Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Софийската стокова борса: Скок в цената на петрола и срив в цените на зърното

Рязък скок в цената на петрола на международните пазари и срив в цените на зърното на световните борси от началото на годината, показват тенденциите и на Софийската стокова борса.

Петролът е поскъпнал с 25 % за четири месеца, а поевтиняването на зърното навсякъде е с повече от 10 %.

От началото на годината, суровият петрол е поскъпнал от 54 до 72 долара за барел. Според експертите пазарът не е бил свидетел скоро на подобно сериозно увеличение. Това е вдигнало цените на борсата със 7 % - при най-масовия бензин - до 1830 лв. за хиляда литра, без ДДС, при дизеловото гориво - с 22 % - до 1940 лв. за хиляда литра, без ДДС.

"Това са реалностите. Тук не може да търсим някаква вина или някаква изненада. 25 % е много голям процент увеличение за четири месеца и няма как да не повлияе на производните. Лошото е, че преди великденските празници, преди лятото, когато е по-голямата консумация на горива, имаме такава тенденция", посочи главният изпълнителен директор на Стоковата борса Васил Симов.

Според борсовите експерти цените на зърното у нас и по света следват обратната тенденция. Твърде необичайно за това време на годината, но цените навсякъде падат с между 10 и 15 % заради очакваната по-добра реколта и по-добър пазар.

Прогнозата на Световния съвет по зърното за реколтата от пшеница в България тази година е 6 млн. тона.

Репортажа може да чуете от звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Димитър Главчев, Калин Стоянов

Премиерът Главчев и вътрешният министър Стоянов пътуват към Беклемето

За овладяване на ситуацията на Беклемето, в гасенето на огъня днес се включват пожарникари, които се завръщат от Гърция.  Премиерът Димитър Главчев и вътрешният министър Калин Стоянов пътуват към Беклемето, съобщи правителствената пресслужба. Остава в сила частичното бедствено положение в селата Отец Паисиево, Песнопой и Иван Вазово. Големият пожар..

публикувано на 20.07.24 в 12:29
проф. Здравко Попов

Проф. Здравко Попов: Утвърждава се статуквото в ЕС

Утвърждава се статуквото в ЕС , заяви пред БНР президентът на Института за публична политика проф. Здравко Попов. " ЕС в момента бърза, ускорява скоростта си за утвърждаване на лидерство чрез избора на различните позиции , които се предполага, че трябва да бъдат утвърдени. Вече имаме шеф на ЕК – утвърдена за втори мандат Урсула фон дер Лайен...

публикувано на 20.07.24 в 12:26

Радев за пожарите: Нека всички да си изпълняват задълженията по закон

Пети ден продължава борбата с огъня в крайграничната община Болярово. Ситуацията вече е под контрол, няма опасност за населените места. Президентът Румен Радев посети Болярово и част от пострадалите села. Радев в Болярово: Все още е време за действия! Има време за доклади и за анализи И днес продължава овладяването на пожара, като в..

публикувано на 20.07.24 в 12:09
Номинираният за премиер от ПП акад. Николай Денков и съпредседателят на формацията Кирил Петков (вдясно).

Петков и Денков излязоха с предложение да се прави въздушен мониторинг за ранно засичане на пожари

Съпредседателят на "Продължаваме Промяната" (ПП) Кирил Петков и председателят на парламентарната група Николай Денков изразиха намерение да се срещнат и предложат на служебните министри на земеделието и транспорта възможността малки самолети да бъдат оборудвани с осем термокамери и така да се прави въздушен мониторинг на България за ранно засичане..

публикувано на 20.07.24 в 12:00

Верижна катастрофа на АМ "Тракия" в посока Бургас

При 147-ия километър на автомагистрала "Тракия" в посока София - Бургас има голямо задръстване. Причината е верижна катастрофа на 6 автомобила. Очаквайте подробности!

публикувано на 20.07.24 в 11:34
Весела Чернева

Весела Чернева: Може да получим по-второстепенен еврокомисарски ресор

В момента в Европа текат много важни разговори за следващите 5 години, в които, за съжаление, България не участва . Това заяви пред БНР зам.-директорът на Европейския съвет за външна политика Весела Чернева. За разпределението на еврокомисарските ресори тя коментира: " Може би най-накрая трябва да започнем и ние да мислим, след като всички..

публикувано на 20.07.24 в 11:27

В 7 дисциплини ще участват нашите атлети на Европейските игри за трансплантирани в Лондон

Единайсет българи заминават тази вечер за Лисабон, за да участват в Европейските игри за трансплантирани и диализирани, които ще се проведат от 21 до 28 юли. Нашите атлети ще се състезават в 7 от общо 11 дисциплини, сред които плуване, бадминтон, тенис, лека атлетика.  За първи път трансплантирани атлети заминават като отбор на Европейско..

публикувано на 20.07.24 в 11:11