Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нели Огнянова:

Прекратяване на мандата на генералния директор на БНТ - само с решение на СЕМ

Нели Огнянова
Снимка: БГНЕС

Обществената телевизия има нужда от бързо стабилизиране, посочва в своя позиция на Асоциацията на европейските журналисти в България, която излезе днес с призив към Съвета за електронни медии (СЕМ) да насрочи в най-кратки срокове конкурс за избор на нов генерален директор на БНТ.

Това предизвикателство застигна преди два дни СЕМ, след като Софийският градски съд потвърди присъдата за шофиране в нетрезво състояние на генералния директор на БНТ Константин Каменаров, което прави невъзможно оставането му на поста.

Доколко законът позволява или може да насочва Съвета за електронни медии как да действа в тази процедура коментира пред БНР специалистът по медийно право Нели Огнянова.

„Законът по начало пази генералните директори на БНТ и БНР от незаконна намеса. По начало не би следвало да има предсрочно прекратяване на мандатите, но все пак законът урежда един кръг от хипотези, в които това се налага да се случи“, коментира Огнянова в предаването „Преди всички“ на „Хоризонт“.

„Една от хипотезите е подаване на оставка, доброволно от генералните директори. Други хипотези са фактическа невъзможност и несъвместимост със закона“, обясни тя.

„Това, което в момента протича пред очите ни, е наличие на влязла в сила присъда „лишаване от свобода“ за умишлено престъпление и също така законът предвижда, че може да има предсрочно прекратяване на мандат на генерален директор при груби или системни нарушения на принципите на радио и телевизионната дейност“.

На въпрос дали е трябвало СЕМ да реагира веднага или е допустимо да се забави ден-два Огнянова каза:

„Струва ми се, че е допустимо, струва ми се, че нито формално, нито житейски законът трябва да се прилага по този начин спешно, веднага в часовете, следващи оповестяването. Струва ми се, че телевизията вече е имала такива случаи“.

„Законът предвижда, че предсрочното прекратяване става все пак с решение. Дори при оставка, дори при влязла в сила присъда трябва да има заседание и трябва да има решение на СЕМ, с което да има предсрочно прекратяване на мандата“, посочи още Огнянова.

„Имаме вече практика - този тип заседания приключват в две точки: първата точка обикновено е свързана с решението за предсрочното прекратяване на мандата, а втората точка обикновено е посветена на перспективата“.

Интервюто с Нели Огнянова може да чуете от звуковия файл.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Константин Каменаров

Очаква се оставката на шефа на БНТ Константин Каменаров

Очаква се генералният директор на Българската национална телевизия Константин Каменаров да подаде оставка пред Съвета за електронни медии непосредствено преди заседанието на медийния регулатор, което е насрочено за 11.00 часа в сряда. Това научи..

публикувано на 23.04.19 в 18:06
ВИЖТЕ ОЩЕ

Мунир Мамадзаде за детската болница в Киев: Трагедията е опустошителна

В понеделник Русия предприе изненадващ масиран дневен ракетен бараж срещу столицата Киев и още няколко украински града. Загинаха повече от 40 души, ранените бяха много повече. Поразени бяха граждански обекти, сред които и детската болница в Киев...

публикувано на 13.07.24 в 09:49

Продължава и гасенето и на пожара край с. Преколница, близо до границата с РСМ

Трети ден продължава гасенето на пожара в района на граничното кюстендилско село Преколница , обхванал около 120 декара частна гора.  Пламъците вчера се пренесоха в труднодостъпно дере. На терена са три екипа на пожарната, десетки горски работници...

публикувано на 13.07.24 в 09:45
главен комисар Александър Джартов

Александър Джартов: Няма застрашени населени места от пожарите в страната

Няма застрашени населени места от избухналите пожари в страната. Това съобщи в интервю за БНР директорът на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" главен комисар Александър Джартов: "Основно имаме големи пожари като фронт и..

публикувано на 13.07.24 в 09:41

Гафовете на Байдън и останалите световни новини от седмицата

С над 14 милиона гледания за два дни в събитие се превърна тази седмица и разпространяването на трейлъра на втората част на " Гладиатор ", 24 години след премиерата на първия филм на Ридли Скот. Действието се развива няколко десетилетия след..

публикувано на 13.07.24 в 09:40

Рафаел Лос: Невъзможно е НАТО да бъде имунизирана срещу Тръмп

Лидерите на 32-те страни членки на НАТО се събраха тази седмица във Вашингтон, където преди 75 години е подписан Северноатлантическия договор. Във Вашингтонската декларация съюзниците потвърдиха своето единство и готовност да бранят територията на..

публикувано на 13.07.24 в 09:37

Историческа възстановка и поклонение в с. Вишовград годишнината от битката на четата на Хаджи Димитър и Стефан Караджа

В павликенското село Вишовград с историческа възстановка и поклонение отбелязват днес 156 години от битката на четата на Хаджи Димитър и Стефан Караджа. Честването в местността Канлъ дере край Вишовград, където Стефан Караджа е тежко ранен и..

публикувано на 13.07.24 в 09:34
Сахат тепе

Алея на Сахат тепе в Пловдив носи името на Милчо Левиев

Алея на Сахат тепе в Пловдив вече носи името на Милчо Левиев.  Разхождащите се по нея могат да прочетат и една от най-запомнящите се фрази на именития пианист, композитор и джазмен , изписана на монтираната там указателната табела: "Обичам..

публикувано на 13.07.24 в 09:30