Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Цените на клиничните пътеки за лечение на деца ще бъдат увеличени

Детска болница "Проф. д-р Иван Митев" в София
Снимка: Ани Петрова

Цените на клиничните пътеки за лечение на деца ще бъдат увеличени, съобщи днес председателят на Българския лекарски съюз д-р Иван Маджаров след консултации с представители на Министерството на здравеопазването и Здравната каса.

Всички пътеки, свързани с пулмологията и педиатрията ще бъдат увеличени като детските пътеки, които досега са били към пътеките за възрастни ще се отделят.

Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев обясни след срещата:

„Увеличаваме цените на някои клинични пътеки, които дълги години не са били остойностявани и цените им не са променяни. Преобладаващата част  би трябвало да отиде за увеличаване запаса“.

Увеличение ще има и за шест клинични пътеки, по които се работи, основно в общинските болници. Ще има увеличение за една част от пътеките в детската хирургия, която е свързана с големи хирургични интервенции за бебета.

Предложенията, които днес са обсъдени в полза на педиатрите, работещи в специализираната детска болница, обясни председателят на БЛС доктор Иван Маджаров:

„При всички положения то ще има ефекти върху тях и то голям, защото в нашето предложение ние отделяме особено внимание точно на трето ниво, пътеки, в които се лекуват деца с много тежки заболявания“.

Тепърва предстои да се анализира каква част от тези 50 млн. лв. от резерва на здравната каса ще се отделят за педиатричните пътеки. Очаква се преговорите между Лекарския съюз, Здравната каса и министерство на здравеопазването да приключат с подписването на анекс към Националния рамков договор към първи юни.

Увеличаването на клиничните пътеки е едно от исканията на педиатрите у нас. Миналата седмица медиците от столичната детска болница „Проф. Иван Митев“ заплашиха със спиране на плановия прием на пациенти и колективна оставка, ако държавата не осигури безлимитно лечение на децата и преференциално финансиране на педиатричните болници.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Д-р Иван Маджаров – председател на БЛС

Д-р Иван Маджаров: Цели региони са заплашени от липса на педиатри

В Националната здравноосигурителна каса започват преговори с Лекарския съюз за увеличаване на цените на клиничните пътеки и за анекс към Националния рамков договор. Лекарският съюз ще иска по-високи цени на клиничните пътеки в направления като..

обновено на 13.05.19 в 08:38
Иван Маджаров - председател на Българския лекарски съюз.

Иван Маджаров, БЛС: Всички клинични пътеки в педиатрията не са дооценени

„Много от клиничните пътеки не са добре оценени. Но в педиатрията абсолютно всички не са дооценени, защото с години са пренебрегвани“. Това каза пред БНР д-р Иван Маджаров, председател на Българския лекарски съюз (БЛС), по повод спешните..

публикувано на 09.05.19 в 13:59
Медиците от Педиатричната болница няколко пъти протестираха срещу липсата на достатъчно пари по клиничните пътеки и с искане за по-високи заплати и промяна на статута.

Разминаванията между работещите в Детската болница в столицата и НЗОК са по технически причини

Разминаванията между работещите в Детската болница в столицата и Здравната каса се дължат на липса на диалог и по технически причини, съобщава в писмо до медиите Пенка Георгиева от името на няколко пациентски организации след среща на..

публикувано на 13.05.19 в 10:59
ВИЖТЕ ОЩЕ

Две бебета са починали след заразяване с коклюш

Две бебета от Кюстендил са починали след заразяване с коклюш, потвърдиха за БНР главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев и от Министерството на здравеопазването. Те са били на възраст под два месеца, в предимунизационен период,..

публикувано на 19.04.24 в 12:16

Силен циклон връхлита Гърция през уикенда

Гръцките власти предупреждават за силен циклон през уикенда. Властите приканват да се пътува само при крайна необходимост. Местните власти съобщават, че са в пълна готовност да реагират на прогнозите за силни бури и дъжд. В извънреден бюлетин..

публикувано на 19.04.24 в 11:50

Минусови температури в Кюстендилско

Температури под нулата, слана и дори лед са констатирани рано тази сутрин в Кюстендилско, казаха за БНР земеделски производители. Валял е дъжд с лед през нощта, който замръзнал. Има замръзнал и ранен зеленчук, пораженията са и сред овощните..

публикувано на 19.04.24 в 11:40

Стефка Сарафова-Захариева: В България се прави много за хората с репродуктивни проблеми

Сдружение "Зачатие" ще отбележи утре своята 20-годишнина.  Това е първата независима и изцяло доброволческа организация на хората с репродуктивни проблеми в България. Сдружението е създадено от група доброволци през 2004 г. Няколко сърцати жени..

публикувано на 19.04.24 в 11:38
Борислав Сарафов

Сарафов до правосъдната министърка: Законопроектът за съдебната власт на Славов – с недостатъци

В становище до Министерството на правосъдието от прокуратурата заявяват, че законопроектът за съдебната власт, изработен от екипа на Атанас Славов, съдържа сериозни недостатъци и се нуждае от редакция и допълнително обсъждане.  Становището до..

публикувано на 19.04.24 в 11:21
Росен Желязков

Желязков свиква извънредно заседание на НС за доклада по сделката "Булгаргаз" - "Боташ"

Председателят на НС Росен Желязков съобщи, че свиква извънредно заседание на НС от 14 ч днес.  Първа точка в дневния ред е обсъждане и приемане на доклада на Временната комисия, разследваща споразумението, сключено между "Булгаргаз" и турската..

публикувано на 19.04.24 в 11:08

Проверки на великденски стоки и фойерверки в Кипър

В Кипър започват две кампании за безопасност преди великденските празници. Проверки в търговската мрежа за стоки, свързани с Великден, стартира Службата за защита на потребителите към търговското министерство. Полицията засилва контрола върху вноса и..

публикувано на 19.04.24 в 11:07