Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Предизборно мълчание преди балотажа за президент на Северна Македония

Днес в Северна Македония има предизборно мълчание преди балотажа за президент в неделя.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Северна Македония днес е в предизборно мълчание - ден преди втория тур на президентските избори.

Съперници на балотажа са кандидатът на управляващата коалиция Стево Пендаровски и кандидатката на опозиционната ВМРО-ДПМНЕ Гордана Силяновска.

На първия тур Пендаровски получи малко повече гласове от Силяновска.

Бившият вътрешен министър на Северна Македония - Любомир Фръчковски, прогнозира в предаването „Събота 150“ на програма „Хоризонт“, че утрешният вот ще бъде решен от избирателите от албански произход, но трябва избирателите на опозицията да гласуват за постигането на 40 процента избирателна активност, за да е валиден вотът.

„Ключово е избирателите на опозицията да излязат да гласуват за своя кандидат. Ако опозицията бойкотира вота, няма шанс албанците да осигурят необходимата избирателна активност. Опозицията трябва да излезе, има ги всички условия – те се мобилизират, тъй като разликата е малка и имат теоретичен шанс за победа“

„Албанският“ вот ще отиде в подкрепа на кандидата, който според избирателите е най-подходящ да поведе Северна Македония към Евросъюза и НАТО, смята политологът Кашиф Бакиу.

„Не можем да избегнем основният въпрос – позицията за евроатлантичесикте интеграции. Там ще бъде ключът за албанските гласове“, каза Бакиу в предаването „Събота 150“.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Балотажът за президент на Северна Македония е два дни преди визитата на папа Франциск в Скопие.

Настоятелни призиви за гласуване преди балотажа за президент в Северна Македония

Излизайте да гласувате! С настоятелни призиви в този смисъл излизат всички лидери на водещите партии в Северна Македония и двамата кандидати за президент на страната в последните предизборни прояви преди балотажа в неделя. Кампанията завършва тази..

публикувано на 03.05.19 в 17:36
ВИЖТЕ ОЩЕ

Главчев: Опитите за нелегално преминаване на границата са намалели наполовина

Опитите за нелегално преминаване на границата са намалели наполовина, заяви служебният премиер Димитър Главчев по време на блиц контрола в Народното събрание. Това стана в отговор на въпрос от нечленуващия в парламентарна група депутат Калоян..

публикувано на 13.09.24 в 11:11

Мъж загина при пожар в дома си във Велико Търново

Възрастен мъж е загинал при пожар тази сутрин в дома си във Велико Търново. Инцидентът е станал в триетажна къща на великотърновската улица "Чумерна". Съседи са подали сигнал за пожар на първия етаж около 9 часа. Към адреса са били насочени..

публикувано на 13.09.24 в 10:47

След 20 дни борба: Ликвидиран е пожарът под рилския Черни връх

Ликвидиран е пожарът, който възникна на 23 август в местността "Байрямица" на 2 хиляди и 300 метра надморска височина под Черни връх в Рила, съобщават от Областната дирекция на полицията в Кюстендил. Пламъците са унищожили 150 дка иглолистна..

публикувано на 13.09.24 в 10:41

На прага на отоплителния сезон: Засилват контрола в горите

Във връзка с настъпващия отоплителен сезон и период на масово снабдяване на населението с дърва за огрев, горските служители засилват контрола в горите. Проверките се извършват, както с цел превенция, така и за установяване на нарушения и..

публикувано на 13.09.24 в 10:24

В две секции гласуват на частичните избори за кмет в село Бистрица

В две секции ще се гласува на извънредните частични избори за кмет на дупнишкото село Бистрица според решението на общинската избирателна комисия. Ще се гласува само с хартиена бюлетина, каза председателят на комисията Мария Чомакова. Членовете..

публикувано на 13.09.24 в 10:20
Димитър Главчев

Главчев: Ще бъде направено необходимото за предотвратяване на опорочаването на вота

Служебният премиер Димитър Главчев каза, че ще бъде направено необходимото за предотвратяване опорочаване на вота - в отговор на въпрос на депутата от БСП Борислав Гуцанов дали ГРАО ще извърши проверка на съмнителни адресни регистрации. Повод за..

публикувано на 13.09.24 в 10:09
Костадин Костадинов

В декларация: Костадинов се обяви срещу военнотехническата помощ за Украйна

В декларация от парламентарната трибуна лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов се обяви срещу военнотехническата помощ, която държавата ни предоставя на Украйна. Според него "България изпада в кризисно положение не само при заплаха от външна..

публикувано на 13.09.24 в 10:04