Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Иван Брегов: Статуквото дебне да дръпне Панов в блатото

Снимка: www.ngobg.info

„Излизането на Пламен Георгиев в отпуск не следваше да дойде като последица от коментара на премиера Бойко Борисов. В Закона за комисията за противодействие на корупцията има специална разпоредба, която казва, че органът по избор - тоест Народното събрание, е следвало да поиска или направо да отстрани временно Пламен Георгиев от изпълняваната от него длъжност. Проверката на прокуратурата на Борислав Сарафов е по адрес на неговия син, защото той е придобил това имущество – апартамент на стойност над половин милион лева и в този момент Сарафов излиза и казва „ще съдействам напълно“. С това той признава ли, че реално той е собственик“. Това каза за БНР Иван Брегов от Правната програма на Института за пазарна икономика по повод прокурорските проверки за имотите на властта и решенията на различни представители да излязат или не в отпуск.

„За отпуск на Лозан Панов е много странно, тъй като неговата съпруга е придобила преди брака някакъв имот и по никакъв начин не може да бъде въвличан в този момент именно Панов, защото това е събитие преди той да встъпи в някакви отношения със своята съпруга“.

По повод твърденията, че целта на призивите за отпуски и оставки е основно „да се удари“ Лозан Панов, експертът коментира в предаването „Преди всички“ по „Хоризонт“:

„Много е важно в момента българското статукво, което има силни позиции в изпълнителната власт, в съдебната власт и изцяло шантажирано и бездействащо Народно събрание - законодателна власт, знаехме как се приемаха в правна комисия две години подред закони - всичко това трябва да покаже на европартньорите на България, че в България всички са на този тип и не дай, Господи, да излезе фигурата на Панов напред като една силна и некомпрометирана фигура, това би било много опасно, би ги поставило в една много неблагоприятна светлина, затова идеята е да дръпнат и него в цялото това блато, но той е обект на проверки повече от две години. Мисля, че е свикнал с този си статут“.

„Можем да кажем, че този аршин - един властелин в Министерски съвет ще казва какво ще се случва в цялата държава - не може да бъде прието като стандарт, особено когато има разделение на властите, поне формално“, категоричен е експертът, според когото строежът на небостъргача „Златен век“ е спрян до отстраняване на нередностите и „в момента, в който строителните книжа бъдат приведени в съответствие, този строеж ще продължи“:

„Спрян е докато отшуми напрежението в обществото, а след това ще се намери отново вратичка всичко да бъде отстранено и строежът най-вероятно ще продължи“.

Според Иван Брегов е „любопитно да видим по какъв ред ще бъде проверяван Пламен Георгиев, защото в самия Закон за КОНПИ е допусната целенасочена слабост и там няма ясно разписана процедура, както за провеждането на разследване срещу Георгиев, така и за констатирането на съответните нарушения“. До този момент КОНПИ не е дала информация да се е самосезирала, че ще извърши проверка по отношение на своя председател, изтъкна той:

„Ако ние допуснем да не бъде извършена такава проверка, тази празнота в закона ще бъде употребена от всеки следващ силен човек на власт“.

Антикорупционната комисия няма капацитета да проверява и общинските съветници, каквато задача възложи премиерът на правосъдния министър, след като не е проверила председателя си, убеден е Брегов, според когото и фигурата на новия правосъден министър е „компрометирана още в самото начало“:

„Цялата дейност на господин Данаил Кирилов като председател на правната комисия на Народното събрание е много добре описана в два доклада на Европейската комисия по Механизма за сътрудничество и проверка, в които се казва, че целият законодателен процес създава правна несигурност в страната и е обърнато много сериозно внимание на това“.

Запитан каква независимост на институциите по отношение на Борислав Сарафов можем да очакваме, при положение че проверките са разпоредени от прокуратурата, Брегов каза:

„Силната роля в това отношение е на Инспектората към Висшия съдебен съвет. На този етап липсва становище от Инспектората - мълчаливо изчаквателна позиция. Може би изчаква премиерът да се обади на независимата съдебна власт и да каже какво да се случи“.

