Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Свети вълк“ на Елена Алексиева – български роман на годината

2
Авторката на „Свети вълк“ Елена Алексиева спечели наградата български роман на годината на Националния дарителски фонд „13 века България“.
Снимка: БГНЕС

Романът „Свети вълк“ на автора Елена Алексиева спечели наградата български роман на годината на Националния дарителски фонд „13 века България“. Наградата беше връчена от министъра на културата Боил Банов.

Освен наградената творба, в надпреварата участваха още 5 произведения – „Тяло под роклята“, с автор Галин Никифоров, романът „Остайница“, от Рене Карабаш, „Ръкавици за студената война“ на Румяна Захариева, „Когато капят кестените“, с автор Стефан Коспартов и „Животът няма втора половина“ от Христо Карастоянов.

Националната литературна награда за български роман на годината „13 века България“ се организира за осми път. Фондът е инициатор и учредител на наградата, чиято цел е да подпомага, насърчава и популяризира съвременната българска художествена литература. Журито имаше задачата да избере един измежду 29 български романа, издадени през 2018 г.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

Свързани новини

Шест произведения са номинирани за български роман на годината

Националната литературна награда за български роман на годината "13 века България" ще бъде връчена на официална церемония тази вечер в НДК.  Конкурсът е организиран от фонд „13 века България“, а номинациите са от жури, в което влизат проф. Амелия..

публикувано на 09.05.19 в 08:10
ВИЖТЕ ОЩЕ

Arbanassi Summer Music оглася църквите музеи на Арбанаси

Между 7 и 12 юли 2024 г. в Арбанаси се провежда станалия традиция фестивал за класическа музика  Arbanassi Summer Music . Негови артистични директори са контрабасистката Юлита Фъсева и обоистът Димитри Местдаг - артистично семейство от Белгия, което е..

публикувано на 10.07.24 в 20:11

Фестивал и академия Allegra - лятна музикална енергия за София

И тази година в разгара на лятото в София - от 12 до 20 юли - фестивалът "Алегра" ще зарадва своята публика с разнообразие, обхващащо целия спектър на класическата музика - от дует, квартет, октет, до камерен и симфоничен оркестър; от Хайдн, Моцарт и..

публикувано на 10.07.24 в 19:53
Д-р Джина Дундова-Панчева

Д-р Джина Дундова-Панчева - жената, която лекува и вдъхновява едновременно

Да живееш между Хипократ и Пегас означава да балансираш между реалността и мечтите, между грижата за тялото и храната за душата. Това е живот, изпълнен с емоции, където всяко лечение е акт на любов, а всяка песен - израз на най-дълбоки чувства. Това..

публикувано на 10.07.24 в 16:26

"Космически концерт на Джейкъб Колиър и "Мистерията на българските гласове" на 11 юли

Остават броени часове до първия съвместен концерт на мултиинструменталиста и носител на 6 награди „Грами“ Джейкъб Колиър и световно известния български хор „Мистерията на българските гласове“ - на 11 юли в зала 1 на НДК.   " С него много лесно се..

публикувано на 10.07.24 в 12:28

"Неравноделната душа" с прожекция-специално събитие на 12 юли в "Одеон"

Прожекция-специално събитие на документалния филм "Неравноделната душа" се подготвя във Филмотечно кино "Одеон" - на 12 юли от 18:00 часа.  Пълнометраженият документален дебют на София Стойчева – сценарист и режисьор на филма, е емоционален разказ..

публикувано на 09.07.24 в 17:25
Димитър Драганов

Как себепознанието може да се превърне в мощен инструмент за преодоляване на трудностите

В свят, изпълнен с предизвикателства и неочаквани обрати, често се оказваме изправени пред изпитания, които ни карат да се чувстваме сами и безнадеждни . Но точно в тези моменти, когато сме на "дъното на пъкъла", можем да открием вътрешната си сила и да..

публикувано на 09.07.24 в 16:47

Израелският китарист Мишел Сахрауи ще открие "Банско Джаз Фестивал"

Израелският китарист Мишел Сахрауи ще бъде гост на "Банско Джаз Фестивал". Той ще открие предстоящото издание с концерт на 3-ти август заедно със своето трио - Мишел Сахрауи (китара), Йонатан Коен (бас) и Шир Гинот (барабани).  Сахрауи е китарист и..

публикувано на 09.07.24 в 16:35