Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

35 години от първата национална експедиция до Еверест

Участниците в експедиция "Еверест '84"
Тази година се навършват 35 години от първата национална експедиция до Еверест. Тя записва едни от най-големите постижения в историята на родния и световния алпинизъм. Христо Проданов става първият българин, изкачил най-високия връх на планетата, при това по най-трудния маршрут, осъществява първо подобно ранно изкачване на върха - през април, и става 13-ият човек в света, изкачил Еверест без кислороден апарат. Дни след неговата смърт четирима българи - Методи Савов, Иван Вълчев, Николай Петков и Кирил Досков, правят за първи път в историята цялостен траверс на Еверест, наречен по-късно “Българския траверс”, като се изкачват от запад и слизат от юг. Изкачването по Западния гребен пък, т.нар. Жесток път, е второ в историята преминаване на този маршрут, което няма повторение вече 35 години. 

Участниците в експедицията пристигат в базовия лагер на 18 март 1984 г. и започват постепенното изграждане на височионните лагери. На 20 април Христо Проданов и шерпът Ринджи тръгват към върха без допълнителен кислород. Шерпът, обаче, се отказва и се връща. 

Христо Проданов
В 18:10 Проданов се обажда по радиостанцията, че е на върха. Стои там половин час и започва да слиза обратно по Жестокия път (Западния гребен). В 21.10 ч. се обажда в базовия лагер, че ще направи бивак някъде, за да изкара нощта. До сутринта няма вест. На 21 април е установена връзка по радиостанцията и от откъслечните думи на Проданов става ясно, че той е в беда.
Същия ден започва започва неговото издирване. Най-високо достига Людмил Янков - 8500 м, в 21 ч., но не открива Проданов. Налага се да нощува на 8400 м, а после успява да се върне в базовия лагер.

В следващите дни времето се влошава и не позволява на алпинистите да продължат издирването на Христо Проданов. В началото на май те нановно изграждат разрушените височинни лагери 4 и 5. 

На 8 май Методи Савов и Иван Вълчев тръгват с кислородни бутилки към върха, изкачват го и започват слизане по Югоизточния гребен. Налага се да прекарат нощта на невероятната височина от 8750 м.

На 9 май Кирил Досков и Николай Петков тръгват от щурмовия лагер и успяват да стигнат върха за едва 6 часа и 10 минути. На слизане спасяват от сигурна смърт Методи Савов, който вече е е със сериозни измръзвания - подават му кислород и го свалят надолу. 

В България участниците в експедицията са посрещнати като герои.

Николай Петков
"Това е една голяма национална експедиция, с много голяма цел, която е изпълнена по един добър начин, с резултат, който, от разстоянието на времето можем да кажем, че не е повторен" - разказва Николай Петков.

"Тази оценка, която беше дадена тогава, е вярна. Това беше едно от големите събития в спорта за България за века. Уникално събитие... По добър начин изпълнена задача. За съжаление, един от нас остана там... Изключително драматина експедиция, но той спортът е такъв" - споделя Петко Тотев, участник в експедицията, а в момента -  председател на Българската федерация по катерене и алпинизъм.

Петко Тотев
Какво разказват двамата за Еверест '84 и какво мислят за развитието на алпинизма у нас - чуйте в звуковия файл. Довечера годишнината ще бъде отбелязана в София. В срещата ще участват някои от участниците в експедицията, а ще бъде прожектиран и филмът на Милан Огнянов и Методи Савов за Еверест. Събитието е от 18:30 ч. в Полския културен институт.

Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Християн Драгошинов

Християн Драгошинов е обучил десетки деца и възрастни на зимни спортове

" Сноубордът е нещо, което изглежда много лесно, но на практика не е . Трябва да се посветиш на него, да се информираш, да прочетеш и да питаш хора, които са в спорта и да прецениш дали ще го приемеш като забавление или нещо повече", каза за БНР Християн Драгошинов, скейтбордист, сноубордист, сърф инструктор. Той и съпругата му Антония..

публикувано на 14.04.21 в 18:29

Дигиталната трансформация - промяна в начина на мислене във всички области

Дигиталната трансформация представлява не само развитие на информационните технологии, но и процес на заместване на традиционните с нови бизнес модели. Иначе казано тя е свързана с промяна в начина на мислене от бизнеса и организациите и от публичния сектор. Медиите също са част от тази дигитална трансформация, заяви в подкаста "Черната кутия" доц...

публикувано на 14.04.21 в 15:03
Милена Ташкова

Милена Ташкова: Всички ще излезем с различни рани от преживяното

Пандемията се е отразила негативно върху психиката и на възрастните, и на децата. Това каза за БНР Милена Ташкова, която преди 18 години заедно със София Фердинандова създават Психодраматична работилница и от тогава работят заедно. " Тепърва ще виждаме ефектите от това, което преживяваме и всички ще излезем с различни рани и с различни..

публикувано на 14.04.21 в 13:52

Започва кампания за преброяване и кастриране на бездомните котки

Само за 10 години  една некастрирана женска котка може да роди близо 50 000 котета . Данните са на фондация "Четири лапи". В отговор на тази тревожна прогноза организацията за защита на животните и Столичната община стартират кампания за преброяване и кастриране на бездомните котки в София. Целта е да се намали популацията по хуманен начин..

публикувано на 14.04.21 в 13:08
Емил Хърсев

Урок по панденомика …. и не само

Що е то панденомика? Без грам креативност – съчетаване на думите „икономика“ и „пандемия“, пише в свой анализ от февруари финансистът и преподавател в УНСС доц. Емил Хърсев , който предупреждава, че звярът е много по-страшен от здравната криза.   "В Европа предстои финансова катастрофа", предупреди в шестия епизод на подкаста „На..

публикувано на 14.04.21 в 12:18
Снимката е илюстративна

Престоят на най-малките пред електронни устройства забавя психичното им развитие

Специалисти призовават за национална информационна кампания, свързана с престоя на най-малките деца пред електронни устройства. Излагането на влиянието но електронни устройства крие рискове за изоставане в психичното развитие на децата, смятат те.  Отправено е отворено писмо до министерствата на здравеопазването и образованието, до Държавната..

публикувано на 14.04.21 в 11:16

Щрихи от живота на забележителни личности

На 18 април отбелязваме 90 години от рождението на режисьора Любомир Шарланджиев. В търсене на своя път за известно време е възпитаник на военно училище, после постъпва в юридическия факултет с намерението да стане журналист, но след първия семестър, по време на който посещава всяка възможна театрална постановка, артистичното в него побеждава..

публикувано на 13.04.21 в 10:37