По повод версията, лансирана от столичен ежедневник, че с отпуските започва „отстрелването“ на кандидатите за главен прокурор, визирайки силните фигури на Пламен Георгиев и Борислав Сарафов, Брегов коментира:

„Името на Георгиев се спрягаше безспорно, защото тази фигура се лансира в нашето общество вече 7-8 години, гради ѝ се имидж, но аз не мога да разбера как една атака се обявява като пропагандна или целенасочена, когато е ясно, че имаме действия в разрез със закона. Когато фактите са безкрайно силни, няма значение какво говорят партийните медии“.

Интервюто с Иван Брегов можете да чуете в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Марчел Чолаку

Румъния променя цените на тока и природния газ в полза на потребителите

Румънското правителство ще запази тавана на цените на енергията и природния газ и ще ги промени в полза на потребителите, като се съобрази с тенденцията за намаляване на цените на енергията и газа на европейско равнище. Това е обявил румънският премиер Марчел Чолаку на правителствено заседание, предаде БТА като цитира агенция Аджерпрес. От 1..

публикувано на 28.03.24 в 18:34
Плакат на събитието

Семинар във ФЖМК за влиянието на финансирането от хазартните игри върху журналистиката и обществото

" Състоянието на медиите и разследващата журналистика - влияние на финансирането от хазартните игри върху журналистиката и обществото ".  Това е темата на семинар по проект "Поп-култура, поп-политика: дигиталният обрат" на Факултета по журналистика и масова комуникация в СУ "Св. Климент Охридски". Организатори на форума са доц. Жана Попова..

публикувано на 28.03.24 в 18:27

Починал е психологът и Нобелов лауреат Даниел Канеман

В сряда на 90-годишна възраст е починал Даниел Канеман, американско-израелски психолог, чиито прозрения за често проблематичния процес на вземане на решения от хората му донесоха Нобелова награда за икономика. Това съобщи Дойче Веле. Канеман и дългогодишният му сътрудник Амос Тверски направиха много за развенчаването на широко разпространеното..

публикувано на 28.03.24 в 18:03
Президентът на Русия Владимир Путин

Путин: Ако Ф-16 за защита на Украйна излитат от летища в други страни, те ще станат легитимни мишени

Руският президент Владимир Путин заяви, че Русия нямала никакви агресивни намерения и нарече "пълни глупости" и "бълнуване" предположенията, че след Украйна ще нападне и някоя страна-членка на НАТО. Късно снощи руските медии разпространиха видео кадри от посещение на Путин при военни пилоти в Тверска област, с които руският президент споделил..

публикувано на 28.03.24 в 17:54

Украйна поиска от НАТО повече системи за противовъздушна отбрана

Украйна поиска от западните си съюзници в Алианса повече системи и оборудване за противовъздушна отбрана на заседание на Съвета НАТО - Украйна, след вълна от руски ракетни нападения по критична и енергийна инфраструктура.  Украйна е свалила почти всички дронове, с които Русия е атакувала през нощта В социалната мрежа X министърът на отбраната..

публикувано на 28.03.24 в 17:45

Израелската армия съобщи за около 200 ликвидирани терористи в болница в Газа

Израелската армия продължава офанзивата си срещу "Хамас" в Ивицата Газа на фона на все по-големия международен натиск за прекратяване на огъня заради задълбочаващата се хуманитарна криза.  Според ООН Израел пречи на доставките на помощи и използва глада като оръжие, което е равносилно на военно престъпление.  Фолкер Тюрк: Гладът в Газа..

публикувано на 28.03.24 в 17:38

Шумен без вода до утре сутринта

Продължава отстраняването на аварията по довеждащия водопровод край село Хан Крум. Тази вечер най-вероятно няма да бъде пусната водата, каза главният инженер на ВиК – Шумен Антон Стефанов. "Все още осушаваме терена. Направили сме дигите, има още малко да се довърши дигата около аварията и започваме с помпи да осушаваме. След това ще се направят..

публикувано на 28.03.24 в 17:38