Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Александър Джеров: Търновската конституция е създадена за монархия, не можеше да бъде възстановена

Снимка: БГНЕС

Горд съм като българин, че наши съграждани, излезли от тъмното турско робство, са се сетили, че трябва да изработят Търновската конституция, която е гордост за България, заяви пред БНР проф. Александър Джеров, който е един от авторите на съвременната конституция на България, приета от 7-ото Велико народно събрание през лятото на 1991-ва година.

„Нито една човешка творба не е идеална, винаги има грешки и пропуски“, каза проф. Джеров по отношение на настоящия основен закон на България и допълни, че сегашната конституция е много добра.

„Смятам, че 7-ото Велико народно събрание заслужава необходимото уважение, защото тогава да правиш конституция, да изграждаш основните текстове за законодателството, когато имахме противоборството на току-що падналия режим, не бе никак лесно. В парламента и извън него имахме много спорове за новата конституция“, отбеляза проф. Джеров в предаването „Нещо повече“ на програма „Хоризонт“.

Той припомни, че един от тези спорове е бил дали трябва да се възстанови Търновската конституция, но тя е била писана за монархия, а не за република и заради това не може да влезе в действие.

„Гледайки от сегашния момент, не можеше да бъде другояче. Противопоставянето бе много голямо. Слава Богу, че комунистите се усетиха, че трябва да имаме нещо ново, което да замести предишната конституция. Беше трудно всички да се съчетаем в една посока на демокрацията и да не възстановим абсолютно нищо от миналото, което би било пагубно за страната“, посочи той.

Подробности можете да чуете от звуковия файл. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Тържествена сесия на Народното събрание във Велико Търново.

НС заседава във Велико Търново, отбелязва 140 години от приемането на Търновската конституция

С тържествено заседание на парламента в сградата на Учредителното събрание се отбелязаха 140 години от приемането на Търновската конституция. Във Велико Търново годишнината събра управляващи и опозиция. Парламентаристите приеха обръщение към..

обновено на 16.04.19 в 11:58
ВИЖТЕ ОЩЕ
Служебният министър на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков (в центъра) отговаря на актуални въпроси пред депутатите от ресорната парламентарна комисия - 25 юли 2024 г.

Гвоздейков: Няма риск за процедурите, свързани с модернизацията на железопътния транспорт

Няма риск за процедурите, свързани с модернизацията на железопътния транспорт, заяви служебният министър на транспорта Георги Гвоздейков. Пред депутатите в ресорната парламентарна комисия той обясни, че полската компания Stadler, която беше избрана..

публикувано на 25.07.24 в 17:08

Позиция на МС за смяната на областните управители на Смолян и Кърджали

От Министерския съвет излязоха с позиция за решението, с което вчера бяха освободени областните  управители на Смолян и Кърджали, а на тяхно място бяха отново назначени хората, които само преди месец бяха отстранени от тези постове.  Смениха..

публикувано на 25.07.24 в 16:54

Да се върне 100-процентовият компенсаторен механизъм за бизнеса при цените на тока, обсъждат депутатите

Да се възобнови 100-процентовият компенсаторен механизъм за бизнеса при цени на електроенергията за небитови потребители над 180 лв. за мегаватчас със задна дата от 1 юли.  Това проекторешение ще бъде обсъдено утре сутринта от депутатите от комисията по..

публикувано на 25.07.24 в 16:50

Олимпийските игри: Човешко творение и съвкупност от неговия прогрес

Олимпиадата - събитие с много посоки. Утре предстои официалното ѝ откриване във френската столица Париж.  Симеон Кичуков: Олимпийските игри са шансът на България да се появи на картата БНР с пратеник на олимпийските игри в Париж Интервю с..

публикувано на 25.07.24 в 16:48
Комисията по бюджет и финанси заседава в сградата на Народното събрание - 25 юли 2024 г.

Бюджетната комисия одобри 194 млн. лв. за оборудване на 2 кораба от типа лека фрегата за ВМС

С единодушие Бюджетната комисия на НС одобри разход от над 194 милиона лева с ДДС за оборудване на двата многофункционални модулни патрулни кораба от типа лека фрегата за Военноморските сили.  Средствата са разпределени за срок от пет години, като..

публикувано на 25.07.24 в 16:45

Мнозинството в Бюджетната комисия подкрепи внесения от МС законопроект за въвеждане на еврото

Мнозинството в Бюджетната комисия на НС подкрепи внесения от Министерския съвет законопроект за въвеждане на еврото в България. В него се уреждат принципите, правилата и процедурите за въвеждане на еврото като парична единица. Вицепремиерът и..

публикувано на 25.07.24 в 16:34
Георги Милтиядов

Георги Милтиядов и Плевенската филхармония канят на "Среща в Бургас"

Плевенската филхармония и диригентът Георги Милтиядов  канят на   концерта "Среща в Бургас" . Той  ще се състои на 29 юли от 20.30 часа в спортната зала "Бойчо Брънзов" в града. " Това е едно своеобразно отбелязване на моята 25-годишнина и..

публикувано на 25.07.24 в 16:23