Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нов мощен циклон връхлетя Мозамбик

3
Най-малко един човек е загинал при преминаването на циклона Кенет над Северен Мозамбик през нощта.
Снимка: БТА

Нов мощен циклон връхлетя Мозамбик - малко повече от месец след Идай, който причини катастрофални наводнения в тази държава в Южна Африка, предадоха световните агенции, цитирани от БТА.

Най-малко един човек е загинал при преминаването на циклона Кенет над Северен Мозамбик през нощта. Разрушени са били много сгради, включително 90 процента от къщите на остров Ибо, съобщиха властите.

Според синоптиците районът не е виждал такава буря поне от 60 години.

ООН предупреди, че през следващите 10 дни в зоната се очаква да паднат до 600 милиметра дъжд - два пъти повече отколкото се изляха върху град Бейра след преминаването на циклона Идай над Централен Мозамбик преди шест седмици.

Бурята миналия месец уби над 600 души и остави стотици хиляди без дом. Бейра, вторият по население град в Мозамбик, понесе катастрофални щети, а освен това в страната избухна епидемия от холера.

Циклонът Идай уби много хора също в съседните Зимбабве и Малави.

Циклонът Кенет може да доведе до необходимост от нова голяма хуманитарна операция, предупреди ООН. Световната организация подчерта, че отговорът на Идай, след чието преминаване нужда от помощ имат 3 милиона души в Мозамбик, Зимбабве и Малави, остава "критично недофинансиран".




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

Свързани новини

Единствения възможен маршрут за достъп в района на Жоао Сегредо, където националният път 6 е бил прекъснат след преминаването на циклона Идай.

Оцелелите от циклона Идай в Мозмабик са изправени преди взрив от епидемии

Оцелелите от мощния циклон, който удари части от Африка преди десетина дни, започват да получават днес лекарства, храни и палатки, докато Червеният кръст предупреди за „бомба със закъснител“ от епидемии в региона, предаде АФП. Бурята Идай помете..

публикувано на 26.03.19 в 11:09
Циклонът Идай причини огромни наводнения и разрушения в Мозамбик, Зимбабве и Малави.

Три държави бедстват, след като циклонът Идай причини огромни разрушения в Африка

Над 200 са жертвите на мощния циклон Идай и последвалите наводнения в Мозамбик. Ветрове с над 170 км/ч удариха Югоизточна Африка миналата седмица и по данни на ООН са засегнали над 2,6 млн. души, включително в съседните на Мозамбик Зимбабве и Малави,..

публикувано на 20.03.19 в 08:43
Единственият възможен маршрут за достъп в района на Жоао Сегредо, където националният път 6 е бил прекъснат след преминаването на циклона Идай.

Близо 450 загинали в Мозамбик заради циклона Идай

Близо 450 души са загинали в Мозамбик в резултат на циклона Идай. Половин милион души са засегнати от бедствието. Циклонът премина през пристанищния град Бейра с ветрове със скорост 170 км/ч, след което се придвижи към Зимбабве и Малави,..

публикувано на 24.03.19 в 12:00
ВИЖТЕ ОЩЕ

В Клисурския манастир завършва първият летен лагер по религия за деца

В Клисурския манастир "Св. Св. Кирил и Методий" край Вършец завършва първият летен лагер по религия за деца. 20 момичета от Видинска епархия и страната завършват лагера днес.  Преди обяд, пред своите родители, децата ще изнесат представление..

публикувано на 10.07.24 в 08:15
Новата ракета

Новата ракета "Ариана 6" изведе успешно микроспътници в орбита

Час и шест минути след излитането си днес новата европейска ракета "Ариана 6" изведе в орбита микроспътниците, които носеше. Този успех при първия полет на ракетата носител бе посрещнат с бурни аплодисменти и възторжени възгласи в космическия център..

публикувано на 10.07.24 в 08:14

НСОРБ готви позиция относно новия законопроект за ВиК

Днес изтича срокът за обществено обсъждане на поредния законопроект за водоснабдяването и канализацията, който предвижда консолидиране и на останалите общински ВиК дружества в страната към държавните и промени,  свързани с регулиране на цената на..

публикувано на 10.07.24 в 08:09
Софийски университет “Св. Климент Охридски”

Управлението на кризи обсъждат на форум в София

Учени от България и франкофонски държави ще обсъждат на конференция в София управлението на кризи. Организатор е Специализираният институт на Франкофонията по администрация и мениджмънт. Форумът, който ще се проведе в Софийския университет..

публикувано на 10.07.24 в 08:06

Започва основният ремонт на Дунав мост

От днес започва основният ремонт на Дунав мост, който ще продължи две години. Очаква се днес в Русе началото на дейностите да дадат служебният министър на регионалното развитие Виолета Коритарова и председателят на Управителния съвет на АПИ инж. Йордан..

публикувано на 10.07.24 в 07:59
доц. Искрен Иванов

Доц. Искрен Иванов: Конфликтът в Украйна върви към замразяване

Конфликтът в Украйна върви към замразяване и задънен изход . Не виждаме осезаем напредък за нито една от двете страни. Това мнение изрази пред БНР доц. Искрен Иванов, експерт по международна сигурност и управление на конфликти, преподавател в..

публикувано на 10.07.24 в 07:56

ЕК не разреши увеличаване на поливните площи у нас

ЕК не разреши увеличаване на поливните площи у нас – стана ясно след комуникация между Комисията и българското земеделско министерство. Ще бъдат допустими инвестиции само в съществуващите до момента напоителни инсталации. Агроведомството публикува за..

публикувано на 10.07.24 в 07:53