Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Как себепознанието може да се превърне в мощен инструмент за преодоляване на трудностите

4
Димитър Драганов
Снимка: Станислава Пирчева

В свят, изпълнен с предизвикателства и неочаквани обрати, често се оказваме изправени пред изпитания, които ни карат да се чувстваме сами и безнадеждни. Но точно в тези моменти, когато сме на "дъното на пъкъла", можем да открием вътрешната си сила и да излезем по-силни от всякога.

Разказваме за това как да изградим спокойствие, когато останем сами със себе си, как себепознанието може да се превърне в мощен инструмент за преодоляване на трудностите и как себерефлексията над вътрешните ни преживявания може да ни помогне да изплуваме от тъмните кътчета на собствената си душа.

С психолога Димитър Драганов разглеждаме стойността на щастието в живота, изграждането и засилването на себеуважението като вътрешна мотивираща сила, както и какво означава да обичаме себе си и да посрещнем по осъзнат начин различните си потребности. 

Повод за тази среща е новата книга на Димитър Драганов "Когато нямаше никого", която ни разкрива личния му път през тъгата и светлината, към намирането на личностната сила. В нея той споделя своя опит и мъдрост, които могат да бъдат източник на вдъхновение и подкрепа за всички нас.

"Книгата, която е четвърта за мен, този път е на психологическа тематика, сподели в "Нощен Хоризонт" Димитър Драганов.

"В нея описвам лицето на тъгата, което ме заля през изминалата 2023 година, но също така описвам и нещо, което не трябва да се забравя - възраждащото лице и сияние на надеждата

Изследвайки човешката душа, много често самите психолози могат да попаднат в много тежки лични и емоционални кризи, но най-важното от всичко е да намират пътя към светлината, подчерта Драганов. 

Димитър Драганов разказа за личния си опит и наблюдения, които са го подтикнали да създадете тази книга – в нея той споделя стратегии за по-добро самоосъзнаване и удовлетворяване на нашите емоционални и психологически нужди, пътят за намиране на вътрешна сила и мотивация човек да продължа напред и още как можем да изграждаме и поддържаме мрежа от подкрепа около себе си.

Дългосрочните ползи от силното себеуважение за личното и професионалното развитие на човек. Как се променя себеуважението ни през различните етапи на живота. Как можем да адаптираме подхода си към себеуважението, когато преминаваме през значими житейски промени. Какво влияние оказва обществото и културата върху нашето себеуважение и още как можем да се предпазим от негативните влияния и да изградим силно и устойчиво себеуважение независимо от външните фактори. За всичко това отговорите са в книгата - "Когато нямаше никого" - защото тогава всъщност те има теб, каза още авторът. 


Димитър Драганов е роден на 20 май 1999 г. в град Ямбол. Родом съм град Стралджа. За себе си той пише: "От най-ранните си детски години вдъхнах живот на своята поезия – пъстроцветната магия, която ме прави щастлив и ми помага да повярвам, че целият свят е едно красиво и безбрежно измерение. Започнах да пиша стихотворения от 10-годишен и с течение на времето поезията стана моят най-добър и верен приятел, с когото и до ден днешен се намираме в прекрасни, хармонични отношения. Носител съм на награди от различни поетични конкурси, част от които са: I-во място в Национален поетичен конкурс „Непознати улици“, организиран от ПГПАЕ „Гео Милев“, гр. Бургас (2017 г.), I-во място в Национален конкурс „Хората – еднакви и различни“, организиран от Национален дворец на децата и Министерство на образованието (2017 г.), I-во място в областен конкурс за есе по повод 3-ти март, организиран от БОРР – Тервел (2017 г.), I-во място в областен конкурс за есе по повод 3-ти март, организиран от БОРР – Тервел (2018 г.), I-во място в конкурс „Чудото любов“, организиран от РЗИ Хасково и Младежки дом Хасково, както и др. Автор съм на дебютната стихосбирка със заглавие „Моят глас“, излязла от печат през месец юни на 2021 г., с редактор господин Станислав Марашки от Конфедерация на българските писатели, намираща се в град Бургас. През месец декември на изминалата 2021 г. спечелих голямата награда в Международния конкурс на Издателство „Многоточие“ „Защо пиша това писмо?“ с творбата си „Моето добро писмо“, която се състои в издаване на стихосбирка, получаване на статуетка „Любов“ и специална грамота. Отличен съм и с трето място в раздел „поезия“ на Международния литературен конкурс „Небесни меридиани“, гр. Бат Ям, Израел, както и др. Втората ми книга със заглавие „Портрет на живота“, излязла от печат през месец януари на 2022 г., включва 75 стихотворения на любовна и социална тематика. Третата ми стихосбирка „Път над страха“, излязла от печат през месец април на 2023 г., съдържа 90 стихотворения на любовна, философска и социална тематика. Четвъртата ми книга с психологическа насоченост „Когато нямаше никого“ бе отпечатана през месец януари на 2024 г.


