Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

И Монреал обяви извънредно положение заради наводнения

Наводнения в канадската провинция Квебек, където един човек загина, а над 900 бяха принудени да напуснат домовете си.
Снимка: Ройтерс

Канадският град Монреал обяви извънредно положение заради опасност от наводнения, след като това направи и столицата Отава, предаде АФП.

„Нивата на водата продължават да се повишават и ние сме притеснени. След дискусии със спасителните служби, взех решение да обявя извънредно положение“, каза кметицата Валери Плант.

Мярката ще позволи на града с около 2 млн. души население да организира незадължителни евакуации и да освободи средства за противодействие на бедствието.

Някои квартали са засегнати от пролетното разтопяване на снеговете, съчетано с проливни дъждове. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Българската мафия - сред най-опасните в Гърция

Журналистическо проучване постави българската мафия сред 10-те водещи организирани престъпни групи в Гърция. Според гръцките медии често български и румънски престъпни групи действат съвместно.  Те са специализирани по телефонни измами, кражби в транспорта и закрила на пристъпни лица. Като най-жестока се посочва турската мафия, която..

публикувано на 18.10.24 в 11:46

НСИ ревизира растежа на БВП за 2023 г. - не е 1,8 а 1,9%

Националният статистически институт ревизира нагоре растежа на Брутния вътрешен продукт за миналата година. През 2023 г. икономиката е отбелязала ръст от 1,9 на сто, което е с 0,1 процентен пункт повече спрямо предварителните данни. Председателят на института Атанас Атанасов обясни, че ревизията е на всички данни за пет години назад и..

публикувано на 18.10.24 в 11:44

НЗОК одобри искането на "Една от осем" и Асоциацията на онкологично болни пациенти

Нови медицински изделия ще бъдат добавени към списъка, който ще покрива НЗОК за жени с рак на гърдата. Към момента тази са били перука и силиконов имплант. Сумата за перука, която е отпуска Касата е 128 лв. и не е актуализирана от много години, е цената е между 300 и 500 лв. Това съобщи Гергана Богданова, управител на фондация "Една от..

публикувано на 18.10.24 в 11:42

Две са огнищата на шарка по овцете в хасковското село Узунджово

Две огнища на шарка по овцете са регистрирани в хасковското село Узунджово. Обектите са технологично свързани с овцевъдна ферма. Предстои умъртвяването на над 300 животни, като вече са унищожени около 300 овце и над 200 кози.  Шарка по овце и кози, забраняват пашата в Ямбол, Хасково и Стара Загора Определена е 3-километрова предпазна зона около..

публикувано на 18.10.24 в 11:38
Фондация „Ела и ти

Почти са събрани парите за количка за излети на хора с увреждания

Около 9100 лева са били събрани до вчера след акцията на фондация "Ела и ти" , в която се включиха ултрамаратонците Пирин Галов и Павлин Райчев. Целта на благотворителното бягане по маршрута Ком – Емине бе  да се съберат средства поне за една специализирана количка , с която хора с увреждания да могат да достигат недостъпни за тях кътчета сред..

публикувано на 18.10.24 в 11:25
Фериботите останаха закотвени в пристанището на Пирея

Протест срещу изпращането на оръжие за Израел блокира гръцкото пристанище Пирея

Голям протест срещу изпращането на оръжие за Израел блокира гръцкото пристанище Пирея тази нощ. Моряци и пристанищни работници попречиха за бъдат натоварени контейнери с военна помощ за Израел. Към тях се присъединиха активисти на комунистическата партия и граждани. Според протестиращите, контейнерите са пристигнали от Северна Македония и..

публикувано на 18.10.24 в 10:46
Британската Национална галерия

Британската Национална галерия забрани на посетителите си да внасят течности заради посегателствата над картини

Британската Национална галерия забрани внасянето от посетители на течности, с изключение на бебешко мляко, изцедена кърма и лекарства, отпускани с рецепта, след поредицата атаки срещу картини в централната й сграда в Лондон.  Мярката идва след физическо увреждане на произведенията на изкуството от протестиращи.  "За съжаление, сега сме достигнали..

публикувано на 18.10.24 в 10:44