Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Хората с увреждания отново на протест

Капка Панайотова: Уврежданията носят пари - това е най-пагубното

Не се случи никаква реформа, категорична е тя

Капка Панайотова
Снимка: БГНЕС

Уврежданията носят пари – това е най-тъжното, най-отвратителното и най-пагубното, заяви пред БНР Капка Панайотова от Центъра за независим живот. Според нея никаква реформа за хората с увреждания не се е случила. Първото доказателство за това е запазването на ТЕЛК-а, отбеляза тя и добави:
     

„Абсолютно нищо не се е променило, освен че се дадоха повече пари. Не казвам, че са излишни, но в никакъв случай не са достатъчни. Ако се проведе истинска реформа, това означава преразпределение на контрола – да се даде контролът върху живота на човека с увреждане в негови ръце“.

 „Има ужасно много тъжни „затворнически истории“ на хора, които са без вина осъдени. Закон има, свобода няма – най-малкото няма свобода от семейството. Това тежи както на самия човек, защото той разбира, че е в тежест на семейството, така и семейството не може да има живот, различен от този, посветен на човека с увреждане. Що за безобразие е това?“, коментира Капка Панайотова.

По думите й сегашния Закон за личната помощ е заимстван от техен проект преди 9 години:

„Той беше изроден с цел роднините да получат възможност да имат трудов и осигурителен стаж като бъдат асистенти, второ – в семейството да влизат допълнителни средства. Тази цел е постигната, но тя не е цел, която е в интерес на хората с увреждания. Получи се тотално неразбиране на това какво е личната помощ – това е инструмент за освобождаване на човека с увреждане и семейството от тегобата на увреждането. Трето – това е инструмент за овластяване на хората с увреждания, които да поемат живота в собствените си ръце и да управляват живота си чрез управление на асистенти. Това е инструмент, който трябва да бъде в общия набор от инструменти за хората с увреждания, за да живеят нормално, а не единствен. Той у нас стана единствен“.

Часовата ставка за лична помощ е в размер на минималната работна заплата, посочи Панайотова. Тя подчерта, че хората в големите градове не могат да си намерят асистенти извън семейството.

Според нея в закона трябва да бъде въведен институтът на доставчик на лична помощ, да не бъдат това само общините. Според нея също трябва да се даде възможност човек да има повече от един асистент.

Днес пред социалното министерство хора с увреждания отново ще излязат на протест, където ще разкажат какво е усещането да живееш в затворническо дежавю.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл. Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Как бяха похарчени над 2 млн. лева за противоепидемичните мерки на изборите

Близо 2,1 милиона лева плати държавата през Министерството на здравеопазването за осигуряване на противоепидемичните мерки при провеждането на парламентарните избори на 4 април тази година . Кои фирми усвоиха парите и какво доставиха, по каква процедура беше направено договарянето и спазен ли беше критерият за най-ниска доставна цена,..

обновено на 16.04.21 в 17:10
Станислав Попдончев

Бизнесът очаква от новите управляващи продължаваща подкрепа

„Направихме блиц изследване в периода 13-15 април сред нашите 265 респонденти, за това какви мерки очаква бизнесът от новото управление. Имаме представени 18 сектора, преобладаващи са ресторантьорство и хотелиерство - може би защото 28 на сто от този бизнес беше засегнат тежко. 54 на сто от запитаните отговарят, че ще имат проблеми с..

публикувано на 16.04.21 в 09:34

Готова ли е България да посрещне чуждестранни туристи този сезон

Стоим много назад в сравнение с нашите съседи в подготовката за предстоящия туристически сезон, предупреди пред БНР Илин Димитров, председател на Варненската туристическа камара. „ Държавите около нас са много активни . Гърците договориха преференциални условия с Израел, с Великобритания, с Румъния. Преди да бъде приет европейски регламент..

публикувано на 16.04.21 в 09:29
Даниела Бобева

Проф. Даниела Бобева: Парите от Европейския съюз няма да дойдат тази година

„В икономиката имаме инерция в тенденциите, основни двигатели, които не се поддават полкова лесно и толкова бързо на политически промени. Да се прогнозират апокалипсиси за това, че се сменя правителство, е несериозно.“ Това каза в интервю за БНР бившият вицепремиер проф. Даниела Бобева, икономист и финансист.  Всяка икономическа система..

публикувано на 15.04.21 в 14:28

Ирена Тодорова: "Има такъв народ" няма готовност дълго да управлява

„ Очаквах повече изненади във встъпителните изказвания на лидерите при откриването на новия парламент, особено от представителите на "Има такъв народ", а всички погледи бяха вперени предимно най-вече в тях“, коментира пред БНР Ирена Тодорова, преподавател в Нов български университет по политически науки. „Това, което най-ясно се очертава,..

публикувано на 15.04.21 в 12:44
акад. проф. Дроздстой Стоянов

Акад. Дроздстой Стоянов: Предстои застрашителна емоционална пандемия

„Съзнателният съвременен човек е формиран в кръговрата на революции и войни, за да прави избор, а не да регистрира кой е решил да го промени. Онзи или онези, които се борят да отнемат този избор в една антиоруелова приказка, извършват геноцид над свободния човек .“ Това заяви в интервю за БНР акад. проф. Дроздстой Стоянов, психиатър, бивш..

публикувано на 14.04.21 в 12:10
Д-р Александър Колевски, началник на Централната лаборатория по микробиология в Александровска болница

Д-р Александър Колевски: Имунитетът на преболедувалите Covid-19 е строго индивидуален

„В нашата лаборатория приоритетно изследваме медицинския персонал за наличие на антитела, защото той е най-рисковият контингент“, каза пред БНР д-р Александър Колевски, началник на Централната лаборатория по микробиология в Александровска болница. „Имаме над 1500 проби, като наблюдението ми относно имунитета на преболедувалите е..

публикувано на 14.04.21 в 11:00