Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Директорът на Парка за танцуващи мечки в Белица: Най-важното беше да не привикнат към хора

Снимка: БГНЕС/ Четири лапи

На 6 май при съвместна акция на Министерството на околната среда и водите и фондация „Четири лапи“ в национален парк „Централен Балкан“ бяха освободени 3 млади мечета, които преди година бяха спасени край язовир „Доспат“ – Радостина, Митко и Йонас прекараха близо година в спасителния център „Арктурос“ в Гърция, където по специална програма за реадаптация бяха приучени да оцеляват в дивата природа.

Самият Парк за танцуващи мечки край Белица е финансиран от фондация „Четири лапи“ и фондация „Брижит Бардо“ и е един от най-големите проекти за мечки на Балканите.

Преди една година получихме сигнал, че 3 мечета са намерени в бедстващо състояние в Родопите и решихме да помогнем като ги приютим временно при нас, докато намери какво може да се случи с тях“, каза пред БНР Димитър Иванов, директор на Парка за танцуващи мечки в Белица.

Той разказа как е участвал в това спасяване и връщане на мечетата в дивата природа и допълни:

„И преди това сме имали случаи, в други държави, на подобно осиротяване на мечета. Имаме някакъв опит. В случая стана така, че успяхме да се уговорим с колегите от Гърция от „Арктурос“, че те ще поемат, съответно, обгрижването на мечетата за една година, за да могат те да израснат и през тази година да им бъде дадено пълното обучение“, поясни той в интервю за предаването „Нещо повече“ по програма „Хоризонт“.

Иванов разказа и как се случва обучението на мечетата:

„Най-важното нещо от цялата тази работа е мечетата да не привикват с хора, това е едно от най-важните неща, да бъдат изолирани отвсякъде, да няма привикване дори и към  човека, който се грижи за тях. Следващото нещо, което е изключително важно е те да се научат на глад, защото животните, които се отглеждат в зоологически градини, както и в парковете, там нещата са по-различни относно диетата. Трябва да бъдат научени да търсят храна, да се скриват при опасност. Всички тези инстинкти те ги имат, но трябва да бъдат обострени“.

За пръв път на територията на България се осъществява такава спасителна акция, заяви директорът на Парка.

Интервюто на Лъчезар Цветков с Димитър Иванов може да чуете от звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Върнаха в дивата природа спасените преди година три мечета

При съвместна акция на Министерство на околната среда и водите и „Четири лапи“ в Национален парк „Централен Балкан“ бяха освободени три млади мечета, които преди година бяха спасени край язовир Доспат. Радостина, Митко и Йонас прекараха близо година в..

публикувано на 07.05.19 в 09:43
ВИЖТЕ ОЩЕ

Пожарникари са се отзовали на сигнал за инцидент в цех в Свищов

Към 11 часа днес е постъпил сигнал за инцидент в производствен цех в Свищов. Според първоначалните данни при товаро-разтоварна дейност е възникнал пожар, който към момента е напълно овладян от отзовалите се на място пожарникари, съобщиха от МВР...

публикувано на 29.07.24 в 13:18
Калин Стоянов

Калин Стоянов: Продължават гърмежите след пожара в складовете за фойерверки в Елин Пелин

Продължават гърмежите след пожара в складовете за пиротехнически изделия в Елин Пелин, съобщи министърът на вътрешните работи Калин Стоянов, който е в село Петров, община Сандански, заедно с премиера Димитър Главчев, във връзка с пожара около..

публикувано на 29.07.24 в 13:11

Зачестяват измамите с бързи кредити

Увеличава се броят на измамите с бързи кредити, предупреждават от Асоциацията за отговорно небанково кредитиране. В нея се зачестяват сигналите за фирми - фантоми през летния сезон. От асоциацията изпращат няколко съвета към потребителите, които имат..

публикувано на 29.07.24 в 13:11
Калин Стоянов и Димитър Главчев

В гасенето на пожара в граничната с Гърция планина Славянка ще бъдат включени два френски самолета

В гасенето на пожара в граничната с Гърция планина Славянка ще бъдат включени два френски самолета, обяви премиерът Димитър Главчев, който заедно с вътрешният министър Калин Стоянов пристигнаха в село Петрово, където работи и кризисният щаб...

публикувано на 29.07.24 в 12:50

Все още има необезопасени места в района на взривовете край Гара Елин Пелин

Все още има необезопасени места в района на взривовете край Гара Елин Пелин. Това стана ясно на среща при управителя на София област Силвия Арнаутска с представители на държавните институции и общинските власти. При управителя на София област..

публикувано на 29.07.24 в 12:26

Взрив в завода за целулоза край Свищов

Взрив е избухнал около обед в завода за целулоза "Свилоза" край Свищов.  Имаше запалване в инсталацията за хлорен диоксид, която е част от инсталацията за производство на целулоза, след което има възникнал взрив, потушен е пожарът, тепърва ще се..

публикувано на 29.07.24 в 12:14

ИТН получи третия мандат: Ще разговаряме с всички, за кабинет е нужна широка подкрепа

Това е последният шанс 50-ото НС да излъчи правителство и да не отлети скоропостижно и без съществени постижения в историята. От самото начало на този процес вие застъпвате тезата за необходимостта за редовно правителство и отстоявате формулата за..

публикувано на 29.07.24 в 12:10