да няма двойни стандарти. ... Голанските възвишения стават международен казус".  

Цялото интервю на Снежана Иванова с Мартин Табаков можете да чуете от звуковия файл.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Голанските възвишения

Страни от Персийския залив осъдиха признаването на Голанските възвишения за израелски

Четири страни от Персийския залив отхвърлиха днес американското решение за признаване на израелския суверенитет над Голанските възвишения, като Рияд предупреди, че тази стъпка ще навреди на мирния процес и на регионалната стабилност, предаде Ройтерс...

публикувано на 26.03.19 в 11:39
Доналд Тръмп и Бенямин Нетаняху

Тръмп подписа декларация за признаване на суверенитета на Израел над Голанските възвишения

Седем души са ранени, след като ракета, изстреляна от Ивицата Газа, удари къща в централната част на Израел, предаде Би Би Си. Премиерът Бенямин Нетаняху, който съкрати посещението си в САЩ заради инцидента, обеща да отговори със сила. Нетаняху се..

обновено на 25.03.19 в 18:21
ВИЖТЕ ОЩЕ
Прокурор Наталия Николова.

Разследването на взривовете край Елин Пелин: По всички версии, ще се проверява и дали е умишлено деяние

Вторият очевидец на началото на събитията -  пожарът и последвалите взривове, в Елин Пелин е бил разпитан. Знае се, че и той е подал сигнал на 112 - това стана ясно, след като следователи и Прокуратурата влязоха на оглед за първи от четвъртък в района на..

публикувано на 28.07.24 в 17:18
Държавният секретар kd IDY Антъни Блинкcн разговаря с японския външен министър Йоко Камикава (не е в кадър) по време на двустранна среща  в Токио, 28 юли 2024 г.

САЩ с нова структура на военното си командване в Япония - обединен щаб с разширени мисии

САЩ обявиха големи промени в структурата на военното си командване в Япония, за да задълбочат координацията със съюзническите сили. Това стана след разговори в Токио между американския държавен секретар Антъни Блинкън и министъра на отбраната Лойд..

публикувано на 28.07.24 в 17:06

Румяна Нейкова: Нашите спортисти, които спечелят медали в Париж са български герои

Цената на златния олимпийски медал е много скъпа, плаща се с много труд, лишения, отдаденост, дисциплина. Всяко едно човешко качество не е чуждо да се каже за такъв спортист, които иска да постигне мечтите си. Това сподели олимпийската..

публикувано на 28.07.24 в 16:23

България ще поиска от ЕС самолет за гасене на пожара в планината Славянка

България ще се възползва от механизма на Европейския съюз за гражданска защита, за да поиска самолет за справяне с пожара в планината Славянка на българо-гръцката граница.  Това съобщи министърът на вътрешните работи Калин Стоянов. Стоянов обясни, че..

публикувано на 28.07.24 в 15:59
Служебният министър на вътрешните работи Калин Стоянов (в центъра) дава брифинг в село Гара Елин Пелин за взривовете в складовете за пиротехнически средства - 28 юли 2024 г.

Калин Стоянов: За момента няма опасност от взрив в складовете за пиротехника край Елин Пелин

Двете тела   са открити в складовете за фойерверки, който горя по-рано тази седмица край Елин Пелин, потвърди окръжният прокурор на София Наталия Николова на брифинг в село Гара Елин Пелин. Така жертвите на пожара и последвалите взривове стават четири...

публикувано на 28.07.24 в 15:29
Израелски танк в ивицата Газа.

Израелската армия навлезе с танкове в южните райони на Ивицата Газа

Ливанската групировка "Хизбула" обяви най-високо ниво на тревога заради опасения от ескалация на бойните действия с Израел, след като 12 души загинаха при ракетна атака в събота в окупираните от Израел Голански възвишения.  "Хизбула" е опразнила някои..

публикувано на 28.07.24 в 15:08