Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кампанията "Движи се и победи" събира любители на пешеходния туризъм

Пролетното издание ще се проведе в периода 11 май - 1 юни

Снимка: БГНЕС

Вече 19 години във Велико Търново се провежда кампанията "Движи се и победи". Каузата обединява деца и възрастни, усилията а общинските власти, Регионалната здравна инспекция, на Туристическото дружество "Трапезица- 1902", Младежкия дом в града и Общинския комитет "Васил Левски". 

"Пролетното издание на кампанията "Движи се и победи" ще се проведе в периода 11 май - 1 юни. Участниците в тази най-популярна инициатива за повишаване на физическата активност на населението в община Велико Търново ще преминат по познатите туристически маршрути и екопътеки в околностите на град Велико Търново. "Движи се и победи" стартира през есента на 2001 година. Оттогава досега са проведени 35 кампании с общ брой участници 18 хиляди 459", обясни д-р Светлана Моминска от Регионалната здравна инспекция.

Движението е здраве и носи удоволствие. В това са обединени великотърновци  и обществените институции в старата столица, ангажирани в кампанията "Движи се и победи". На 11 май от Владишкия мост във великотърновския квартал "Асенов" започна първият пролетен поход, който е до поляните с диви божури до хижа "Божур" в околностите на Горна Оряховица". Участници в похода споделиха:

"Казвам се Миглена Генчева. За мен е много важно както за здравето, така и за децата да сме сред природата, защото в момента в градовете е страшно мръсен въздухът. Просто е много хубаво така - да се наслаждаваш на природата, защото имаме много малко време за това."

"Казвам се Лиляна Стоянова. Природата по някакъв вълшебен начин въздейства върху емоцията на човека. Специално за мен така въздейства. Зарежда с енергия, с настроение."

"Казвам се Димитър Караиванов. Пред мониторите и телевизорите постоянно не върви. Зарежда с енергия природата, дърветата, и дъждът, и свежият въздух по-добре,  отколкото в къщи пред монитора. Това си е разтоварване, зареждане с енергия."

Екопътеките са с подновена маркировка, обезопасени и изчистени от доброволците на Туристическо дружество "Трапезица 1902". За участниците в похода, които не познават маршрутите, са предвидени водачи, съобщи Георги Димитров.

"Ежегодно доброволците от клуба по пешеходен туризъм, пък и от другите клубове на дружеството, минават по всички тези маршрути,  пролетно, есенно време - минимумът е това, за да ги почистят от паднали клони, храсти, камъни, да се поднови маркировка, където е необходимо на места. Те са много хубави и много предизвикателни, особено в този сезон. Тези, които са към Преображенския манастир с двата водопада, те са най-популярни и най-посещавани, но и всички останали, в зависимост от това кой какви предизвикателства иска. Тази година по благотворителната кампания на туристическото дружество ще изградим още един кът в участъка между квартал "Асенов" и Ксилифор, който ще включва спортни съоръжения, беседка, барбекю и възможности за пребиваване сред природата", разказа Димитров.

На 18 май ще се проведе походът по екопътеките до Преображенския манастир, а на 1 юни е походът със спортен празник в местността Ксилифор край Велико Търново. За участниците,  преминали и трите маршрута, ще има много спортни награди, като по традиция голямата е велосипед. Ще бъдат поощрени най-малкият и най-възрастният участник. В походите през пролетта и есента над 30 на сто са редовните участници, а кампанията "Движи се и победи" постоянно набира популярност и привлича нови съмишленици. 

Чуйте повече за инициативата в звуковия файл

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Петър Ефтимов за това как астробиологията търси живот в Космоса

Сещате ли кой е филмът, в който се разказва за това, как извънземни изпращат на Земята схема, по която учените построяват апарат и правят контакт с друга цивилизация в Космоса. В главната роля беше Джоди Фостър. Филмът излиза през 97 ма и печели сърцата на публиката по целия свят. Сценарист на научно фантастичната лента "Контакт" е Карл..

публикувано на 12.07.24 в 14:45

Валери Чуков за вота на Острова: Не голяма победа на лейбъристите, а катастрофална загуба на консерваторите

Обединеното кралство избра лявата Лейбъристка партия да управлява през следващите 5 години. " Не става дума за някакъв завой вляво, не става дума за голяма земетръсна победа на Лейбъристката партия ", казва Валери Чуков, бивш редактор в някогашната Българска секция на Световните служби на BBC. " Благодарение на мажоритарната..

публикувано на 08.07.24 в 08:12

Поморие - балнеотуризъм, романтика и спектакъл на птици и кайтисти

Поморие е може би с най-дългата плажна ивица по Българското Черноморие, но това, което го прави уникално, е Поморийското езеро, което е свръхсолена лагуна с лечебна кал. Избрали веднъж Поморие за своята лятна ваканция, след това хората години наред се връщат там. Изобщо градът се променя, но любовта към него остава.  Градът е разположен..

публикувано на 07.07.24 в 15:11
Д-р Весела Атанасова

"Египетските култове край Черно Море" - как древните божества достигат до бреговете на Черно море

Митът за Озирис и Изида обяснява сътворението на света . Той разказва за борбата между доброто и злото. Хилядолетия наред в гробници и храмове египетските майстори разказват в своите рисунки за смелия Озирис и красавицата Изида, за раждането, Възкресението и качването на престола на египетския владетел. Култът към божествата в Древен Египет е..

публикувано на 03.07.24 в 14:02

Павлина Илиева: За българина цената е водеща при избор на почивка

Намираме се в разгара на активния летен сезон и всеки пътува или ще пътува нанякъде. В последните години българите имат все по-голям избор за това, къде да отидат на лятна почивка . Избират близки или далечни дестинации, познати или екзотични места. Някой търсят развлечения, други хубави плажове, трети евтин пазар. Важното е почивката да..

публикувано на 01.07.24 в 13:42

Двама български космически предприемачи за разрастването на иновации в Космоса

Те вярват, че ходенето в космоса е по-лесно. Те вярват, че това е бизнес възможност и начин да развиват компании за милиони. Те са двама български космически предприемачи , който бяха гости на едно от последните издания на „Тех Парк толкс'' на София Тех Парк. Това са Делян Аспарухов - съосновател и президент на американската компания Varda Space,..

публикувано на 29.06.24 в 08:30
Людмила Кирилова

Людмила Кирилова за усещането да посетиш вулкан

В света има любители на нетрадиционни туристически дестинации, а също и такива които съчетават традиционните – културно-исторически и кулинарен туризъм с нетрадиционните. Какво имам предвид – това са туристи, които искат да станат свидетели на грандиозни зрелища, като изкачвания в близост до активни вулкани.  "Вече има и българи, които се интересуват..

публикувано на 25.06.24 в 11:51