Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Директорът на Парка за танцуващи мечки в Белица: Най-важното беше да не привикнат към хора

Снимка: БГНЕС/ Четири лапи

На 6 май при съвместна акция на Министерството на околната среда и водите и фондация „Четири лапи“ в национален парк „Централен Балкан“ бяха освободени 3 млади мечета, които преди година бяха спасени край язовир „Доспат“ – Радостина, Митко и Йонас прекараха близо година в спасителния център „Арктурос“ в Гърция, където по специална програма за реадаптация бяха приучени да оцеляват в дивата природа.

Самият Парк за танцуващи мечки край Белица е финансиран от фондация „Четири лапи“ и фондация „Брижит Бардо“ и е един от най-големите проекти за мечки на Балканите.

Преди една година получихме сигнал, че 3 мечета са намерени в бедстващо състояние в Родопите и решихме да помогнем като ги приютим временно при нас, докато намери какво може да се случи с тях“, каза пред БНР Димитър Иванов, директор на Парка за танцуващи мечки в Белица.

Той разказа как е участвал в това спасяване и връщане на мечетата в дивата природа и допълни:

„И преди това сме имали случаи, в други държави, на подобно осиротяване на мечета. Имаме някакъв опит. В случая стана така, че успяхме да се уговорим с колегите от Гърция от „Арктурос“, че те ще поемат, съответно, обгрижването на мечетата за една година, за да могат те да израснат и през тази година да им бъде дадено пълното обучение“, поясни той в интервю за предаването „Нещо повече“ по програма „Хоризонт“.

Иванов разказа и как се случва обучението на мечетата:

„Най-важното нещо от цялата тази работа е мечетата да не привикват с хора, това е едно от най-важните неща, да бъдат изолирани отвсякъде, да няма привикване дори и към  човека, който се грижи за тях. Следващото нещо, което е изключително важно е те да се научат на глад, защото животните, които се отглеждат в зоологически градини, както и в парковете, там нещата са по-различни относно диетата. Трябва да бъдат научени да търсят храна, да се скриват при опасност. Всички тези инстинкти те ги имат, но трябва да бъдат обострени“.

За пръв път на територията на България се осъществява такава спасителна акция, заяви директорът на Парка.

Интервюто на Лъчезар Цветков с Димитър Иванов може да чуете от звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Върнаха в дивата природа спасените преди година три мечета

При съвместна акция на Министерство на околната среда и водите и „Четири лапи“ в Национален парк „Централен Балкан“ бяха освободени три млади мечета, които преди година бяха спасени край язовир Доспат. Радостина, Митко и Йонас прекараха близо година в..

публикувано на 07.05.19 в 09:43
ВИЖТЕ ОЩЕ

Последен ден за регистрация на партиите и коалициите за изборите на 9 юни

Днес изтича крайният срок, в който партиите и коалициите могат да подават в Централната избирателна комисия документите си за регистрация за участие в предстоящите избори две в едно на 9 юни за народни представители и за членове на Европейския парламент...

публикувано на 24.04.24 в 04:18

Президентски избори в Северна Македония

Избори за президент има днес в Република Северна Македония. За доверието на гласоподавателите се борят седем претенденти,  сред които настоящият държавен глава Стево Пендаровски и министърът на външните работи Буяр Османи. За първи път албанската опозиция в..

публикувано на 24.04.24 в 04:06

В Италия заловиха крадец, маскирал се като Мики Маус

В Милано е задържан крадец, който дълго време обирал хора, маскиран като Мики Маус. Действал маскиран като Мики Маус заедно с предполагаемият си съучастник, дегизиран като Мини - и двамата герои  от прочутите  анимационни  филми на Дисни.  Подвизавал се..

публикувано на 24.04.24 в 03:49

Започва Световната имунизационна седмица

Днес започва Световната имунизационна седмица, организирана от СЗО. Този път събитието е посветено на 50-годишнината на Разширената имунизационна програма, която има ключово значение за ваксинирането на милиони деца по света. През последните години обаче..

публикувано на 24.04.24 в 03:27
Димитър Главчев

Служебният премиер ще се срещне с представители на земеделците

Служебният премиер Димитър Главчев и новоизбраният министър на земеделието Георги Тахов ще се срещнат с представители на земеделския бранш.  Очаква се на срещата да присъства и вицепремиерът и министър на финансите Людмила Петкова, а в предварителния..

публикувано на 24.04.24 в 03:07

Пореден протест заради качеството на водата в Брестовица

Жители на пловдивското село Брестовица организират пореден протест заради качеството на водата в пловдивското село, която от 4 години е замърсена с манган и е негодна за ползване.   В  края на работния ден те ще блокират Околовръстния път на Пловдив и..

публикувано на 24.04.24 в 02:31
село Роза, община Тунджа

Започва работата по проекти от инициативата "С Тунджа в сърцето"

В 14 села на община Тунджа започва осъществяването на проекти по гражданската платформа „С Тунджа в сърцето“. Предстои кандидатстването и по втория етап на инициативата през юни.   За реализацията на проектите са заделени 30 хиляди лева от общинския..

публикувано на 24.04.24 в 02:25