Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

БЛС и НЗОК започват преговори за увеличаване на цените на клиничните пътеки и за анекс към НРД

Д-р Иван Маджаров: Цели региони са заплашени от липса на педиатри

| обновено на 13.05.19 в 08:38
Д-р Иван Маджаров – председател на БЛС
Снимка: БГНЕС

В Националната здравноосигурителна каса започват преговори с Лекарския съюз за увеличаване на цените на клиничните пътеки и за анекс към Националния рамков договор. Лекарският съюз ще иска по-високи цени на клиничните пътеки в направления като педиатрия и белодробно лечение, както и в други области, заяви председателят на Съюза д-р Иван Маджаров.
     

Българският лекарски съюз подкрепи протестиращите от Специализираната детска болница в София на проведения през почивните дни извънреден събор. 

Преди няколко дни заместник-министърът на здравеопазването Жени Начева декларира, че на започващите днес преговори ще се приеме да няма ограничения при приема и лечението на деца в специализираната педиатрична болница в столицата.

С електронно гласуване се одобриха промени в устава на БЛС. Според тях се премахва акредитационният съвет, а медицинските обучения вече ще се извършват по договор от БЛС и медицинските университети.

Най-важното решение на извънредното заседание обаче е свързано с преговорите, които ще започнат между БЛС и НЗОК за увеличаване цените на клиничните пътеки в рамките на отпуснатите 50 милиона лева от резерва на здравната каса. Новите цени ще влязат в сила от първи юни, каза председателят на Лекарския съюз, доктор Иван Маджаров. Приоритетно ще бъдат повишени цените в педиатрията, но се предвиждат по-високи цени и в детската хирургия и в пулмологията. Освен това в рамките на резерва след анализ ще се обмисли и възможност за минимално повишаване на цените за преглед, каза още доктор Маджаров.

В предаването „Преди всички“ председателят на БЛС подчерта, че цели региони са заплашени от липса на педиатри.

„Във всички случаи 50 млн. са достатъчни, за да се повишат цени не само на педиатричните пътеки, а и на други недофинансирани и с ниски цени, като например белодробните“.  

По думите му тези пари трябва да стигнат и до заплатите в лечебните заведения: „Пропорционално и справедливо трябва да има увеличение на заплатите на всички работещи в лечебните заведения за болнична помощ“.

БЛС ще настоява неусвоените от лечебните заведения средства да се даде възможност да отидат за стара неразплатена дейност.

Д-р Маджаров припомни и настояване на БЛС: „Само лекарите, които работят с деца, не получават от никого потребителска такса. Нашето настояване е в следващата година с бюджета за здравеопазване да се мисли и за такъв вариант – една част от такава потребителска такса да бъде поета от държавата, а не от родителите“.

Това обаче не трябва да се случва за сметка на лекарите, уточни той.

Председателят на БЛС се надява след днешните преговори да се внесе някакво спокойствие в сектора.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл. 


Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Как бяха похарчени над 2 млн. лева за противоепидемичните мерки на изборите

Близо 2,1 милиона лева плати държавата през Министерството на здравеопазването за осигуряване на противоепидемичните мерки при провеждането на парламентарните избори на 4 април тази година . Кои фирми усвоиха парите и какво доставиха, по каква процедура беше направено договарянето и спазен ли беше критерият за най-ниска доставна цена,..

обновено на 16.04.21 в 17:10
Станислав Попдончев

Бизнесът очаква от новите управляващи продължаваща подкрепа

„Направихме блиц изследване в периода 13-15 април сред нашите 265 респонденти, за това какви мерки очаква бизнесът от новото управление. Имаме представени 18 сектора, преобладаващи са ресторантьорство и хотелиерство - може би защото 28 на сто от този бизнес беше засегнат тежко. 54 на сто от запитаните отговарят, че ще имат проблеми с..

публикувано на 16.04.21 в 09:34

Готова ли е България да посрещне чуждестранни туристи този сезон

Стоим много назад в сравнение с нашите съседи в подготовката за предстоящия туристически сезон, предупреди пред БНР Илин Димитров, председател на Варненската туристическа камара. „ Държавите около нас са много активни . Гърците договориха преференциални условия с Израел, с Великобритания, с Румъния. Преди да бъде приет европейски регламент..

публикувано на 16.04.21 в 09:29
Даниела Бобева

Проф. Даниела Бобева: Парите от Европейския съюз няма да дойдат тази година

„В икономиката имаме инерция в тенденциите, основни двигатели, които не се поддават полкова лесно и толкова бързо на политически промени. Да се прогнозират апокалипсиси за това, че се сменя правителство, е несериозно.“ Това каза в интервю за БНР бившият вицепремиер проф. Даниела Бобева, икономист и финансист.  Всяка икономическа система..

публикувано на 15.04.21 в 14:28

Ирена Тодорова: "Има такъв народ" няма готовност дълго да управлява

„ Очаквах повече изненади във встъпителните изказвания на лидерите при откриването на новия парламент, особено от представителите на "Има такъв народ", а всички погледи бяха вперени предимно най-вече в тях“, коментира пред БНР Ирена Тодорова, преподавател в Нов български университет по политически науки. „Това, което най-ясно се очертава,..

публикувано на 15.04.21 в 12:44
акад. проф. Дроздстой Стоянов

Акад. Дроздстой Стоянов: Предстои застрашителна емоционална пандемия

„Съзнателният съвременен човек е формиран в кръговрата на революции и войни, за да прави избор, а не да регистрира кой е решил да го промени. Онзи или онези, които се борят да отнемат този избор в една антиоруелова приказка, извършват геноцид над свободния човек .“ Това заяви в интервю за БНР акад. проф. Дроздстой Стоянов, психиатър, бивш..

публикувано на 14.04.21 в 12:10
Д-р Александър Колевски, началник на Централната лаборатория по микробиология в Александровска болница

Д-р Александър Колевски: Имунитетът на преболедувалите Covid-19 е строго индивидуален

„В нашата лаборатория приоритетно изследваме медицинския персонал за наличие на антитела, защото той е най-рисковият контингент“, каза пред БНР д-р Александър Колевски, началник на Централната лаборатория по микробиология в Александровска болница. „Имаме над 1500 проби, като наблюдението ми относно имунитета на преболедувалите е..

публикувано на 14.04.21 в 11:00