Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Руслан Трад: Скептичен съм за възобновяване на преговорите за примирие в Газа

| Интервю
Руслан Трад
Снимка: Иван Русланов, БНР

Тепърва новият ирански президент Масуд Пезешкян ще има много проблеми. Това заяви пред БНР Руслан Трад, журналист, съосновател на военния журнал "De Re Militari".

"Пезешкян го определят като реформист, само защото не е толкова краен колкото своя опонент Саид Джалили. Разбира се, има реформистки идеи. Пезешкян има идеи за връщане на масата за преговори със Запада. Интересно за него е произходът му, който е азерски", коментира той. 
Журналистът отбеляза недостатъчната кампания, ниската избирателна активност, многото недействителни бюлетини. За първи път от години режимът в Техеран признава за проблеми във вътрешен план, което е пробив, изтъкна Руслан Трад. Според него има апатия към политиката и отчуждаване между управленския елит и голяма част от обществото

Журналистът напомни, че изборите се случват на фона на много сериозни за Иран външнополитически събития. 

Конфликтът между Израел и "Хизбула" става все по-видим, изказа мнението си Руслан Трад в интервю за предаването "Събота 150". 
"Западният бряг е изключително променен и изпълнен с насилствени епизоди. Това има отражение върху цялостната картина, включително върху напрежението между "Хизбула" и Израел. "Хизбула" демонстрира все повече самочувствие. Имаме периодично убиване на високопоставени офицери на "Хизбула" след израелски удари, но "Хизбула" също успява да нанася много сериозни вреди на израелската армия в Северен Израел. Имаме и обезлюдяване на цели райони в Северен Израел. Самата израелска армия има сериозни проблеми, включително беше ударен и железният купол след една от атаките на "Хизбула". Това е един от червените флагове, върху които правителството на Нетаняху в момента трябва да се съсредоточи, но погледът му е отправен към други райони".

Журналистът припомни, че Сирия е считана за основен елемент в геополитическия пъзел. Руската федерация заплаши Израел със Сирия, добави той. И продължи:

"Руската федерация залага през годините тези бомби със закъснител, които може да активира, когато нейните интереси са застрашени. Сирия е една от тези бомби. Израел много добре знае, че Сирия може да стане голям проблем за сигурността на Израел".
 
Според Трад има надежди преговорите за примирие в Газа да бъдат възобновени. Той обаче е скептичен. 
Цялото интервю на Весела Владкова с Руслан Трад в предаването "Събота 150" чуйте в звуковия файл. 
По публикацията работи: Анастасия Крушева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Изглед към сградата на британския парламент

Проф. Марк Шанахан: Усилията за отцепване на Шотландия бяха върнати десетилетия назад

"Политически трус" - това е краткият коментар за резултатите от изборите във Великобритания. От една страна заради повече от убедителната победа на лейбъристите, които сега ще имат много по-голямо мнозинство от Борис Джонсън на предишните избори през 2019 година и ще се чувстват съвсем комфортно в Камарата на общините. Докато загубилите консерватори..

публикувано на 06.07.24 в 12:18
Йенс Столтенберг

Столтенберг: Унгарският премиер Орбан не представлява НАТО на посещението си в Москва

Унгарският премиер Виктор Орбан не представлява НАТО на посещението си в Москва, а само страната си - така генералният секретар на Алианса Йенс Столтенберг коментира неговата визита. "Премиерът Орбан е бил в Москва и преди, той ни информира и за тази визита. Надявам се следващата седмица да ни каже повече за нея във Вашингтон и да..

публикувано на 05.07.24 в 15:19
Ерик Мамер, говорител на ЕК

ЕК: Пътуването на Орбан в Москва не е координирано нито с Комисията, нито с някой друг

Визитата на унгарския премиер Виктор Орбан в Москва поставя под сериозен въпрос традиционната визита на Комисията в страната, ротационен председател на Европейския съюз, заяви говорителят на Еврокомисията Ерик Мамер. Принцип тя се прави през първата седмица на поемането на председателството, което за Унгария започна на 1-ви юли. По-късно се..

публикувано на 05.07.24 в 14:43

Проф. Димитър Вацов: Виждаме загуба на управляемост от страна на олигархията

Виждаме загуба на управляемост от страна на олигархията, на клиентелистките партии . Коментара направи пред БНР  проф. Димитър Вацов, философ, преподавател в Нов български университет и политически анализатор, като уточни, че очевидно отиваме на нови избори . "Я сно беше, че правителството, което ГЕРБ предложи, не можеше да мине . Това, което..

публикувано на 04.07.24 в 15:51
Томислав Дончев

Томислав Дончев: Като най-големи на ГЕРБ отива да инициират диалог между партиите

Политическата система в България е в дълбока криза и е необходим разговор между партиите как да излезем от тази криза и да върнем политиката, където ѝ е мястото, с конкретни действия.  Това препоръча зам.-председателят на ГЕРБ и бивш министър Томислав Дончев в интервю пред БНР.  "Това, което си говорят политиците, все по-малко и..

публикувано на 04.07.24 в 15:03
Нико Тупарев

Нико Тупарев: Или Франтишек има лична мотивация, или е болен човек

" Трябва да се започне от философия, идея и смисъл на прокуратурата. Ако посоката е грешна за смисъла на прокуратурата, то няма да ни отведе на правилно място. Надявам се тези гадости, които ми се случват, поне да катализират, да се разбере, че има нещо философско сбъркано в тази институция посредством някакви хора". Това коментира пред БНР..

публикувано на 04.07.24 в 09:32

Медийна грамотност сред учениците за фалшиви новини - къде и как?

"Още от началните часове до 4 ти клас е добре да има обучение и за етичните медийни стандарти , за да могат учениците да разберат, че това, че с видели или прочели някаква новина, това не значи, че непременно точно така се е случило , коментира още за "Хоризонт" Асен Александров. Според него учителите трябва да възприемат това не като задължение,..

публикувано на 02.07.24 в 12:58