Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България е сред страните в ЕС с най-много смъртни случаи заради мръсен въздух

Снимка: БГНЕС

България остава една от страните в ЕС с най-много смъртни случаи заради замърсен въздух – това показва вторият преглед на Европейската комисия по изпълнението на политиките в областта на околната среда.

Въпреки че наскоро България прие изменения в нормативната си база в положителна насока, страната все още не е предприела структурни мерки за справяне със замърсяването на въздуха и хармонизиране на целите за неговото качество със специфични ключови секторни политики като климат, енергетика и транспорт, се казва в документа.

В него се подчертава, че основните замърсители от прахови частици са битовото отопление и транспортът, както и че старите автомобили повишават риска от надвишаване на емисиите на азотни диоксиди. В прегледа се отбелязва още, че се събират едва 26 на сто от отпадъчните води, а само 6,7 на сто от тях се подлагат на по-строга обработка. По отношение на „Натура 2000“ се казва, че страната ни не е изпълнила част от задълженията си, което би могло да доведе до загуба на някои местообитания.

В своя реакция от министерство на околната среда и водите посочват, че докладът на ЕК отчита напредък в мерките за качеството на въздуха. По данни на ековедомството в последните години близо два пъти е намалял броят на превишенията на средноденонощната норма за фини прахови частици и в около две трети от населените места, в които има пунктове за  мониторинг, са постигнали средногодишната норма.

Към момента само във Варна от общо 6 района за цялата страна е постигнато пълно съответствие с европейското законодателството, допълват от министерството.

Що се отнася до констатациите за пречистването на градските отпадъчни води се посочва, че до момента са изградени 110 градски пречиствателни станции, обслужващи 172 населени места и курортни комплекси.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Децата в Южна Азия са най-тежко засегнати от замърсяването на въздуха

Замърсяването на въздуха съкращава очакваната продължителност на живота на децата, които се раждат днес, средно с 20 месеца и това ще има най-голям ефект в Южна Азия, сочи публикувано днес проучване, предаде АФП. Докладът „Състояние на глобалния..

публикувано на 03.04.19 в 11:41

790 000 души умират преждевременно в Европа от мръсен въздух за година

Замърсяването на въздуха причинява 790 000 случаи на преждевременна смърт годишно в Европа и 8,8 млн. в глобален мащаб, което е двойно повече от скорошни оценки, сочи ново изследване, цитирано от АФП. Между 40 и 80 процента от тези смъртни случаи..

публикувано на 12.03.19 в 13:23
ВИЖТЕ ОЩЕ

Редица влакове в страната се движат със закъснения заради високите температури

Повечето влакове в страната се движат със закъснения, след като бяха въведени ограничения на скоростта заради температури над 40 градуса, съобщават от пресцентъра на БДЖ.  С близо два часа закъснява влакът Варна - София.  От БДЖ съобщават..

публикувано на 15.07.24 в 18:43
Президентът на Украйна Володомир Зеленски

Зеленски не е разтревожен от евентуален втори мандат на Доналд Тръмп

Президентът на Украйна Володимир Зеленски заяви, че не е разтревожен от евентуален втори мандат на Доналд Тръмп. Зеленски също така заяви, че Русия трябва да присъства на втората среща на върха за мир в Украйна през ноември. Зеленски си..

публикувано на 15.07.24 в 18:35
Йордан Цонев

Цонев: Действията на ПП-ДБ са поредният брутален опит да изнасилят Конституцията

Действията на "Продължаваме промяната - Демократична България" са поредният брутален опит да изнасилят Конституцията, слава Богу, че президентът ги върна в реалността, коментира пред журналисти Йордан Цонев, заместник-председател на парламентарната група..

публикувано на 15.07.24 в 18:30
Доналд Тръмп

Доналд Тръмп ще призове за национално единство

Два дни след покушението срещу него и малко преди започващата днес Национална конвенция на Републиканската партия, бившият президент Доналд Тръмп заяви, че е пренаписал изцяло предстоящата си реч и че ще призове към национално единство. Доналд..

публикувано на 15.07.24 в 18:30

Локализиран е пожарът в граничната планина Огражден

Локализиран е пожарът в граничната планина Огражден, който на българска територия засегна близо 150 декара иглолистни  гори.  Властите в Република Северна Македония все още не са овладели огнената стихия, която е унищожила един от най-елитните им..

публикувано на 15.07.24 в 18:20

Участъкът от АМ "Хемус" до село Слънчево в община Аксаково остава затворен заради пожар

Участъкът от магистрала "Хемус" до село Слънчево в община Аксаково остава затворен. Затворен е и старият път през местността "Побити камъни". Гасенето на пожара е затруднено от силния вятър. Директорът на Областната дирекция "Противопожарна..

публикувано на 15.07.24 в 18:12
Орлин Колев

Д-р Орлин Колев: Трябва ангажираност на ПП-ДБ пред президента за забавяне на мандата

ПП-ДБ трябва да дадат солидни основания пред президента Румен Радев за отлагане на връчването на втория мандат за съставяне на правителство. Това обясни в интервю пред БНР д-р Орлин Колев, преподавател по Конституционно право...

публикувано на 15.07.24 в 18:04