Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бойко Маринков, БАН: Краят на Ердоган се задава

Анализаторът прогнозира мъчително и неясно бъдеще за Украйна

Снимка: БГНЕС


Изборите бяха започнати като местни и в последните дни бяха изведени като национални, коментира пред БНР анализаторът от Института по балканистика към БАН Бойко Маринков. Според него предизборната кампания е поела тази посока, защото управляващите са разбрали, че губят.

Маринков изказа мнение, че опозицията все още не е оползотворила своите шансове: „Все още е на границата на победата. Все още й липсва още малко от този устрем. Мисля, че пътят е правилен“.

Според анализатора турският президент Ердоган няма да успее да овладее негативните икономически процеси в страната. Той е песимист за бъдещето на управляващата партия:

„Остава да се види какъв ще е финалът. Той може да бъде 2-3-годишен. Може да бъде и далече във времето. Но той се задава. ... Струва ми се, че това е началото на един мъчителен край“.

Изборите в Украйна са решени още в началото, смята още Бойко Маринков. Той прогнозира мъчително и неясно бъдеще за страната.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Кирил Петков

Кирил Петков за позицията на ГЕРБ: Общи приказки - ДА, Борба с корупцията - НЕ

Съпредседателят на ПП ДБ Кирил Петков критикува ГЕРБ СДС за позицията им да потърсят подкрепа за декларация за законодателни намерения, която да предхожда опитът за съставяне на правителство с втория мандат. "Превеждам от Герберски към днешна дата: Общи приказки - ДА, Борба с корупцията - НЕ", написа във Фб Петков. Радев: Тези дни ще взема..

публикувано на 16.07.24 в 13:39

"Възраждане" ще подкрепят декларацията на ПП-ДБ, ако от ПП:ДБ се съгласят за 5 референдума

От партия "Възраждане" обявиха, че ще подкрепят  антикорупционната декларация на "Продължаваме промяната -Демократична България", при условие че коалицията даде подкрепа за декларацията на "Възраждане".  Документът на партията съдържа седем точки. Пет от тях са за провеждане на референдуми- за запазване на българския лев, за членството в..

публикувано на 16.07.24 в 13:35
Роберта Мецола

Евродепутатите избраха Роберта Мецола за председател на ЕП

Евродепутатите избраха днес с голямо мнозинство на учредителното заседание на новия Европарлмент за свой председател Роберта Мецола от Европейската народна партия. При общо 699 гласували малтийката Мецола (45 г.) е подкрепена от 563 депутати още на първи тур.  Невалидните бюлетини са 76. Евродепутатите избират председател на..

публикувано на 16.07.24 в 13:31
Служебният министър на отбраната Атанас Запрянов

Запрянов за пожарите: Армията има готовност да се отзове на всяко повикване

Военните участват с два хеликоптера и с 22-ма души в гасенето на пожарите край Стара Загора. Това съобщи служебният министър на отбраната Атанас Запрянов.  Хеликоптери се включиха в гасенето на пожара над Стара Загора Армията има готовност да се отзове на всяко повикване, подчерта министър Запрянов: "Всеки ден участваме. Няма пожар, в..

публикувано на 16.07.24 в 12:49

Протест на служители в Агенцията за социално подпомагане

Протест на служители от Агенцията за социално подпомагане бе организиран пред сградата на Министерството на труда и социалната политика. Основното искане е за увеличение на заплатите. Това е поредната протестна акция на социалните работници с искане за по-достойно заплащане. Те избраха обедната си почивка, за да излязат на едночасов митинг...

публикувано на 16.07.24 в 12:25

Евродепутатите избират председател на институцията

Евродепутатите, които дадоха днес старт на новия Европейски парламент, гласуват за председател на институцията. Кандидатурите за позицията са две - на досегашната председателка Роберта Мецола и на испанската евродепутатка от левицата Ирене Монтеро. За да бъде избран председател на Европейския парламент, е необходимо кандидатурата му да получи..

публикувано на 16.07.24 в 12:18
Брифинг на Деница Сачева (на преден план) и Теменужка Петкова от ПГ на ГЕРБ-СДС, 16 юли 2024 г.

Сачева за предложението на ПП-ДБ: Няма смисъл да губим времето на хората

Представители на ГЕРБ-СДС ще се отзоват на поканата на ПП-ДБ за разговори по декларацията с антикорупционното законодателство. Това обявиха на брифинг в Народното събрание от ГЕРБ. Деница Сачева обаче беше категорична, че позицията на ГЕРБ-СДС остава непроменена и няма да подкрепят нито втория, нито третия мандат: Радев: Тези дни ще..

публикувано на 16.07.24 в 11:57