Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

След срещата във Владивосток на Владимир Путин с Ким Чен-ун

Владимир Путин и Ким Чен-ун в началото на срещата им във Владивосток.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Тази седмица руският президент Владимир Путин се срещна във Владивосток със севернокорейския лидер Ким Чен-ун.

Кореспондентът на БНР в Москва Ангел Григоров отбеляза в предаването „Събота 150“ на програма „Хоризонт“, че и двамата лидери са определили срещата си като „подробна и конструктивна“.

„След като очакванията на американския президент Доналд Тръмп за бърза сделка с Ким Чен-ун в Ханой не се оправдаха, очевидно решаването на севернокорейския проблем ще се търси в по-широк формат със задължителното участие на Русия и Китай“, изтъкна Ангел Григоров. И допълни, че „можем да определим като напълно оправдани очакванията на анализаторите за интригуващо развитие в по-нататъшните действия на международната общност по севернокорейската тема“.

Ким Чен-ун е помолил президента Путин да изложи пред президента Тръмп очакванията на севернокорейската страна. А Путин каза, че КНДР се нуждае от гаранции за сигурността и суверенитета си и че тези гаранции може да бъдат единствено международно-правни.

За Путин връщането към принципите на международното право за сметка на юмручното право е най-важната първа стъпка към решаването на проблема с Корейския полуостров.  

Според Москва американците се опитват със санкции и извиване на ръце и постоянен натиск да натрапват своите правила на света.

„Срещата във Владивосток е повод за Русия за пореден път да се заяви като незаобиколим фактор в международните отношения. Като глобален играч, без чието участие не може да бъде решен нито един съществен проблем в международния дневен ред.

Целия разговор можете да чуете в звуковия файл. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Владимир Путин и Ким Чен-ун в началото на срещата им във Владивосток.

Путин: Северна Корея се нуждае от гаранции за своята сигурност и суверенитет

В руския далекоизточен град Владивосток лидерите на Русия и Северна Корея Владимир Путин и Ким Чен-ун обсъдиха ситуацията на Корейския полуостров.  Разговорите се провеждат в кампуса на Далекоизточния федерален университет, който се намира на остров Руски...

обновено на 25.04.19 в 15:03
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Паризиен": Палежите по жп мрежата на Франция може да са свързани с радикални групи

Палежите по френската високоскоростна железопътна мрежа часове преди вчерашното откриване на Олимпиадата може да са свързани с радикални левичари и групи, критични към Олимпиадата, съобщи всекидневникът "Паризиен", цитиран от ДПА. Френският..

публикувано на 28.07.24 в 08:16
Мястото на атаката с 12 жертви, 27 юли 2024 г.

Ракетна атака взе жертви на Голанските възвишения, Израел удари обекти на "Хизбула"

12 души загинаха при ракетна атака в събота в окупираните от Израел Голански възвишения. Израел заяви, че ракетата е изстреляна от "Хизбула" от територията на Ливан, докато шиитската групировка отрече да има нещо общо с инцидента. Ракетното..

публикувано на 28.07.24 в 08:08
Николас Мадуро

Венецуела гласува на президентски избори

Над 21 милиона венецуелци имат право на глас в днешните президентски избори в страната.  Настоящият държавен глава Николас Мадуро ще се бори за трети шестгодишен мандат на фона на икономическа криза и масова емиграция от една от най-богатите на петрол..

публикувано на 28.07.24 в 07:58
Камала Харис

Камала Харис призна, че изостава от Тръмп в надпреварата за Белия дом

Вицепрезидентът на САЩ Камала Харис призна, че все още изостава от Доналд Тръмп в надпреварата за Белия дом, месеци преди изборите през ноември. По време на събитие в Масачузетс за набиране на средства за кампанията Харис заяви: "Нека не се..

публикувано на 28.07.24 в 07:51

Опустошителен пожар бушува в Калифорния

Обхваната от опустошителен пожар е северната част на американския щат Калифорния. Огънят бушува в планинска област и се е разраснал на почти 350 хиляди акра. Наредена е евакуацията на повече от 4 хиляди души. Пожарът гори близо до град Чико и на..

публикувано на 28.07.24 в 07:44

Вътрешният министър с последна информация за ситуацията в Елин Пелин

Очаква се тази сутрин служебният  министър на вътрешните Калин Стоянов да даде последна информация за ситуацията в село Елин Пелин. Жертвите на пожара и последвалите взривове в складовете за пиротехнически изделия край Елин Пелин вече са две. Вчера..

публикувано на 28.07.24 в 07:31

Борбата с вирусния хепатит - ключова за намаляване на случаите на рак на черния дроб

Справянето с вирусния хепатит е ключова мярка за намаляване на случаите на рак на черния дроб. Това подчертават от Европейския център за профилактика и контрол върху заболяванията във връзка със Световния ден за борба с хепатита, който е днес. Хроничният..

публикувано на 28.07.24 в 04:58