Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Адв. Бистра Спасова и Огнян Исаев пред БНР:

Разширяването на неизбежната отбрана - ще намали престъпността или ще стимулира саморазправата

Снимка: БНР

Проблемът е основно в прилагането на законодателството ни. Той не e в пределите на неизбежната отбрана. Първа алинея на член 12 гарантира възможността на всеки един от нас да защити целостта си - телесна, физическа, дори държавни или обществени интереси, каза пред БНР адв. Бистра Спасова и поясни:

“И към настоящия момент на всеки от нас е гарантирано правото да защитава себе си или своята собственост“.

Адв. Спасова участва в предаването “Хоризонт до обед“ с коментар по темата - ще ограничи или задълбочи насилието засилването на института на неизбежната отбрана. Броени дни след приемането на 1-во четене на законопроекта на “Обединени патриоти“ за промени в Наказателния кодекс за разширяване на неизбежната отбрана фермер реши да запази люцерната или кравата си като прегази с джипа си един от предполагаемите крадци, който е хващан при подобни кражби и преди.

“Разковничето е в изискването за адекватност и пропорционалност в защитата спрямо нападението, но се има предвид и това, че когато човек е нападнат, той не винаги може да направи преценка на обстоятелствата и да реагира, така че да може да прецени дали да застреля нападателя, или да го рани само в крака", каза тя в отговор на въпроса нужно ли е да се разширява периметърът на тази неизбежност на отбраната.

“Но тук населението е дезинформирано от средствата за масова информация и от едно популистко говорене, че, ако някой влезе в жилището, вие нямате право да се защитите, това не е така – алинея 3-та в настоящия момент казва, че няма превишаване на пределите на неизбежната отбрана, ако някой е проникнал с насилие или взлом във вашето жилище", посочи още тя.

Ако отпаднат тези допълнителни критерии, които са "влизане с насилие или взлом" и остане прекалено широкото "противозаконно влизане" дали това няма да развърже ръцете на хора, които, за да се саморазправят при съседска свада например, или при желание да ликвидират свой противник, го инсценират  в "домашните" условия на своята собственост, е един от въпросите, които възникват след първоначалното съобразяване с обществения гняв срещу дефиците на справедливост.

Адвокат Бистра Спасова

Според адв. Бистра Спасова обаче това са дефицити не на самия закон, а на прилагането и на разбирането му.  Още повече, че и Конституционния съд вече се е произнасял при опита да бъде разширен предела на "неизбежната отбрана" още през 1997 година. Според адв. Спасова и в сега действащия текст има достатъчно гаранции за защита на собствеността и самотбрана, и е важно преценката да бъде в ръцете на съда, защото иначе хората могат да бъдат опасно стимулирани да решават всеки казус с убийство.

Какво става обаче, ако си представим тази хипотеза от другата страна, когато говорим за честите кражби, които водят до отговор с убийство, а това предизвиква гневни групи от хора да се атакуват цели ромски квартали? Ако си припомним случаи, в които има погроми над ромски къщи, например, и ако си представим, че хората там се почувстват също в правото си да отвърнат с "убийство"? Има ли опасност това да доведе до развихряне на насилието, на саморазправата и до лесно възпламеняване на "война между гражданите" са част от сериозните въпроси, които трява да се зададем в хода на удължения срок за общестевно обсъждане на миналия първо четене законопроект, който предвидиха законодателите.

“И в момента има такава законова основа да се защитят хората от ромските квартали, които често биват обект на различни погроми, но досега за щастие не сме били свидетели на такава действителност", каза пред БНР журналистът и експерт по образование Огнян Исаев, в коментар към темата какви са рисковете от разширяването на правото на неизбежна отбрана и от отпадането на допълнителните критерии, а именно влизането с насилие и с взлом, като тълкува хипотетичната ситуация, в която “гневни групи от хора нападат ромски квартали и къщи“ и ситуацията, в която от тези “квартали биха могли също да отвърнат с аргумента на неизбежната отбрана“.

“Целта на хората, които предлагат тези промени, е ясна – хората да вземат закона в своите ръце и да се саморазправят“, посочи още Исаев.

Интервютата на Ирина Недева с адв. Бистра Спасова и Огнян Исаев може да чуете от звуковия файл.


Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Как бяха похарчени над 2 млн. лева за противоепидемичните мерки на изборите

Близо 2,1 милиона лева плати държавата през Министерството на здравеопазването за осигуряване на противоепидемичните мерки при провеждането на парламентарните избори на 4 април тази година . Кои фирми усвоиха парите и какво доставиха, по каква процедура беше направено договарянето и спазен ли беше критерият за най-ниска доставна цена,..

обновено на 16.04.21 в 17:10
Станислав Попдончев

Бизнесът очаква от новите управляващи продължаваща подкрепа

„Направихме блиц изследване в периода 13-15 април сред нашите 265 респонденти, за това какви мерки очаква бизнесът от новото управление. Имаме представени 18 сектора, преобладаващи са ресторантьорство и хотелиерство - може би защото 28 на сто от този бизнес беше засегнат тежко. 54 на сто от запитаните отговарят, че ще имат проблеми с..

публикувано на 16.04.21 в 09:34

Готова ли е България да посрещне чуждестранни туристи този сезон

Стоим много назад в сравнение с нашите съседи в подготовката за предстоящия туристически сезон, предупреди пред БНР Илин Димитров, председател на Варненската туристическа камара. „ Държавите около нас са много активни . Гърците договориха преференциални условия с Израел, с Великобритания, с Румъния. Преди да бъде приет европейски регламент..

публикувано на 16.04.21 в 09:29
Даниела Бобева

Проф. Даниела Бобева: Парите от Европейския съюз няма да дойдат тази година

„В икономиката имаме инерция в тенденциите, основни двигатели, които не се поддават полкова лесно и толкова бързо на политически промени. Да се прогнозират апокалипсиси за това, че се сменя правителство, е несериозно.“ Това каза в интервю за БНР бившият вицепремиер проф. Даниела Бобева, икономист и финансист.  Всяка икономическа система..

публикувано на 15.04.21 в 14:28

Ирена Тодорова: "Има такъв народ" няма готовност дълго да управлява

„ Очаквах повече изненади във встъпителните изказвания на лидерите при откриването на новия парламент, особено от представителите на "Има такъв народ", а всички погледи бяха вперени предимно най-вече в тях“, коментира пред БНР Ирена Тодорова, преподавател в Нов български университет по политически науки. „Това, което най-ясно се очертава,..

публикувано на 15.04.21 в 12:44
акад. проф. Дроздстой Стоянов

Акад. Дроздстой Стоянов: Предстои застрашителна емоционална пандемия

„Съзнателният съвременен човек е формиран в кръговрата на революции и войни, за да прави избор, а не да регистрира кой е решил да го промени. Онзи или онези, които се борят да отнемат този избор в една антиоруелова приказка, извършват геноцид над свободния човек .“ Това заяви в интервю за БНР акад. проф. Дроздстой Стоянов, психиатър, бивш..

публикувано на 14.04.21 в 12:10
Д-р Александър Колевски, началник на Централната лаборатория по микробиология в Александровска болница

Д-р Александър Колевски: Имунитетът на преболедувалите Covid-19 е строго индивидуален

„В нашата лаборатория приоритетно изследваме медицинския персонал за наличие на антитела, защото той е най-рисковият контингент“, каза пред БНР д-р Александър Колевски, началник на Централната лаборатория по микробиология в Александровска болница. „Имаме над 1500 проби, като наблюдението ми относно имунитета на преболедувалите е..

публикувано на 14.04.21 в 11:00