Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Борисов препоръча оставки или дълъг отпуск на замесените в скандала с апартаментите от КПКОНПИ и ВКС

Борисов предлага Данаил Кирилов за правосъден министър

| обновено на 04.04.19 в 16:01
Премиерът Бойко Борисов
Снимка: БГНЕС

Проекторешението за нов министър на правосъдието е внесено в деловодството на парламента, научи "Хоризонт". Премиерът предлага на мястото на подалата оставка Цецка Цачева да бъде избран Данаил Кирилов от ГЕРБ, който е председател на парламентарната комисия по правни въпроси. Очаква се гласуването на промените да се проведе в началото на утрешното пленарно заседание.

По-рано днес на пресконференция след подписването на споразумение на ГЕРБ с „Обединени земеделци“ за подкрепа на евровота Борисов обяви, че предлага Кирилов за поста министър на правосъдието.

Като първа задача на новия правосъден министър Борисов определи включването в Антикорупционния закон и на общинските съветници, както е препоръчала Европейската комисия.

„Първата задача, която му поставям, тъй като има една грама от ЕК, че и общинските съветници трябва да бъдат включени в антикорупционния закон… Така че това е – и парламентът, и правосъдното министерство – да бъде първото, което да включат, за да може да сме абсолютно изрядни, когато говорим за мониторинговия механизъм“.

“Общинските съветници трябва да бъдат включени в Антикорупционния закон“, каза още Борисов. С това общинските съветници ще бъдат гарантирана част от кръга лица, който ще подават и имотни декларации пред Антикорупционната комисия. 

Премиерът препоръча на замесените в скандалите с евтино купените апартаменти да подадат оставка: 

„В ГЕРБ сме създали стандарт и когато има такива скандали – дали е депутат, председател на парламентарна група, министър на правосъдие, зам.-министър на енергетика или спорт, се подава оставка. Същото бих препоръчал на замесените в тези скандали сега“, каза той.

„Понеже има хора и от съдебната система – те не обичат да бъдат слагани под общ знаменател или са много чувствителни, аршинът трябва да бъде еднакъв за всички – или да излязат в дълъг отпуск, докато различни от техните институции направят проверки. И в КПКОНПИ, и във ВКС, и в следствието – не споменавам имена, защото са много чувствителни, но аршинът и стандартът трябва да бъде един и същ – или незабавна оставка, или дълъг отпуск, докато не минат проверките и то максимално прозрачни проверки“, уточни премиерът.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Пожар избухна в Старата фондова борса в Копенхаген

Пожар избухна в Старата фондова борса в Копенхаген - една от най-емблематичните сгради на датската столица, предаде Ройтерс. Огънят е погълнал заострения връх на кулата, който е се е срутил върху покрива. Няма данни за пострадали. На излъчени от медиите кадри се вижда как хора отнасят големи картини далеч от сградата, за да ги спасят от..

публикувано на 16.04.24 в 11:39
Маркус Пипер

Приближен на Урсула фон дер Лайен отказа назначение в ЕК

Германски депутат обяви в понеделник, че няма да поеме пост в Еврокомисията, след като заради назначението му председателката на институцията Урсула фон дер Лайен стана обект на критики на фона на стремежа си към втори мандат на поста. В края на януари Маркус Пипер, евродепутат от ЕНП, партията на Фон дер Лайен, бе номиниран за..

публикувано на 16.04.24 в 11:29
Петя Банкова

Отново отложиха мярката на бившата шефка на Митниците

Заради болен адвокат за втори път отложиха мерките за неотклонение на бившия директор на митниците Петя Банкова и хасковския бизнесмен Стефан Димитров.  Те остават в ареста поне до четвъртък, когато мерките им ще се гледат от друг съдебен състав. Очаквайте подробности!

публикувано на 16.04.24 в 11:27

Оскверниха гроба на патриарх Неофит

Неизвестни лица са поругали и осквернили гроба на Български патриарх и Софийски митрополит Неофит, намиращ се под колонадата на столичния митрополитски храм "Св. Неделя".  Кръстът е изваден от гроба, част от него е счупена, мраморното надгробно ограждение също е повредено, съобщават от Св. Синод на БПЦ.  Органите на реда са уведомени за случая..

публикувано на 16.04.24 в 10:25

Силистренци ще гледат премиерно нова интерпретация на "Криворазбраната цивилизация"

Добре познатия сюжет на пиесата "Криворазбраната цивилизация" силистренци ще имат възможност да гледат тази вечер от 19:00 часа на сцената на Драматично-кукления театър, но поднесен в стила на театралната клоунада. Въпреки това, посланието на спектакъла остава същото, а именно, че приемайки новите неща, не трябва да загърбваме род и родина...

публикувано на 16.04.24 в 10:18
Протест на журналисти в Атина, май 2016 г.

Гърция: Денонощие без новинарски емисии, журналистите искат скок на заплатите

Работещите във всички гръцки медии участват в 24-часова стачка, като част от призива на синдикатите за протести. Журналистите стачкуват днес, за да излъчват утре протестните демонстрации в страната. Всички медии прекратиха излъчването на новинарски емисии за 24 часа в знак на подкрепа към синдикатите и техните искания за стачката утре...

публикувано на 16.04.24 в 10:04

Селски кметове от Кюстендилско - със собствен бюджет

Кметовете на села в община Кюстендил вече имат собствен бюджет - по 6 хил. лева за по-големите, и по 3 хил. лева - за по-малките населени места, както и  карти за безплатно гориво и за безплатно пътуване с междуградския и градския траспорт. Това обяви кметът на Общината инж.Огнян Атанасов, като припомни, че това е бил неговия ангажимент при..

публикувано на 16.04.24 в 09:54