Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на българския печат

Български вестници
Снимка: Ани Петрова

Нинова кани Станишев в 12 без 5 преди пленума, гласи заглавие на "24 часа" по повод предстоящия национален съвет на БСП, на който трябва да бъде определена евролистата на партията. "Засега президентът на ПЕС не е в листата на лидерката. Ако не се споразумеят, пленумът може да я бламира", пише изданието. Според "24 часа" фаворити на Нинова са лидерът на "лявото крило в партията Янаки Стоилов, зам.-шефката Деница Златева и депутатът Петър Витанов", а петото място в листата се пази за проф. Иво Христов. От вестника изтъкват, че Стоилов и Христов "са известни с антиевропейските си изказвания".

Искам подкрепа - не етническо напрежение, цитира същият ежедневник думите на служителя в супермаркет Венцислав Иванов. Побоят над него предизвика протестите в Габрово. В своя репортаж от вестникът изтъкват, че вчера "за първи път в протеста се включи" и самият Иванов. Цигани пращат децата си при българи - страх ги е от нощни погроми, допълва "24 часа" за ситуацията в Габрово. Пред вестника жителят на града Иван Димитров обяснява как децата ще останат при шефката му. "Хората имат право да протестират, обаче заради едни роми защо трябва да страдат и други", пита Димитров. "Подавам оставка, ако това реши ромския проблем", цитира изданието кметът на града Таня Христова.

"Катерим Еверест за 40 000 долара", е челното заглавие на неделния "Телеграф", обобщаващо проверка на вестника за предстоящите български експедиции в Хималаите. Изданието изтъква, че най-скъпите солови изкачвания на Еврест могат да достигнат и цената от 130 000 долара. Четирима българи ще щурмуват три осемхилядника. Вестникът акцентира върху целта на д-р Атанас Скатов да стане първия веган в света, стъпил на всички 14 осемхилядника.

Сбогуваме се с "Лада", гласи друг от неделните материали на "Телеграф". Руският автомобилен производител Авто-ВАЗ ще прекрати продажбите в Европейския съюз, като в момента моделите им се предлагат в България, Германия, Австрия, Литва и Унгария. Причините за изтеглянето от европейския пазар са по-строгите екологични изисквания, които ще влязат в сила догодина, допълва изданието.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Тропическата буря "Мария" достигна сушата на Япония

Тропическата буря "Мария" достигна сушата в северния регион на Япония Ивате, където донесе проливен дъжд. Прекъснати са полетите и железопътните услуги, хората в някои райони трябваше да се евакуират от домовете си. Не се съобщава за пострадали. Очаква се бурята с максимална скорост на вятъра от 72 км/ч да се придвижи към Японско море...

публикувано на 12.08.24 в 11:37

РЗИ - Монтана организира концерт за лятната информационна антиСПИН кампания

Регионалната здравна инспекция в Монтана организира концерт по повод лятната информационна антиСПИН кампания. Лятната антиСПИН кампания е под мотото "Безопасна ваканция". Целта е да повиши информираността на жителите на област Монтана за болестта СПИН. През изминалата седмица се проведоха безплатни и анонимни тествания за ХИВ. "Тази..

публикувано на 12.08.24 в 11:31

Доц. Бони Петрунова: Трябва да се преодолее тази бариера на лошо обгрижване на паметниците

Археологическият сезон в Община Каварна беше подновен. На разкопките на нос Калиакра, на които през последните години бяха разкрити изключителни находки, отново работи екипът на директора на Националния исторически музей доц. д-р Бони Петрунова. През септември или октомври, при отпуснато финансиране, се очаква да започнат дейностите и на..

публикувано на 12.08.24 в 11:25

Месец преди първия учебен ден – някои вече започват подготовката

Месец преди 15 септември някои родители вече подготвят децата си за първия учебен ден.  Част от тях започват да купуват необходимото още сега, защото смятат, че е по-евтино и има по-голям избор. Други смятат да го направят непосредствено преди започването на учебната година.  Продавач-консултанти в столични книжарници обаче отбелязват, че не..

публикувано на 12.08.24 в 11:19

Максимумът на метеорния поток Персеиди за тази година е днес

Максимумът на метеорния поток Персеиди за тази година е днес. Той настъпва за България между 16 и 19 ч. Наблюдения на Персеидите можеха да се правят през изминалата нощ и също през предстоящата нощ. Традиционната препоръка на учените е визуалните и фотографски наблюдения на персеидите да се извършват от места, достатъчно отдалечени от..

публикувано на 12.08.24 в 11:16

Военнослужещи продължават да се борят с пожара в планината Славянка

Продължават действията на военнослужещите от Сухопътните войски за овладяване на пожара в планината Славянка, съобщават от Министерството на отбраната. Днес са се включили 18 военнослужещи с 6 броя техника от състава на 3-то бригадно командване - Благоевград. Те прокарват просеки в района между селата Петрово и Голешево с цел да не се допусне..

публикувано на 12.08.24 в 11:03

Иван Николов: Западните покрайнини трябва да запазят българската си идентичност, история и култура

Западните покрайнини трябва да запазят българската си идентичност,  история и култура. За това призова в ефира на БНР Иван Николов, председател в Културно-информационния център в Босилеград. "Да се запазят българските организации и сдружения.  Винаги съм изживявал България като родина. Роден съм на няколко стотин метра от..

публикувано на 12.08.24 в 11:00