Още по темата в звуковия файл. 


По публикацията работи: Гергана Хрисчева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

"Неравноделната душа" с прожекция-специално събитие на 12 юли в "Одеон"

Прожекция-специално събитие на документалния филм "Неравноделната душа" се подготвя във Филмотечно кино "Одеон" - на 12 юли от 18:00 часа.  Пълнометраженият документален дебют на София Стойчева – сценарист и режисьор на филма, е емоционален разказ за хора от различни националности, които, без да имат родови връзки на Балканите, посвещават години..

публикувано на 09.07.24 в 17:25

Израелският китарист Мишел Сахрауи ще открие "Банско Джаз Фестивал"

Израелският китарист Мишел Сахрауи ще бъде гост на "Банско Джаз Фестивал". Той ще открие предстоящото издание с концерт на 3-ти август заедно със своето трио - Мишел Сахрауи (китара), Йонатан Коен (бас) и Шир Гинот (барабани).  Сахрауи е китарист и композитор от Назарет, Израел. Когато е на 19 години, взема уроци по китара. През 1995 г. се..

публикувано на 09.07.24 в 16:35
Диана Данова – Дамянова

Диана Данова – Дамянова в дебрите на "Софийски музикални седмици" от 70-те години до днес

Музикология или музикознание – от гръцки се превежда като музика и думи. Обект на изследване в музикознанието са произходът на музиката и нейното историческо развитие, теорията на музикалните елементи и проблемите на музикалното изкуство. Този музикален анализ цели да открои естетиката, хармонията и критиката за музикалните произведения . В..

публикувано на 09.07.24 в 10:43
 Айтен Огуджу

Айтен Огуджу - един от най-добрите сценографи на Турция

Айтен Огуджу е сценограф за драматичен и куклен театър , преподавател е по сценичен дизайн в университета в Измир . Родена е в Разград, но 1989 година се преселват в Турция, където завършва Художествена гимназия, а след това и Измирския университет - специалност "Сценография".  Работила е за постановки освен в Турция и в Лондон, Косово, Катар,..

публикувано на 08.07.24 в 11:22

В крепостта "Царевец" във В. Търново беше открит 9-ият летен оперен сезон "Сцена на вековете"

С балетния спектакъл „Кармен“ по музика от едноименната опера на Жорж Бизе снощи в крепостта „Царевец“ във Велико Търново беше открит Деветият летен оперен сезон „Сцена на вековете“. До 11 септември в основната и съпътстващата програма на културния форум ще бъдат представени 14 оперни и балетни спектакъла. Българското национално радио е медиен..

публикувано на 07.07.24 в 12:53

Започва "Arbanassi summer music"

Две от емблематичните средновековни църкви в архитектурния резерват Арбанаси до Велико Търново от днес до 12 юли ще домакинстват за 14-и път международния фестивал на камерната музика "Arbanassi summer music". Културният форум по традиция извежда камерната музика от концертната зала и я представя в атмосферата на арбанашките средновековни..

публикувано на 07.07.24 в 09:03
Ивайло Костов

Неукротимата нежност в стиховете на Ивайло Костов

От първи прочит стихосбирката на талантливия Ивайло Костов от София "Време е да те целуна" завладява и остава в душата завинаги. От неговата интимна лирика блика нежност, нежност и пак нежност. Любимата е обзела целия свят - дъгата, цветовете, цветята....всичко. С някаква магична словесност Ивайло Костов излива любовта, която е част от..

публикувано на 07.07.24 в 05:30