Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Според заключение от проучване на програма „Достъп до информация“

Несъвършенства на антикорупционния закон ограничават прозрачността на институциите

| обновено на 19.04.19 в 14:21
Гергана Жулева
Снимка: БГНЕС

Програма „Достъп до информация“ отчита по-голяма прозрачност на институциите. Това каза пред БНР изпълнителният директор Гергана Жулева.

Днес организацията представи резултатите от годишното проучване на интернет страниците на множество институции, рейтингите на активната прозрачност, картата на финансовата и бюджетната прозрачност и интегритета на общините.

Жулева посочи, че почти по всички индикатори има подобрение на публикуването:

„Тази година виждаме много близки точки между различните институции. Има две институции на второ място. Точките на общините са толкова близки, че първите пет имат съвсем малка разлика в оценяването и в рейтинга. Централните органи на изпълнителната власт се подреждат така – на първо място е Министерски съвет, министерствата на финансите, на образованието, на околната среда. От държавните агенции на първо място се класира Държавна агенция „Електронно управление“. От общините на първо място е Търговище, с почти същите точки са Белоградчик, Челопеч, Девня, Банско“.

Предложена е за обществено обсъждане една наредба, която ще даде правомощия на Агенция „Електронно управление“ да прави задължителни модели за страниците, което ще улесни включително и потребителите на тези страници, съобщи Жулева. Тя отбеляза, че процесът на достъп до информация не се състои само в активното публикуване, но и в това как се отговаря на заявленията:

„В хода на проучването подаваме електронни заявления и там резултатите тази година са значително по-добри от миналата година, а и предишните. 92% от 564 са отговорили на електронното заявление. Това, което виждаме като проблем, е да бъдат регистрирани електронните заявления и заявителят да бъде уведомен за това. Иначе той не може да следи сроковете за отговаряне, в неизвестност е дали са получили неговото заявление и т.н. Този проблем е свързан със стартирането на платформата за достъп до информация. Тя е готова, но не е стартирана още“.

Заради новия антикорупционен закон по-малко институции публикуват списъците със служителите си, които трябва да подадат декларации за конфликт на интереси и самите декларации, е друг извод от проучването, представено от Стефан Ангелов:

„Само 70% или 392 от органите са публикували своите списъци със служители, подали декларации по закона. 55% или 311 организации са публикували самите декларации“.

Адвокат Александър Кашъмов допълни, че намалението спрямо миналата година на публикуваните списъци и декларации произтича от несъвършенствата на антикорупционния закон:

„Преди комисията за предотвратяване конфликт на интереси имаше някакви, макар и не много ясни, функции по отношение на уеднаквяване на практиките и някакъв контрол по отношение на териториалните практики по публикуване на декларации, докато с новия закон тази връзка е напълно прекъсната и комисията няма такива правомощия. Виждаме и практическите резултати от това“. 

Интервюто на Таня Величкова с Гергана Жулева за предаването ''Преди всички'' на програма ''Хоризонт'' можете да чуете от звуковия файл.

Репортажа на Марта Младенова за предаването "Хоризонт за вас" можете да чуете от звуковия файл.

Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Министерство на финансите

МФ очаква дефицит от 350 млн. лева за май

Финансовото министерство очаква дефицит от 350 милиона лева в хазната през май. Това става ясно от редовната информация за текущото изпълнение на бюджета, предоставяна от ведомството на Владислав Горанов. Дефицитът е на месечна база, което означава, че през конкретния период са събрани по-малко средства, отколкото са изразходвани. От финансовото..

публикувано на 29.05.20 в 20:13
Красимир Живков

Неофициално: Зам.-министър Красимир Живков вече има обвинение

Заместник-министърът на околната среда Красимир Живков е вече с обвинение за аферата с вноса на опасни отпадъци. Официално съобщение за това от прокуратурата няма, откъде казаха само, че информация за разследването ще бъде дадена утре на специална пресконференция.  С обвинения са и бизнесмените Атанас и Пламен Бобокови, както и бивш шеф на РИОСВ -..

публикувано на 29.05.20 в 19:36

Програма "Хоризонт" обобщава деня в "Новинарски час"

Новинарите и репортерите на БНР пресъздават информационната картина на деня и анализират основното политическо, икономическо или спортно събитие.  Във времето, когато голяма част от работещите пътуват към дома, "Новинарски час" представя на слушателите главните събития от деня, като им дава възможност да чуят..

обновено на 29.05.20 в 19:15
Община Свищов

Община Свищов достави филтриращи системи за водата в детските градини

Община Свищов достави филтриращи системи за водата в детските градини. Към петстепенното пречистване се добавя и филтър за улавяне на мангана, с който е замърсена питейната вода в крайдунавската община. Община Свищов взе под наем петстепенни филтриращи системи за питейната вода за децата, които от 1 юни се връщат в детските градини, поясни..

публикувано на 29.05.20 в 19:11

Великотърновски съд остави рецидивист в ареста за 72 часа

Окръжният съд във Велико Търново остави за 72 часа в ареста рецидивист, извършил грабеж на пари от възрастен мъж. Обвиняемият е нападнал тази сряда 68-годишен мъж в Горна Оряховица и със сила е отнел 255 лева на възрастния мъж. От събраните по делото доказателства може да се направи обосновано предположение, че той е извършил..

публикувано на 29.05.20 в 19:07

В Сливен правят нови 10 км велоалеи

Десет километра велоалеи ще бъдат изградени в Сливен до края на годината. Това съобщи кметът Стефан Радев, който даде начало на строителните дейности. Един милион лева ще струва изграждането на велосипедната мрежа, което е част от проекта за интегриран градски транспорт. Кметът Радев коментира, че изграждането на мрежата от велоалеи е стъпка към..

обновено на 29.05.20 в 18:41
Пловдив, Централна жп гара

В Пловдив започва подготовка за пробива под Централна жп гара

До 15 юли в Община Пловдив ще бъде внесен технически проект за пробива под Централна жп гара. Toвa съобщи ĸмeтът нa Πлoвдив Здpaвĸo Димитpoв cлeд cpещa c изпълнитeлния диpeĸтop нa HKЖИ Kpacимиp Πaпyĸчийcĸи и мениджмънта на фирмата-изпълнител „Трейс Груп Холд“ АД. Държавната компания ще направи нов проект и за бетонния мост, тъй като в момента..

публикувано на 29.05.20 в 18:02