Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Джамбазки: Отлагането на гласуването на "Мобилност" 1 не е отразено в дневния ред на ЕП

Ангел Джамбазки
Снимка: БГНЕС

Все още в дневния ред на Европейския парламент не е отразено отлагането на гласуването на пакета "Мобилност" 1 и връщането му в транспортната комисия. Това каза за "Хоризонт" българският евродепутат Ангел Джамбазки.

Според него не трябва да се бърза с информациите, че председателят на Европарламента Антонио Таяни е върнал пакета за разглеждане обратно в комисията, защото това може да доведе до мобилизирането на подкрепящите пакета и по този начин той да бъде приет.

"А, какъв е българският интерес в 8.00 сутринта, противниците на пакета да разбират какво ще направи Таяни, да почват да му звънят и да го притискат да прави друго. Какъв е българският интерес тук, аз не разбирам. Не разбирам защо трябва да се говорят тези неща, преди да станат. Ако целим само медийната сензация, кой първи ще го "изпляска" в медиите и по този начин да застрашим цялата идея да свършим нещо полезно за българските граждани, това е дълбоко нередно, според мен".

Джамбазки очерта сценариите оттук нататък:

"Вариант първи, писмо наше, което сме подписали българските представители, до председателя Таяни, с което искаме да оттегли пакета по смисъла на чл. 175 от Правилника за дейността на ЕП и да го върне на Транспортната комисия заради огромния брой поправки. Другите два сценария: В 10.00 часа ще поискаме оттегляне поради несъвместимост, защото 1 600 поправки не са преведени на езиците на общността, на всички задължителни, официални езици. Третата ни възможност е в 12.30 в началото на гласуването да поискаме оттегляне и връщане в транспортна комисия. Четвърта възможност, ако загубим всички тези заради много празни приказки, да удължаваме, колкото може гласуването. От 12.30 да го удължим 3-4-5-6 часа, колкото може, за да настъпи хаос в залата и да поискаме прекратяване на заседанието, прекратява на гласуването. Това са ни пожарните варианти".

В Брюксел Федерацията на европейските превозвачи свиква шествие с искане за промяна на правилата за работа. Според изданието "Политико" в проявата се очаква да участват около 5000 души, които настояват Европейският парламент да приеме спорните промени за международните пътни превози.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Протестът в София

Превозвачи на протест в Страсбург и София срещу пакета "Мобилност"

Председателят на Европейския парламент Антонио Таяни върна пакета "Мобилност" в транспортната комисия поради направените над 1200 поправки в него и обяви, че той ще се гласува на следващата пленарна сесия на 3-ти и 4-ти април в Брюксел. Въпреки..

обновено на 27.03.19 в 15:20

Борисов за пакета "Мобилност": Продължаваме да печелим малки битки

„Макар и много трудно, продължаваме да печелим малки битки по пътя да защитим справедливостта“. Така премиерът Бойко Борисов коментира развоя на събитията в Страсбург по пакета „Мобилност“.  Борисов отбеляза, че вчера е провел разговори с много свои..

обновено на 27.03.19 в 11:13
Петър Курумбашев

Курумбашев: Днес вот по пакета "Мобилност" няма да има, връща се в транспортната комисия

Днес няма да има вот по пакета „Мобилност“, връща се в транспортната комисия. Това обяви пред БНР евродепутатът Петър Курумбашев. По думите му днес дебат ще има, без обаче да е последван от гласуване: „Вестта стана известна малко преди..

публикувано на 27.03.19 в 08:02
ВИЖТЕ ОЩЕ

Лойд Остин и Андрей Белоусов са обсъдили по телефона намаляването на риска от ескалация

Министрите на отбраната на САЩ и Русия Лойд Остин и Андрей Белоусов са провели телефонен разговор за намаляване на риска от ескалация. Това съобщиха от ведомството на Белоусов, по чиято инициатива се е състоял разговорът, цитирано от Ройтерс. Наскоро..

публикувано на 12.07.24 в 21:01

Стотици посетители се очакват за фестивала "Хисарлъка Experience"

Стотици се очаква да посетят фестивала "Хисарлъка Experience", който започва в петъчната вечер и ще продължи до неделя. Той се провежда за четвърти път, обявиха огранизаторите от Сдружението по туризъм и Общината в Кюстендил.  Достъпът е..

публикувано на 12.07.24 в 19:58
Снимката е илюстративна

Над 1000 декара сухи треви и храсти горят между елховските села Гранитово и Мелница

Над 1000 декара сухи треви и храсти горят между елховските села Гранитово и Мелница. Огънят е навлязъл в гората на село Срем, съобщи кметът на община Елхово Петър Гендов. Пожарът е обхванал района на пътя за граничния пункт Лесово, но той засега..

публикувано на 12.07.24 в 19:39
Атидже Алиева-Вели

ДПС – Ловеч застана "непоклатимо" зад Доган и решението му за оставка на Пеевски

Областният съвет на ДПС – Ловеч излезе с декларация, в която се посочва, че членовете му застават непоклатимо до почетния председател на партията Ахмед Доган и решението му за оставки на Делян Пеевски и останалите в позицията му.  От ДПС – Ловеч..

публикувано на 12.07.24 в 19:03
Снимката е илюстративна

Ограничен е горският пожар между селата Сливка и Сейменци

Пожарът, който избухна по-рано днес в труднодостъпен горски  масив между селата Сливка и Сейменци в община Баните е ограничен. Огънят е обхванал около 12 декара площ. Причината за възникването му тепърва ще се изяснява. От Регионалната дирекция..

публикувано на 12.07.24 в 18:59

Националният съвет на ПП решава в събота дали да подкрепи ДБ за опит за правителство

Партия "Волт", която влиза в състава на коалиция ПП ДБ, призова вторият мандат да бъде върнат веднага, след като бъде връчен от президента.  "Съставянето на кабинет в това Народно събрание не е в интерес на България и ние трябва да останем верни на..

публикувано на 12.07.24 в 18:46
Михайло Подоляк

Украйна отново призова за край на ограниченията при използването на оръжия от НАТО срещу цели в Русия

Украйна отново призова за край на ограниченията при използването на доставени от НАТО оръжия срещу цели във вътрешността на Русия. Москва определи подобно разрешение като "опасна ескалация".  В публикация в социалната мрежа "Х" съветникът на украинския..

публикувано на 12.07.24 в 18:43